• Σχόλιο Αγοράς

    Νέα υψηλά για τις τράπεζες, μιζέρια στο υπόλοιπο ταμπλό, αλλά πάνω από τις 870 μονάδες για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση

    Wall Street


    Τραπεζική υπόθεση τελικά η αντίδραση της αγοράς, αφού κατά τη διάρκεια των δημοπρασιών «ξύπνησαν» Eurobank και Alpha και έδωσαν το θετικό πρόσημο στον γενικό δείκτη, 0,13%, και κλείσιμο στις 873,40 μονάδες, με τις συναλλαγές στα 76,5 εκατ. ευρώ.

    Σημειωτέον ότι για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση διατηρούνται τα επίπεδα πάνω από τις 870 μονάδες.

    Η σημερινή συνεδρίαση εξελίχθηκε σε… μάχη χαρακωμάτων περί τις 870 μονάδες και με τους πωλητές να έχουν το πάνω χέρι, αφού από τις μετοχές που διακινήθηκαν 63 υποχώρησαν και μόλις 44 ενισχύθηκαν.

    Σε κάθε περίπτωση, η αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από την S&P κρίνεται πλέον γεγονός προεξοφλημένο, αφού η ανοδική αντίδραση συντηρείται από τις 4 Οκτωβρίου, έχοντας επαναφέρει τις μετοχές των τραπεζών σε νέα υψηλά 52 εβδομάδων και τον γενικό δείκτη πάνω από τις 870 μονάδες.

    Το σενάριο της αντίδρασης στις 900 μονάδες παραμένει ισχυρό, σχολιάζει ο υπεύθυνος συναλλαγών της BETA  Χρηματιστηριακή, κ. Τάκης Ζαμάνης.

    Η προσοχή της αγοράς εστιάζεται στο νομοσχέδιο «σκούπα» για τον «Ηρακλή» και την κεφαλαιαγορά, που θα έρθει στη Βουλή μετά τις 20 Νοεμβρίου, όπως αναφέρουν πληροφορίες.

    Ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για εκείνους που θα αποκτήσουν τα ομόλογα του Ηρακλή, μείωση της φορολογίας για τα αμοιβαία κεφάλαια που θα φύγουν από το… Λουξεμβούργο και τις άλλες περιοχές ανά τον κόσμο που υπάρχει ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς και αποκατάσταση του ονόματος του ελληνικού χρηματιστηρίου με μια σειρά από παρεμβάσεις που θα αφορούν στην εταιρική διακυβέρνηση, είναι μερικά μόνο από τα άρθρα που ως στόχο έχουν να προσελκύσουν εκ νέου μακροπρόθεσμους παίκτες στην Λεωφόρο Αθηνών.

    Είναι γεγονός ότι η υπόθεση της Folli Follie και πλέον η ιστορία με τους Νίκα και Λαβίδα μόνο διαφήμιση δεν συνιστά για το ελληνικό επιχειρείν και ειδικά ως προς το σκέλος που αφορά την λειτουργία της αγοράς των μετοχών, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς.

    Σε 16 συνεδριάσεις ο γενικός δείκτης μετράει μόλις 4 πτωτικές, τουλάχιστον σε επίπεδο δείκτη.

    Η Εθνικής έκλεισε σε νέα υψηλά 52 εβδομάδων στα 2,96 ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για την Alpha που έκλεισε στο 1,84 ευρώ με το υψηλό 52 εβδομάδων το 1,845.

    Σε υψηλό 52 εβδομάδων και η Eurobank, με κλείσιμο στα 0,9050 ευρώ.

    Την αγορά φρέναραν την Τρίτη, η Coca Cola, που έκλεισε με πτώση 1,91%, στα 27,15 ευρώ, Μυτιληναίος, που υποχώρησε 1,76%, στα 9,79, και ΟΠΑΠ που έκλεισε αμετάβλητος, στα 9,75 ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ