• Οικονομία

    Πληρώνουν οι επενδυτές για να βάλουν τα λεφτά τους σε ελληνικούς τίτλους! Αρνητική η απόδοση των εντόκων


    Το να μας πληρώνουν κι από πάνω οι επενδυτές για να βάλουν τα λεφτά τους σε ελληνικούς τίτλους δεν πρέπει να το φανταζόταν ποτέ κανένας Έλληνας υπουργός Οικονομικών ή διαχειριστής κεφαλαίων.

    Με δεδομένο ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς σε επίσημη έκδοση, όπως η χθεσινή, ακόμα κι αν επρόκειτο περί reopening, έκλεισε στο ιστορικό του 1,5%, η αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας πλησιάζει.

    Στη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας, το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε το ποσό των 488 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο στο -0,02% από 0,095% που ήταν στην προηγούμενη δημοπρασία.

    Η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 2,71 φορές από 1,59 προηγουμένως.

    Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται να υπάρξει μεγάλη διαφορά το 2020 στο μείγμα χρηματοδότησης της οικονομίας με περιορισμό στους βραχυπρόθεσμους τίτλους, οι οποίοι από τα 15,28 δισ. ευρώ στο τέλος του 2018, θα μειωθούν το 2020 σε 9,72 δισ. ευρώ ή σωρευτική μείωση πάνω από 35%.

    Να θυμίσουμε ότι από το 2017 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε εγγράψει στον προϋπολογισμό μηδενικές εκδόσεις σε έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου, κάτι που δεν συνέβη ποτέ.

    Ο περιορισμός της έκδοσης των εντόκων, που είχε αναδειχθεί σε εργαλείο για τις εκάστοτε κυβερνήσεις στα χρόνια της κρίσης, αναμένεται ότι θα δώσει σημαντικές ανάσες τόσο στις τράπεζες, που δεν θα είναι αναγκασμένες να διοχετεύουν ρευστότητά τους, όσοι και στο ελληνικό Δημόσιο που θα περιορίσει τον εσωτερικό δανεισμό, που δεν παύει να είναι δανεισμός.

    Όπως και να ΄’χει, τα καλά νέα κυκλοφορούν στο εξωτερικό. Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης, σε συνδυασμό με τις έκτακτες κρίσεις που ανακύπτουν, όπως η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ ή ο εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ με την Κίνα, ευνοούν μία χαλαρότερη αντιμετώπιση των δανειστών έναντι της Ελλάδας.

    Σημαντικό γεγονός, δε, αποτελεί ο περιορισμός των κόκκινων δανείων, εξέλιξη που αναμένεται να συμβάλει στο πάρει η Ελλάδα επενδυτική βαθμίδα εγκαίρως, ενδεχομένως στις 25 Οκτωβρίου από την S&P.



    ΣΧΟΛΙΑ