• Σχόλιο Αγοράς

    Κέρδη για τη Wall Street με πρωταγωνίστριες τις τεχνολογικές μετοχές

    • NewsRoom
    χρηματιστές στη wall street


    Με κέρδη έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street τη Δευτέρα, με τις τεχνολογικές μετοχές να οδηγούν την αγορά, βρίσκοντας στήριγμα στην υποχώρηση της απόδοσης των κρατικών ομολόγων.

    Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχώρησε κατά 6 μονάδες βάσεις στο επίπεδο του 1,68%. Η άνοδος των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων σε υψηλά 14 μηνών είχε προκαλέσει έντονη ανησυχία στους επενδυτές την προηγούμενη εβδομάδα, με τους βασικούς δείκτες να σημειώνουν απώλειες. Μια ανησυχία η οποία παραμένει ακόμα πάνω από την αγορά, η οποία αναμένει μια ραγδαία άνοδο της ανάπτυξης το επόμενο διάστημα, χάρη στο νέο πακέτο τόνωσης των 1,9 τρισ. δολαρίων, η οποία μπορεί ωστόσο να οδηγήσει σε ταχύτερη αύξηση του πληθωρισμού, αναγκάζοντας την FED σε αύξηση των επιτοκίων της ταχύτερα του αναμενόμενου.

    Πάντως η Ομοσπονδιακή τράπεζα έσπευσε να απορρίψει την προηγούμενη εβδομάδα, δηλώνοντας πως δεν σκοπεύει να αλλάξει την χαλαρή νομισματική της πολιτική έως το 2023..

    Από εκεί και πέρα, οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις με τα κρούσματα στην ΕΕ, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα της πανδημίας. Παράλληλα, αύξηση των κρουσμάτων παρατηρείται και σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ.

    Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ δημοσίευσαν τα δεδομένα δοκιμών για το εμβόλιο της AstraZeneca, τα οποία έδειξαν πως ήταν κατά 79% αποτελεσματικό στο να προλαμβάνει τα συμπτώματα της Covid-19 και 100% αποτελεσματικό κατά των σοβαρών επιπλοκών της ασθένειας και της ανάγκης νοσηλείας.

    O κλάδος των βιομηχανικών κατάφερε να βρει ώθηση χάρη σε ένα δημοσίευμα των New York Times σύμφωνα με το οποίο ο Τζο Μπάιντεν εξετάζει μια συμφωνία για δαπάνες στον τομέα των υποδομών ύψους 3 τρισ. δολαρίων, για την ενίσχυση της αμερικανικής οικονομίας. Η αγορά ανέμενε πως το ποσό για τις συγκεκριμένες δαπάνες θα έφτανε τα 2 τρισ. δολάρια.

    Παράλληλα, οι επενδυτές είδαν τα στοιχεία για τον δείκτη εθνικής δραστηριότητας της FED Chicago, σύμφωνα με τα οποία η αμερικανική οικονομία  συρρικνώθηκε τον Φεβρουάριο κατά 1,09 μονάδες. Αντίθετα, αναθεωρήθηκαν τα στοιχεία του Ιανουαρίου, από ανάπτυξη 0,66 μονάδων σε ανάπτυξη 0,75 μονάδων.

    Την ίδια ώρα, οι πωλήσεις μεταχειρισμένων κατοικιών στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 6,66% τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο, στα 6,22 συμβόλαια, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Μεσιτών.  Ωστόσο, ο αριθμός των κατοικιών προς πώληση υποχώρησε κατά 29,5% τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, με τη μέση τιμή πώλησης ανήλθε στα 313.000 δολάρια σημειώνοντας άνοδο 15,8%.

    Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones έκλεισε στις 32.731,20 μονάδες, με άνοδο 0,32%, ο S&P 500 στις 3940,59 μονάδες με άνοδο 0,70% ενώ ο Nasdaq στις 13.377,54 μονάδες με άνοδο 1,23%.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι τεχνολογικές Intel (2,93%), Apple (2,83%), Cisco (2,69%) και Microsoft (2,45%). Αντίθετα τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές των τραπεζικών JPMorgan (-2,69%) και  Goldman Sachs (-1,41%), καθώς συνεχίστηκαν οι πιέσεις που προκάλεσε η απόφαση της FED για το τέλος της χαλάρωσης στη διαμόρφωση των κεφαλαιακών επιπέδων των τραπεζών, καθώς και η μετοχή της Boeing (-1,79%).



    ΣΧΟΛΙΑ