• Σχόλιο Αγοράς

    Κατρακύλα 970 μονάδων για τον Dow Jones – Eκτοξεύθηκε στο +22% η μετοχή της Moderna

    • NewsRoom
    Wall Street: Με βουτιά ολοκλήρωσε τον χειρότερο μήνα από τον Μάρτιο του 2020 - Στο -1,59% έκλεισε ο Dow Jones


    Με ισχυρές πιέσεις ξεκίνησε η – περιορισμένης διάρκειας – συνεδρίαση της Wall Street την Παρασκευή, μια ημέρα μετά την αργία της Ημέρας των Ευχαριστιών.

    Η αγορά στη Νέα Υόρκη ακολουθεί τη βουτιά των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, στον απόηχο του εντοπισμού της νέας αφρικανικής μετάλλαξης του κορονοϊού, η οποία φαίνεται πως είναι πιο επικίνδυνη και μεταδοτική από τις ήδη υπάρχουσες.

    Μάλιστα, οι χώρες της ΕΕ ξεκίνησαν ήδη να λαμβάνουν περιοριστικά μέτρα για τις μετακινήσεις από τις χώρες της νότιας Αφρικής, ενώ και οι ΗΠΑ μελετούν τα δεδομένα γύρω από τη νέα μετάλλαξη για να αποφασίσουν εάν θα ακολουθήσουν μια παρόμοια προσέγγιση.

    Ήδη, πάντως, το πρώτο κρούσμα της «μετάλλαξης της Μποτσουάνα» εντοπίστηκε σε χώρα της Ευρώπης και συγκεκριμένα στο Βέλγιο, ενώ και στο Ισραήλ έχει εντοπιστεί ένα κρούσμα.

    Η ανησυχία έχει να κάνει με το γεγονός πως ακόμα δεν υπάρχουν δεδομένα γύρω από την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της νέας μετάλλαξης. Πάντως η BioNTech έσπευσε να δηλώσει πως θα γνωρίζει για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της σε περίπου 2 εβδομάδες, ενώ σε περίπτωση που χρειαστεί να αλλάξει τη σύστασή του, τα νέα εμβόλια θα είναι έτοιμα μέσα σε 100 ημέρες.

    Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones, υποχωρεί αυτή την ώρα στις 34.831,56 μονάδες σημειώνοντας απώλειες άνω των 972,82 μονάδων (-2.72%). Ο S&P 500 κινείται στις 4.597,14 μονάδες με πτώση -2,22% ενώ ο Nasdaq στις 15.515,64 με βουτιά 329,59 μονάδων ή 2,08%.

    Τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones δέχονται οι μετοχές της American Express (-9,25%) και της  Boeing (-7,23%).

    Μέσα σε αυτή την κατάσταση πανικού, μεγάλες κερδισμένες είναι οι μετοχές της Moderna και της Pfizer. Ειδικότερα, η μετοχή της Moderna ενισχύεται κατά 21,84% στα 333,83 δολάρια ενώ η μετοχή της Pfizer κινείται στο +5,64%.

    Μεταξύ των 11 κλάδων του S&P 500, τη χειρότερη επίδοση καταγράφει αυτός των μετοχών ενέργειας ακολουθώντας την ελεύθερη πτώση των του πετρελαίου. Ειδικότερα αυτή την ώρα ο κλάδος της ενέργειας υποχωρεί κατά -5,35%, ενώ στο -3,79% κινείται ο κλάδος των χρηματοοικονομικών και στο -3,06% ο κλάδος των βιομηχανιών. Κανένας από τους 11 κλάδους δεν κινείται σε θετικό έδαφος.



    ΣΧΟΛΙΑ