• Σχόλιο Αγοράς

    Νέα βουτιά: Στο -4,4% η Wall Street – Τι συμβαίνει στα χρηματιστήρια του κόσμου

    Wall Street


    Στον φαύλο κύκλο της συνεχιζόμενης πτώσης εξακολουθεί να βρίσκεται η Wall Street, με τον δείκτη Dow Jones να υποχωρεί 15 λεπτά μετά τις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδος κατά 4,4%.

    Σε μηνιαία βάση, η πτώση για τον εμβληματικότερο δείκτη όλης της οικουμένης είναι τάξης του 30,9%.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν μισή ώρα μετά το άνοιγμα της Wall Street, η μετοχή της Boeing υποχωρούσε κατά 14,9%, ακολουθούμενη από την American Express που ήταν στο -10,36% και της Chevron που έχανε 9% και της Coca Cola που ήταν στο -8,52%.

    Έτσι όπως διαμορφώνεται μέχρι τώρα η κατάσταση και σε μηνιαία βάση, το ευρωπαϊκό χρηματιστήριο με τις μεγαλύτερες ζημιές είναι αυτό της Αυστρίας που βρίσκεται στο -48,4%, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τη χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας που είναι στο -48%, ενώ τρίτη και τέταρτη αγορά σε απώλειες, με περίπου 41%, είναι αυτές του Μιλάνου και του Λουξεμβούργου.

    Την ίδια ώρα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 υποχωρούσε σήμερα οριακά πάνω από 3%. Ο δείκτης έχει χάσει 35% από τα τέλη Φεβρουαρίου, καθώς η ανησυχία για τον αντίκτυπο της πανδημίας στην ανάπτυξη και στην κερδοφορία επισκιάζει μέχρι στιγμής τα μέτρα που λαμβάνονται από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού.

    Στην αμερικανική ήπειρο, μεγαλύτερες απώλειες καταγράφονται στα χρηματιστήρια της Κολομβίας και της Βραζιλίας, των οποίων οι βασικοί δείκτες είναι στο -42,3% και -39,2% αντίστοιχα.

    Στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, η αγορά που είναι πρωταθλήτρια στις ζημιές είναι αυτή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με απώλειες 33%, ακολουθούμενη από το Ισραήλ στο -32,5%, ενώ η Ινδία μετράει απώλειες οριακά πάνω από το 31%.

    Η αγορά της Αυστραλίας είναι στο -30,9%, ενώ το αφρικανικό χρηματιστήριο με τις μεγαλύτερες ζημιές, πάντα σε μηνιαία βάση, είναι αυτό της Αιγύπτου που χάνει 36,6%, ακολουθούμενο από την χρηματιστηριακή αγορά της Νότιας Αφρικής που είναι στο -33,3%.

    Καταστάσεις Μεγάλης Ύφεσης

    Η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά είναι τις τελευταίες ημέρες έρμαιο της μεταβλητότητας, με τον βασικό δείκτη αναφοράς να σημειώνει κατά μέσον όρο ταλάντωση 7,7% στις τελευταίες επτά συνεδριάσεις, κάνοντας το Bloomberg να επισημαίνει ότι τόσο βίαιες κινήσεις είχαμε να δούμε από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης.

    Με την αγορά να μην ξέρει τι να περιμένει, δεδομένου ότι η πανδημία που αντιμετωπίζει αυτήν την περίοδο η ανθρωπότητα είναι πρωτόγνωρη, οι κινήσεις που καταγράφονται στις αγορές είναι ακραίες και αντιφατικές. Με το μεγάλο ερώτημα να είναι πλέον το κατά πόσον κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις θα καταφέρουν να αντισταθμίσουν με τα μέτρα που λαμβάνονται, σε κάποιο βαθμό τουλάχιστον, τις δραματικές συνέπειες που θα έχει το lockdown τόσων οικονομιών και η διαταραχή των κοινωνικών επαφών στην παγκόσμια οικονομία.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα, Τετάρτη, τα συμβόλαια άνοιξαν με υποτονικές κινήσεις στην Ασία, μετά από μία κερδοφόρο συνεδρίαση την προηγούμενη ημέρα, η οποία με τη σειρά της ακολούθησε τη χειρότερη ημέρα που έχει ζήσει η Wall Street από το 1987.

    «Όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, καθώς είναι άγνωστο πόσο θα διαρκέσει αυτή η κατάσταση και ποιες θα είναι οι συνέπειες», ανέφερε στο Bloomberg ο JJ Kinahan, επικεφαλής στρατηγικής στην TD Ameritrade στο Σικάγο. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε πως η μεταβλητότητα δεν θα παραμείνει αυξημένη για τις επόμενες δύο με τέσσερις εβδομάδες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

     



    ΣΧΟΛΙΑ