• Σχόλιο Αγοράς

    Μάζεψαν στο τέλος οι τράπεζες, σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα το Χρηματιστήριο


    Πτωτικές 8 στις 9 συνεδριάσεις από την Πέμπτη, 1η Αυγούστου, που ξεκίνησε ο Αύγουστος.

    Χασούρα περίπου 500 εκατ. ευρώ την ημέρα από την κεφαλαιοποίηση της αγοράς, κεφάλαια που γίνονται φύλλο στον αέρα. Επιθετικές ρευστοποιήσεις στις τράπεζες, κάτι που τεκμαίρεται από το γεγονός ότι δεν γίνονται πακέτα, εκτός από τις 375 χιλιάδες της Εθνικής στα 2 ευρώ (και κάτι δεκαδικά) την Τρίτη και τις 450 χιλιάδες της Eurobank χθες.

    Γνώστες της αγοράς, όμως, σχολιάζουν ότι οι επιθετικές ρευστοποιήσεις στις τράπεζες γίνονται για αρκετούς και σύνθετους λόγους.

    Πρώτον: Μεγάλη εμπορευσιμότητα που δίνει τη δυνατότητα μπες-βγες για τα ισχυρά χαρτοφυλάκια.

    Δεύτερον: Το Χ.Α. παραμένει στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών, δηλαδή οι διακυμάνσεις είναι μέσα στο πρόγραμμα και μάλιστα με οξύ τρόπο, όπως το τελευταίο διήμερο.

    Τρίτον: Οι τράπεζες κερδίζουν πάνω από 100% από την αρχή του χρόνου, τουλάχιστον Εθνική και Πειραιώς, αλλά λιγότερο Eurobank και Alpha. Υπάρχει λίπος στα κέρδη που βγάζουν οι ξένοι διαχειριστές, που έπαιξαν στο στοίχημα (σ.σ. και κέρδισαν) της επικράτησης Μητσοτάκη στις εκλογές. Όμως, τα κορυφαία ζητήματα των τραπεζών παραμένουν άλυτα. Κόκκινα δάνεια στα 80 δισ. ευρώ, η bad bank παραμένει στα χαρτιά, η Εθνική Ασφαλιστική πάει παραπίσω, ισχνή κερδοφορία στις εταιρικές περιόδους ανακοινώσεων.

    Τέταρτον: Δεν είμαστε όμως εμείς, δηλαδή οι δικές μας τράπεζες, οι μόνες στον χρηματιστηριακό πλανήτη. Το mononews παρουσιάζει σήμερα το διάγραμμα του τραπεζικού EuroStoxx και διαπιστώνει κανείς ότι βρίσκεται στα όριά του, στις 78 μονάδες πριν από το… μηδέν!Αν σπάσει το τελευταίο οχυρό του εν λόγω δείκτη, που είναι οι 73 μονάδες, η τάση για τις ελληνικές τράπεζες θα είναι από πτωτική έως επανάληψη του έργου του 2012, του 2015 και πάει λέγοντας.

     

    Το μάζεμα της αγοράς από τα χαμηλά των 807 μονάδων (το mononews εδώ και μία εβδομάδα έχει προειδοποιήσει για τις στηρίξεις των 805 – 815 μονάδων…), στις 818,51 όπου και έκλεισε με απώλειες 1,5%, μπορεί να δημιουργεί μία, κάποια, μικρή αισιοδοξία για αύριο. Αν και σε αυτό συνέβαλε και το θετικό άνοιγμα των χρηματιστηρίων στη Wall Street. Επιπλέον, ο τζίρος των 97,41 εκατ. ευρώ, σχεδόν στην απόλυτη πλειονότητά του καθαρός, χωρίς πακέτα, προβληματίζει εντόνως όλους τους εμπλεκόμενους περί τα χρηματιστηριακά.

    Κι αυτό γιατί. Εκτός από τις τράπεζες και την «ευαισθησία» του κλάδου στην αποτύπωση των οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων, υπάρχει η πραγματικότητα. Οι αγορές έχουν ανεβάσει τον πήχη των προσδοκιών από την κυβέρνηση του κ. Κ. Μητσοτάκη και περιμένουν «πράγματα». Η πληροφορία ότι η Γερμανία δεν συζητεί μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων της Ελλάδας, συν την άλλη πληροφορία ότι το μεσοπρόθεσμο για το 2021 – 2024 θα κατατεθεί τον Μάιο του 2020, δεν ηχούν καλά όταν οι ανακοινώσεις του τελευταίου διαστήματος είναι μόνο μειώσεις φόρων. Ζητούνται εξηγήσεις από τους θεσμούς προς την ελληνική κυβέρνηση για το πώς θα καλυφθεί η τρύπα στα έσοδα του 2020.

    Κατά τα άλλα, η ύφεση που απειλεί την Γερμανία, ο εμπορικός πόλεμος Τραμπ προς Κίνα και Ευρώπη, τα οικονομικά σκάνδαλα στις μεγάλες πολυεθνικές της Γερμανίας, όπως της Deutsche Bank, της Bayer (Visanto) και της VW, που πλέον θα πρέπει να μπει βαθιά το χέρι στην τσέπη, η πολιτική αβεβαιότητα μαζί με το έλλειμμα του προϋπολογισμού στην Ιταλία, οψίμως η κρίση στην Αργεντινή με τις αγορές να στοιχηματίζουν σε νέα χρεοκοπία της όμορφης αυτής χώρας της Λατινικής Αμερικής, επιτείνουν τις ανησυχίες και στρέφουν τους επενδυτές στα ασφαλή καταφύγια του χρυσού και των ομολόγων.

    «Παρήγορο» μάζεμα στην Alpha, που από το 1,30 έκλεισε στο 1,38 ευρώ με απώλειες 0,3% και όγκο 8,1 εκατ. τεμαχίων.

    Η Εθνική, επίσης, «μαζεύτηκε» από το 1,98 ευρώ και έκλεισε στα 2,098 περιορίζοντας τις αρχικές απώλειες στο 2,19% με 7,6 εκατ. τεμάχια.

    Επιχείρηση με την κωδική ονομασία… μάζεμα από τα χαμηλά και για την Eurobank που από τα 0,66 έκλεισε  στα 0,70 ευρώ και απώλειες 2,7% με 24 εκατ. τεμάχια.

    Εντυπωσιακότερο όλων δε ήταν το μάζεμα στην Πειραιώς και από τα 2,30 ευρώ επανήλθε πάνω από τα 2,50 με πτώση τελικά 1,64%.

    Περιορισμός απωλειών και για την ΔΕΗ που από τα 2,45 έκλεισε στα 2,52 ευρώ, στα 2,04 ευρώ υποχώρησε ο Ελλάκτωρας και απώλειες 3,7%, πωλητές στην ΕΥΔΑΠ, την ΕΧΑΕ, την Jumbo, τον Μυτιληναίο, τον ΟΤΕ και λιγότερο σε ΟΠΑΠ και Motor Oil.

    Επίσης, περιορίστηκαν οι απώλειες σε ΓΕΚ/Τέρνα και Τέρνα Ενεργειακή, στα 6,08 και 6,81 ευρώ αντίστοιχα.

    Γύρισμα στο τέλος για την Αλουμύλ καθώς εκεί που έκανε πράξεις κάτω από το 1 ευρώ έκλεισε στο 1,11 με 9,9%, κέρδη για την Ιντραλότ, στα 0,481 ευρώ με 770 χιλιάδες τεμάχια, τον Επίλεκτο στα 0,18 ευρώ και άνοδο 11,24%.

    Ισχυρή πτώση πάνω από 11% στην Φόρθνετ, 10,15% στην Frigoglass, στα 0,16 ευρώ, παρά την επιστροφή στην κερδοφορία.



    ΣΧΟΛΙΑ