• Σχόλιο Αγοράς

    Κέρδη στο Χρηματιστήριο μετά το αρνητικό κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά η επιφυλακτικότητα παραμένει…


    Το καλό κλίμα στις διεθνείς αγορές σε συνδυασμό με την αρνητική απόδοση του επιτοκίου στα έντοκα γραμμάτια 3μηνης διάρκειας του Ελληνικού Δημοσίου (-0,02%), οδήγησαν τον γενικό δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών πάνω από τις 831 μονάδες και με κέρδη 0,93% και με τις συναλλαγές στα 41,5 εκατ. ευρώ.

    Πλην όμως, δεν είναι αρκετό. Κι αυτό, διότι οι επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή τους α) στην τιμή που θα πραγματοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου της Lamda, β) στις επικείμενες ομολογιακές εκδόσεις (π.χ. 150 εκατ. ευρώ ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή),  γ) τα τυχόν discounts στα placements ενόψει αποκρατικοποιήσεων και δ) στο αν η S&P θα ανεβάσει το αξιόχρεο της Ελλάδας, θα αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία σε επενδυτική βαθμίδα, κάτι που αναμένεται να γίνει στις 25 Οκτωβρίου.

    Ως προς το εξωτερικό,  τα θέμα είναι γνωστά. Brexit, εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας, προοπτικές ύφεσης στην Ευρώπη, παρεμβάσεις κεντρικών τραπεζών και από τις δύο άκρες του Ατλαντικού.

    Το ενδεχόμενο να βρεθεί το Χ.Α. πιο κάτω, στα όρια των 800 μονάδων είναι πιθανό, σύμφωνα με τους αναλυτές, εφόσον οι «ελληνικές εξελίξεις» (αυξήσεις κεφαλαίου, ομολογιακές εκδόσεις κ.ά) που προαναφέρθηκαν συμβούν για «αναπτυξιακούς λόγους». Να πιεστεί η αγορά, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι από τους αναλυτές, σε τούτα τα επίπεδα γίνει η δουλειά που πρέπει να γίνει και στη συνέχεια… πεδίον δόξης λαμπρό. Τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό; Σίγουρα απειλή διάσπασης προς τα κάτω, των 800 μονάδων.

    Από τις μετοχές που τράβηξαν ανοδικά την Τετάρτη, ήταν αυτή της Βιοχάλκο με κέρδη πάνω από 4% , στα 3,57 ευρώ, της ΔΕΗ 2,67%, στα 2,92 ευρώ, της Jumbo 2,53%, στα 16,63 ευρώ και της Τέρνα Ενεργειακή ενόψει της έκδοσης του ομολογιακού των 150 εκατ. ευρώ 2,29%.

    Η αντίδραση στις τράπεζες περιορίστηκε λίγο πάνω από 2%, με τον δείκτη τους στις 752 μονάδες.   Από τον τραπεζικό κλάδο, η αντίδραση της Πειραιώς ήταν χαρακτηριστική, με κέρδη άνω του 3% και την μετοχή στα 2,708 ευρώ.

    Από την μικρή κεφαλαιοποίηση ξεχώρισε η Frigoglass, που έκλεισε με άνοδο 5%, στα 0,21 ευρώ και όγκο 195 χιλιάδων τεμαχίων. Νέος γύρος πτώσης για την MLS, 4,26%, στα 2,92 ευρώ και όγκο 109 χιλιάδων τεμαχίων.

    Περιορισμός των αρχικών απωλειών για την Lamda, στα 7,38 ευρώ και απώλειες 0,54%, με χαμηλό στα 7,36 ευρώ, ενώ το ενδιαφέρον μετατίθεται στην γενική συνέλευση της Πέμπτης για τους όρους και την τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 650 εκατ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ