• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Βουτιά 5,5% για τις τράπεζες, λόγω Moody’s και… Τόμσεν

    • NewsRoom

    Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια


    Η τρίτη πτωτική συνεδρίαση του μήνα είναι γεγονός στο Χ.Α. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α., απόλυτα συντονισμένος με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και την Wall Street κατέγραψε απώλειες 3,28%, στις 607,57 μονάδες (606 το ενδοσυνεδριακό χαμηλό) και με τις συναλλαγές στα 61 εκατ. ευρώ.

    Η δικαιολογία για την υποχώρηση άνω του 3% στην Ευρώπη και άνω του 2,7% στην Wall ήταν τα αισθητά μειωμένα οικονομικά αποτελέσματα και βεβαίως οι ανησυχίες για την εξέλιξη της πανδημίας, τόσο στη γηραιά ήπειρο, όσο και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Η απόφαση Τραμπ να σταματήσει την χρηματοδότηση των ΗΠΑ προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κίνηση που υποκρύπτει συνέχεια του «πολέμου» με την Κίνα και μάλιστα σε μία τόσο δύσκολη περίσταση, κρίνεται απολύτως αμφιλεγόμενη αν όχι κατακριτέα.

    Από την άλλη, σε ότι μας αφορά, μπορεί να έχουμε θέσει τον ιό υπό έλεγχο στην Ελλάδα, όμως, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, ο πολύς κ. Τόμσεν, εκτιμά ότι η Ελλάδα θα έχει τα μεγαλύτερα προβλήματα στην οικονομία της. Αφενός λόγω των κόκκινων δανείων των τραπεζών, αφετέρου λόγω της εξάρτησης του ελληνικού ΑΕΠ από την πορεία του τουρισμού, αλλά κι από την πρόβλεψη για λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που η χώρα μας έχει τις περισσότερες στην Ευρώπη. Σημειωτέον ότι η πρόβλεψη του ΔΝΤ κάνει λόγο για ύφεση 10%, που όμως, θα οδηγήσει σε ανάπτυξη 5,5% το 2021.

    Κόντρα στις προβλέψεις αυτές όμως, η Ελληνική Δημοκρατία, μέσω του ΟΔΔΗΧ, επιχείρησε την έξοδο στις αγορές με την έκδοση 7ετούς ομολόγου και επιτόκιο 2,05%, όσο ακριβώς η απόδοση αυτή την ώρα του ελληνικού 10ετούς τίτλου στις διεθνείς χρηματαγορές.

    Στα καλά νέα της ημέρας είναι ότι παρά την πανδημία γίνονται deals, όπως η απόκτηση του Πόρτο Καρράς από τον Ιβάν Σαββιδή, με την οικογένεια Στέγγου, που ελέγχει την Τεχνική Ολυμπιακή να έχει λαμβάνειν 205 εκατ. ευρώ. Η μετοχή ενισχύθηκε οριακά, μόλις 0,11%, στο 1,9 ευρώ, ενώ χθες είχε κλείσει στο limit up.

    Κατά τα άλλα, πτώση σχεδόν 5,5% για τις τράπεζες μετά την υποβάθμιση του outlook των ελληνικών τραπεζών από την Moody’s. Πάνω από 6% η πτώση για την Eurobank, πάνω από 5% για ΕΤΕ και Alpha και άνω του 4% η ζημιά την Μ. Τετάρτη για την Πειραιώς. Από εκεί και πέρα η Ελλάκτωρ μέτρησε απώλειες πάνω από 7% και πάνω από 4% η Aegean, καθώς η απαγόρευση των αερομεταφορών εκτείνεται ως τις 15/5, η Βιοχάλκο,  η ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, η ΔΕΗ, η οποία τον Απρίλιο εμφανίζει μέχρι στιγμή πτώση 20% στα έσοδα, Coca Cola και Motor Oil. Πάνω από 2% οι απώλειες για την Τέρνα Ενεργειακή, άνω του 3% για τον ΟΤΕ, άνω του 2% για τον ΟΠΑΠ, τον Μυτιληναίο, την ΕΧΑΕ και τα ΕΛΠΕ.



    ΣΧΟΛΙΑ