• Σχόλιο Αγοράς

    Πετρέλαιο: Σκεπτικισμός για τις υποσχέσεις του OPEC+ και βουτιά σε χαμηλά 2,5 εβδομάδων

    πετρελαιοπηγή


    Με σκεπτικισμό συνεχίζουν να βλέπουν οι επενδυτές της αγοράς του πετρελαίου τις δηλώσεις των αξιωματούχων των χωρών-μελών του OPEC+, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του «μαύρου χρυσού» να υποχωρούν για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση τη Δευτέρα.

    Ειδικότερα, στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, το συμβόλαιο Ιανουαρίου του αμερικανικού αργού (WTI) υποχώρησε τη Δευτέρα κατά 1,03 δολάρια ή -1,4%, για να διαμορφωθεί στα 73,04 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για το χαμηλότερο κλείσιμο για το πιο ενεργό συμβόλαιο του WTI από τις 16 Νοεμβρίου.

    Στο Λονδίνο, το Brent Φεβρουαρίου υποχώρησε κατά 0,85 δολάρια για να διαμορφωθεί στα  78,03 δολάρια η ουγγιά.

    Η αγορά είδε την περασμένη εβδομάδα μια σειρά από χώρες του OPEC+ να ανακοινώνουν μεμονωμένα – μετά την συνεδρίαση του καρτέλ – εθελοντικές μειώσεις στην ημερήσια παραγωγή τους για το πρώτο τρίμηνο του 2024. Συνολικά, οι χώρες του OPEC+ ανακοίνωσαν μειώσεις της ημερήσιας παραγωγής ύψους 2,2 εκατ. βαρελιών την ημέρα, μέχρι τον Μάρτιο.

    «Πρωταγωνίστρια» της κίνησης θα είναι ξανά η Σαουδική Αραβία, η οποία ανέφερε πως θα επεκτείνει τη μείωση της ημερήσιας παραγωγής της κατά 1 εκατ. βαρέλια μέχρι τον Μάρτιο. Μάλιστα, ο Αbdulaziz bin Salman, υπουργός ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, ανέφερε τη Δευτέρα στο Bloomberg ότι οι περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου είναι πιθανόν θα συνεχιστούν και μετά το πρώτο τρίμηνο του 2024, σημειώνοντας ότι οι περιορισμοί θα αποσυρθούν σταδιακά κι ενώ θα έχουν ληφθεί υπ’ όψιν οι συνθήκες της αγοράς.

    Ωστόσο, οι ανακοινώσεις των χωρών του καρτέλ δεν κατάφεραν να αλλάξουν το αρνητικό κλίμα στην αγορά. Το γεγονός, άλλωστε, πως οι ανακοινώσεις έγιναν μεμονωμένα από τις χώρες και όχι από τον ίδιο τον Οργανισμό υποδείκνυε για αρκετούς αναλυτές τις διαφωνίες εντός του οργανισμού, κυρίως από Αφρικανούς πετρελαιοπαραγωγούς όπως η Νιγηρία. Την ίδια ώρα, η εθελοντική φύση των μειώσεων γεννά προβληματισμό σχετικά με το πόσο αποφασισμένες είναι πολλές από τις χώρες να της υπηρετήσουν.

    Άλλωστε, την ίδια ώρα, η παραγωγή στις ΗΠΑ συνεχίζει να σπάει νέα ρεκόρ, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο την πίεση στις τιμές.

    Διαβάστε επίσης

    Χρυσός: Κλείσιμο με βουτιά 2,4% μετά το ενδοσυνεδριακό ιστορικό υψηλό στα 2.152 δολάρια

    Σαουδική Αραβία: Οι περικοπές του OPEC μπορεί να συνεχιστούν και μετά τον Μάρτιο



    ΣΧΟΛΙΑ