• Σχόλιο Αγοράς

    Νευρική άνοδος στο Χρηματιστήριο με το βλέμμα στο re-opening

    • NewsRoom


    Ανοδικά, αν και με έντονο το στοιχείο της νευρικότητας, κινείται σήμερα ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς ο παράγων αβεβαιότητα συνεχίζει (και θα συνεχίσει για πολύ καιρό ακόμη) να υπαγορεύει τις κινήσεις των επενδυτών.

    Το πόσο καθοριστικά επιδρά η αβεβαιότητα στις επενδυτικές αποφάσεις αποτυπώνεται καθαρά στο ταμπλό και της εγχώριας αγοράς, καθώς οι επενδυτές επεξεργάζονται με μεγαλύτερη μεν αισιοδοξία αλλά χωρίς να υπάρχει ακόμη απόλυτη ορατότητα τα πιθανά σενάρια για την επόμενη ημέρα. Σενάρια, όμως, με πολλές μεταβλητές, όπως για παράδειγμα το πότε θα αρθεί το lockdown, αλλά και ο χρόνος επιστροφής σε μια κάποια ομαλότητα μετά το άνοιγμα της οικονομίας, χωρίς να αποκλείονται ένα δεύτερο κύμα και νέοι περιορισμοί εντός του έτους.

    Την ίδια ώρα, παρατάθηκε μέχρι τις 18 Μαΐου η απαγόρευση του short selling, αφού διαπιστώθηκε ότι οι επιπτώσεις από την επιδημία COVID-19 στις αγορές της Ένωσης εξακολουθούν να υφίστανται.

    Με την εγχώρια αγορά να κινείται στις 11:20 στο επίπεδο των 614 μονάδων, μία ημέρα μετά την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με νέο 7ετές ομόλογο, αξιοσημείωτη άνοδο σημειώνει και πάλι η μετοχή της Ελλάκτωρ, στο +6,81%.

    Ανοδικά, αν και με μικρότερη δυναμική, κινούνται Intrakat, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, Άβαξ.

    Καταλυτικό ρόλο στην άνοδο των κατασκευαστικών διαδραματίζει το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε αλλαγές του θεσμικού πλαισίου παραγωγής των δημοσίων έργων με στόχο την επιτάχυνση των διαγωνισμών.

    Στο πλαίσιο αυτό ζητήθηκε από τους κατασκευαστές να κάνουν τις προτάσεις τους ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση και να αποφευχθεί το επόμενο διάστημα το φαινόμενο των ατέρμονων ενστάσεων στις οποίες κατέφυγαν οι τεχνικές εταιρείες στους λιγοστούς διαγωνισμούς που έχουν προκηρυχθεί τα τελευταία χρόνια.

    Την ίδια ώρα, στον τραπεζικό κλάδο, Alpha Bank, Eurobank, ΕΤΕ και Πειραιώς, ενισχύονται πάνω από 1%, μετά το σφυροκόπημα που δέχθηκαν χθες λόγω Moody’s.

    Άνοδος και για τη ΔΕΗ που, σύμφωνα με τους αναλυτές, φαίνεται να είναι «οχυρωμένη», σε μεγάλο βαθμό τουλάχιστον, απέναντι στην κρίση.

    Σημαντικά τα κέρδη για την Aegean Airlines ΑΡΑΙΓ 0,08% 11,78, στο +4,36% και στα 5,5 ευρώ, όπως και για την MIG.

    Στον αντίποδα, πιέσεις σήμερα για την Τεχνική Ολυμπιακή, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για την πώληση του Πόρτο Καρράς στον επιχειρηματία και ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη, αλλά και για την Jumbo.



    ΣΧΟΛΙΑ