• Σχόλιο Αγοράς

    Μικτά πρόσημα στη Wall Street – Άνοδος 2,41% για Apple, βουτιά 15% για την AMC

    Wall Street


    Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Τετάρτη, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην κατάθεση του Τζερόμ Πάουελ στο Κογκρέσο.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,13% στις 34,933 μονάδες, ο S&P 500 έκλεισε στις 4.374,3 μονάδες με κέρδη 0,12% ενώ ο Nasdaq υποχώρησε κλείνοντας στις 14.644,95 μονάδες, με απώλειες 0,22%.

    Κατά την εξαμηνιαία του ακρόαση, ο επικεφαλής της FED ανέφερε πως η κεντρική τράπεζα μπορεί να περιμένει πριν ξεκινήσει να περιορίζει τις αγορές ομολόγων, παρά τις αυξανόμενες τιμές του πληθωρισμού. Επέμεινε δε πως η Κεντρική Τράπεζα αναμένει να περιοριστεί ο πληθωρισμός, για τον οποίο υποστήριξε πως οφείλεται στις πιέσεις που υπάρχουν στην παραγωγή, λόγω της κρίσης ης πανδημίας, κυρίως σε μια σειρά τιμές προϊόντων όπως τα νέα αυτοκίνητα.

    «Ενώ η επίτευξη του προτύπου της ‘ουσιαστικής περαιτέρω προόδου’ εξακολουθεί να βρίσκεται μακριά, οι συμμετέχοντες στην Επιτροπή της FED τον Ιούνιο αναμένουν πως η πρόοδος θα συνεχιστεί», δήλωσε ο Πάουελ.

    Οι δηλώσεις του επικεφαλής της FED προκάλεσαν νέο ενδιαφέρον για την αγορά ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς κρατικού αμερικανικού ομολόγου να υποχωρεί στο επίπεδο του 1,36%. Μάλιστα η υποχώρησή του ήρθε παρά τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό, σύμφωνα με τα οποία οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιούνιο. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού για την τελική ζήτηση αυξήθηκε 1% τον προηγούμενο μήνα μετά από αύξηση 0,8% τον Μάιο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας την Τετάρτη.

    Κατά τους 12 μήνες μέχρι τον Ιούνιο, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 7,3%. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από τον Νοέμβριο του 2010.

    Από εκεί και πέρα οι επενδυτές συνεχίζουν να ασχολούνται με τα εταιρικά αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου, με την αγορά πάντως να συνεχίζει το φαινόμενο που παρατηρήθηκε το πρώτο τρίμηνο, όταν η ανακοίνωση καλύτερων των εκτιμήσεων αποτελεσμάτων οδηγούσε σε ισχυρές απώλειες των μετοχών.

    Η Bank of America ανακοίνωσε αύξηση των καθαρών κερδών στα 8,96 δισ. δολάρια ή 1,03 δολάρια ανά μετοχή, από τα 3,28 δισ. δολάρια ή 37 σεντς ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο, με τα συνολικά έ
    σοδα, καθαρά από δαπάνες για τόκους, μειώθηκαν 4% στα 21,5 δισ. δολάρια. Ωστόσο, παρά τα θετικά στοιχεία, η μετοχή της έκλεισε με απώλειες 2,75%.

    Υψηλότερα των εκτιμήσεων διαμορφώθηκαν και τα κέρδη της Citigroup στο β΄ τρίμηνο. Για το τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου, τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 6,19 δισ. δολάρια ή 2,85 δολάρια ανά μετοχή, από τα 1,06 δισ. πριν από έναν χρόνο και τα έσοδα μειώθηκαν 12%, τα δάνεια κατά 3% και οι δαπάνες αυξήθηκαν 7%. Τα κέρδη της τράπεζας ενισχύθηκαν από την απόφαση της να απελευθερώσει 2,4 δισ. δολάρια από τα αποθέματα που είχε δημιουργήσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας για κάλυψη ζημιών που δεν ήρθαν. Η αύξηση 7% στις δαπάνες αποδίδεται κυρίως στις δαπάνες για τη βελτίωση εκείνων των συστημάτων που απαιτείται για τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις των ρυθμιστικών αρχών. Και εδώ η μετοχή, παρά τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα, έκλεισε με απώλειες 0,44%.

    Κόντρα στα παραπάνω, η Wells Fargo, η οποία επέστρεψε σε κέρδοφορία στο β΄ τρίμηνο, καθώς ανακοίνωσε κέρδη 6 δισ. δολαρίων έναντι καθαρών ζημιών 3,85 δισ. δισ. δολαρίων ένα χρόνο πριν, είδε τη μετοχή της να κλείνει με άνοδο 3,95%.

    Η μετοχή της Apple έκλεισε με κέρδη 2,41% στις προσυνεδριακές συναλλαγές καθώς, σύμφωνα με το Bloomberg, η εταιρία έχει ζητήσει από τους προμηθευτές της να κατασκευάσουν περίπου 90 εκατ. iPhones επόμενης γενιάς φέτος, σε μια κατακόρυφη αύξηση σε σχέση με τις παραγγελίες του 2020. Η αναβαθμισμένη πρόβλεψη για το 2021 θα υποδηλώνει ότι η εταιρεία αναμένει ότι η πρώτη κυκλοφορία iPhone μετά την έναρξη των εμβολιασμών, θα οδηγήσει σε περαιτέρω ζήτηση. Η μετοχή σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των 30 του δείκτη Dow Jones.

    Αντίθετα, τη χειρότερη πτώση μεταξύ των 30 μετοχών σημείωσε αυτή της Chevron που έκλεισε με απώλειες 1,89%, λόγω και της πτώσης των τιμών του πετρελαίου μετά το δημοσίευμα του Reuters για συμβιβασμό μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την παραγωγή τους επόμενους μήνες.   Το αμερικανικό αργό υποχώρησε κατά 2,83% στα 73,13 δολάρια το βαρέλι ενώ το Brent σημείωσε πτώση 2,26% στα 74,76 δολάρια το βαρέλι.

    Νέες ισχυρές απώλειες σημείωσε η μετοχή της AMC Enertainment, η οποία υποχώρησε κατά 15,04%. Η μετοχή της αλυσίδας κινηματογράφων κατάφερε να απογοητεύσει τους επενδυτές του Reddit, καθώς η επιτυχία της ταινίας «Black Widow» της Disney, που έφτασε τα 80 εκατ. δολάρια έσοδα από τις προβολές στις αίθουσες στις ΗΠΑ την πρώτη ημέρα προβολής της, δεν φάνηκε να επηρεάζει θετικά την meme-stock.



    ΣΧΟΛΙΑ