• Σχόλιο Αγοράς

    Kλίμα… Ευρώπης στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου

    • Στ. Κ. Χαρίτος
    πισινα


    Πρωτομηνιά και… βουτιά!

    Αν και προς το παρόν οι πιέσεις δείχνουν ελεγχόμενες, τουλάχιστον αυτό προκύπτει στο εναρκτήριο λάκτισμα των συναλλαγών της Πέμπτης, ωστόσο μία μέρα πριν από την πολυαναμενόμενη έκθεση της Fitch για το αξιόχρεο της χώρας, αλλά και των τραπεζών που θα ακολουθήσει, οι πωλήσεις χρειάζονται ένα κάποιο φρένο.

    Το καλό της αγοράς την Πέμπτη, ωστόσο, είναι ότι βρίσκεται σε απόσταση ασφαλείας από τις 900 μονάδες, αφού, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση και με βάση το καλό σενάριο, τα  όποια προβλήματα δημιουργηθούν θα είναι πέριξ της ζώνης των 935 – 950 μονάδων. Οπότε, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε σήμερα για μία δικαιολογημένη διόρθωση ή εξαέρωση των βιαστικών, έπειτα από ένα επτάμηνο τρελών αποδόσεων, όπως παρουσιάζει άλλωστε σήμερα το mononews.gr.

    Η Ελλάκτωρ πάντως, φαίνεται ότι δεν σκιάζεται από καμιά… φοβέρα και συνεχίζει ανοδικά, σε νέα υψηλά, στα 2,20 ευρώ.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και η Μυτιληναίος, στα 11,15 ευρώ, η Jumbo που έχει επιστρατευθεί ως εφεδρεία στα δύσκολα, νέα υψηλά «ψάχνει» και η ΕΥΔΑΠ, στα 8,28 ευρώ, αλλά και η ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, στα 6,44 ευρώ.

    Από εκεί και πέρα, η Alpha διορθώνει στο 1,745 ευρώ, λιγότερο η ΕΤΕ, στα 2,63 ευρώ, περισσότερο η Eurobank, που υποχωρεί σχεδόν κατά 2%, στα 0,863 ευρώ, αλλά και η Πειραιώς, που υποχωρεί στα 3,05 ευρώ. Πτώση 2,42% στον φιλόδοξο ΟΛΠ, στα 24,20 ευρώ, αλλά και στην Ιντραλότ με την αγορά να τιμολογεί τα νεότερα δεδομένα από τις επισημάνσεις των ξένων οίκων.

    Η ελληνική δεκαετία στα ομόλογα συνεχίζει να αποτυπώνει τις προκλήσεις μιας άλλης οικονομίας και αγοράς μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και την ανάδειξη της Νέας Δημοκρατίας στη διακυβέρνηση της χώρας. Το επιτόκιο του ελληνικού δεκαετούς τίτλου διαμορφώνεται στο 2,02%.

    Η σημερινή συνεδρίαση, τέλος, μοιάζει να δέχεται τις επιρροές της αστάθειας των ευρωπαϊκών αγορών, που υποχωρούν την Πέμπτη, ανησυχώντας για την επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας, αλλά και τις επιπτώσεις από την μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ.



    ΣΧΟΛΙΑ