• Σχόλιο Αγοράς

    Πώς θα τιμολογηθεί η ύφεση 8,2% από το ταμπλό τις επόμενες μέρες


    Κλείνει το μάτι σε αλλαγή της τάσης η αγορά.

    Με τον γενικό δείκτη να ανεβαίνει στο υψηλό 13 μηνών και μια σειρά από μετοχές να ατενίζουν υψηλά έτους, η αγορά θέλει να κλείσει τη θλιβερή παρένθεση που άφησε η πανδημία.

    «Μπορεί αργά, μπορεί με βασανιστικό τρόπο, οι επενδυτές που τοποθετούνται βλέπουν φως στο βάθος του τούνελ», διαπιστώνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ κ. Δημήτρης Τζάννας.

    «Δύο ήταν κομβικά στοιχεία για την εξέλιξη της αγοράς πέρσι: Το πρώτο, ακριβώς πριν από ένα χρόνο που οι αγορές προεξοφλούσαν τα χειρότερα στο ξεκίνημα της πανδημίας σε ΗΠΑ και Ευρώπη, με αποτέλεσμα να έρθουν τα πάνω κάτω διεθνώς. Και το δεύτερο, τον περασμένο Νοέμβριο όταν έγινε γνωστή η ανακάλυψη των εμβολίων, που οδήγησαν τις αγορές σε ιστορικά υψηλά, ενώ το Χ.Α. βρήκε το δικό του δρόμο διαφυγής προς τα εμπρός».

    Σύμφωνα με τον κ. Τζάννα, το τρίτο κομβικό στοιχείο – αφετηρία για τη φυγή προς τα εμπρός θα μπορούσε να είναι η ανακοίνωση για την ύφεση σχεδόν 2,3% κάτω από τις κυβερνητικές προβλέψεις (8,2% η ανακοίνωση, 10,5% η πρόβλεψη στον προϋπολογισμό).

    «Αν και θα περίμενα αντίδραση πάνω από 1% την Παρασκευή, έστω η επιστροφή στις 825 μονάδες, δημιουργεί άλλη προοπτική και κυρίως άλλη οπτική των ξένων απέναντι στα ελληνικά assets».

    Σύμφωνα με τον χρηματιστή, «υπάρχει διψήφιο ποσοστό ανόδου στις καταθέσεις των νοικοκυρών και του ιδιωτικού τομέα στις τράπεζες. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν πάνω από 32%.

    Και το 8,2% ύφεση προκαλεί προσδοκίες για μικρότερη ύφεση και για το α’ 3μήνο του 2021. Είναι φανερό ότι τα ισχυρά χαρτοφυλάκια βλέπουν όλο και πιο κοντά την απεμπλοκή της Ελλάδας από την πανδημία και μάλιστα με καλύτερους όρους (δημοσιονομική χαλάρωση και το 2022 και επαναγορές ομολόγων από την ΕΚΤ).

    Από την πλευρά του ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ κ. Μάνος Χατζηδάκης, σχολιάζει: «η ενεργοποίηση των επενδυτών στις τραπεζικές αξίες σημαίνει πολύ περισσότερη δράση στην Αγορά.

    Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank έχουν μετοχολόγια που υπερβαίνουν σε αριθμό τους 100.000 μετόχους γεγονός που σημαίνει ότι αυτή η άνοδος έχει πολύ περισσότερους αποδέκτες άρα η διάχυση της ανόδου περισσότερους αποδέκτες. Επιπλέον η πρόσφατη άνοδος ενισχύει την αγοραστική δύναμη των χαρτοφυλακίων βελτιώνοντας σημαντικά συμμετοχή και συναλλακτική δραστηριότητα.

    Η αιτία για την αύξηση των τιμών των τραπεζών θα πρέπει να αναζητηθεί σε μια σειρά από ενέργειες και γεγονότα που έχουν καταληκτικό χαρακτήρα: Η Alpha Bank προχωράει επίσημα πλέον με σαφή χρονοδιαγράμματα για την τιτλοποίηση του Galaxy αντλώντας παράλληλα 500 εκατ. ευρώ από τις αγορές ομολόγων, η Εθνική Τράπεζα έχει αυξημένο ενδιαφέρον για την τιτλοποίηση Frontier, η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων για την κεφαλαιακή της ενίσχυση, τα νομοσχέδια για την συμμετοχή του ΤΧΣ και την έγκριση των εγγυήσεων του «Ηρακλή ΙΙ» ολοκληρώνονται την ερχόμενη εβδομάδα.

    Όλες αυτές οι κινήσεις -αν και αναμενόμενες- απελευθερώνουν δυνάμεις και βάζουν τις ελληνικές τράπεζας σε μια λογική κανονικότητας, την λογική της επόμενης ημέρας των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων και της επιστροφής στην οργανική ανάπτυξη.

    Κερασάκι στην τούρτα των τραπεζικών προσδοκιών, η μικρότερη των αναμενομένων συρρίκνωση του ΑΕΠ για το 2020 γεγονός που μεταφράζεται σε χαμηλότερο ύψος προβλέψεων για το τέταρτο τρίμηνο του 2020, επομένως καλύτερη αφετηρία βάσης για τα Ευρωπαϊκά τεστ αντοχής που έρχονται το καλοκαίρι».

    Διαβάστε ακόμη:

    Έλληνες εφοπλιστές: Ποιες κατηγορίες πλοίων επιλέγουν από την second hand αγορά

    Έμειναν με τον «μουτζούρη» στο χέρι… 21.000 Έλληνες επενδυτές, στους τελευταίους δύο μήνες



    ΣΧΟΛΙΑ