• ΑΓΟΡΕΣ

    Υποαποδίδουν οι τραπεζικές μετοχές σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη από την αρχή του χρόνου!

    • Στ. Κ. Χαρίτος


    Mε δύο ταχύτητες οι τραπεζικές μετοχές στο ταμπλό το τελευταίο διάστημα. Από τη μία, Εθνική και Πειραιώς εμφανίζονται να αποκομίζουν κέρδη 100% περίπου η πρώτη και σχεδόν 200% η δεύτερη από την αρχή του χρόνου, ενώ Eurobank και Alpha Bank έχουν φτάσει, μετά και τη χθεσινή βουτιά, να υποαποδίδουν σε σχέση με τον γενικό δείκτη του Χ.Α..  Αν ο γενικός δείκτης εμφανίζει κέρδη πάνω από 40%, οι δύο συγκεκριμένες τραπεζικές μετοχές υποαποδίδουν με κέρδη της τάξης 30% από την αρχή του χρόνου.

    Χρηματιστές μιλώντας στο mononews σχολιάζουν ότι από κάποιο σημείο και μετά δεν είναι το short selling, αυτό καθ΄ αυτό που ρίχνει τις μετοχές, οπότε και την αγορά, τον δείκτη. Από τη χθεσινή εμπορευσιμότητα στο ταμπλό και τον μεγάλο όγκο συναλλαγών στις τραπεζικές μετοχές πρόκειται για καθαρές εντολές πώλησης σε θέσεις που κατείχαν ήδη χαρτοφυλάκια.

    Παρατηρώντας το ταμπλό χθες, έβλεπε κανείς να βγαίνουν αγοραστές για… 1350 μετοχές Alpha και ταυτόχρονα στήνονταν εντολές πώλησης… 25.000 τεμαχίων! Ίδια εικόνα και στην Eurobank, που έβλεπε κανείς να ζητούν να αγοράσουν 2.300 τεμάχια και ταυτόχρονα στήνονταν εντολές πώλησης της τάξης των 45.000 ή 50.000 τεμαχίων με τη μία!

    Η εξήγηση που δίνουν εμπλεκόμενοι περί τα χρηματιστηριακά είναι ότι η αγορά θέλει πιο γρήγορες και άμεσες κινήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης στο θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων . Τα 80 δις. ευρώ κόκκινα δάνεια, σύμφωνα με την αγορά, απαιτούν άμεσες επαφές Βρυξελλών – Αθήνας προκειμένου να δώσει το «ΟΚ» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού για τη δημιουργία της bad bank του ΤΑΙΠΕΔ.

    Από την άλλη, όπως επισημαίνει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Beta Χρηματιστηριακή κ. Τ. Ζαμάνης, «οι τράπεζες παραδοσιακά λόγω της μεγάλης εμπορευσιμότητάς τους αποτελούν το… ελληνικό προϊόν προς τον κόσμο, τους ξένους επενδυτές. Μεγάλη εμπορευσιμότητα, εύκολο μπες – βγες, σε αναδυόμενο χρηματιστήριο, όπως το ελληνικό, οι συνέπειες φαίνονται καθημερινά στην κίνηση του ταμπλό». 



    ΣΧΟΛΙΑ