• Σχόλιο Αγοράς

    Με μικτά πρόσημα έκανε ποδαρικό στον Μάιο η Wall Street – Άλμα για τις μετοχές των καταστημάτων λιανεμπορίου

    χρηματιστές στη wall street


    Με μικτά πρόσημα έκλεισε η Wall Street, με τον Nasdaq να μην μπορεί να ακολουθήσει τον Dow Jones και τον S&P 500 σε θετικό έδαφος, κατά την πρώτη ημέρα συνεδριάσεων για τον Μάιο.

    Οι βασικοί δείκτες έκλεισαν τον Απρίλιο με τον Dow Jones να σημειώνει, σε επίπεδο μήνα, άνοδο 2,4% και S&P 500 άνοδο 5,6% και τον Nasdaq άνοδο 7%. Ωστόσο, η αγορά παραμένει προβληματισμένη για την ταχύτητα ανόδου του πληθωρισμού, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει ταχύτερα στην αλλαγή νομισματική πολιτικής της FED, παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο. Μάλιστα, την προηγούμενη Παρασκευή ο πρόεδρος της Dallas Fed είχε δηλώσει πως εκτιμά πως θα πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση για τον περιορισμό των αγορών ομολόγων από την κεντρική τράπεζα.

    Ωστόσο, η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα χάρη στους μαζικούς εμβολιασμούς έδωσε ώθηση στην αγορά τη Δευτέρα, κυρίως στον χώρο των μετοχών των εταιρειών εμπορίου, μετά τις ανακοινώσεις για άρση των περιορισμών σε Νέα Υόρκη, Νιου Τζέρσει, Κονέκτικατ και Φλόριντα.  Η μετοχή της Gap ξεχώρισε με άνοδο 7,19%, ενώ αυτή της αλυσίδας πολυκαταστημάτων Dillard’s έκλεισε με άλμα 9,92% και της Macy με άνοδο 4,13%. Η μετοχή της Urban Outfitters  έκλεισε με άνοδο 6,10% ενώ αυτή της Kohl’s με άνοδο 5,39%.

    H αγορά είδε επίσης τον μεταποιητικό δείκτη PMI να ανεβαίνει τον Απρίλιο στις 60, 5 μονάδες, από 59,1 μονάδες τον Μάρτιο, σημειώνοντας ιστορικό υψηλό από την έναρξη τις διαδικασία μετρήσεων για τον συγκεκριμένο δείκτη τη IHS Markit. Ωστόσο, την ίδια ώρα, ένας ξεχωριστός δείκτης από το Institute for Supply Management έδειχνε επιβράδυνση στις κατασκευαστικές δραστηριότητες. Το ISM Manufacturing PMI για τον Απρίλιο έκλεισε στο 60,7 σε σύγκριση με το 65,0 που ανέμεναν οι αναλυτές και το 64,7 τον Μάρτιο.

    Στα επιχειρηματικά νέα ξεχώρισε η συμφωνία της Verizon για την πώληση του Verizon Media, στο οποίο περιλαμβάνονται οι AOL και η Yahoo στο Apollo Global για 5 δισ. δολάρια. Η μετοχή της Verizon έκλεισε με άνοδο 0,22%

    Από την άλλη η μετοχή της Berkshire Hathaway έκλεισε με άνοδο  1,69% καθώς ο όμιλος του Γουόρεν Μπάφετ ανακοίνωσε αύξηση 20% στα λειτουργικά του κέρδη και πω θα συνεχίσει τις αγορές ίδιων μετοχών. Ο Μπάφετ αποκάλυψε επίσης στο CNBC ότι όταν αποχωρήσει από την ηγεσία του ομίλου θα τον διαδεχθεί ο Greg Abel.

    Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones έκλεισε στις 34.113,23 μονάδες, με άνοδο 0,70%, ο S&P 500 στις 4.192,66 μονάδες με άνοδο 0,27% ενώ ο Nasdaq στις 13.895,12 μονάδες με πτώση 0,48%.

    Μεταξύ των μετοχών του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Dow Inc. (3,28%), Amgen (2,40%) και Chevron (2,39%) ενώ τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκε η μετοχή της Salesforce (-2,85%).



    ΣΧΟΛΙΑ