• Σχόλιο Αγοράς

    Καταρρέουν οι ευρωπαϊκές αγορές, ξέφυγε πάνω από 4% το ελληνικό 10ετές, ισορροπία σε κρίσιμες στηρίξεις το Χ.Α.

    μετοχές


    ΔΕΗ, ΟΤΕ, Πειραιώς, θα μπορούσαν να αλλάξουν την κατάσταση και να πάρουν την αγορά πάνω τους, αλλά αυτό θα συνέβαινε σε… άλλες εποχές.

    Ο γενικός δείκτης βρίσκεται πάνω από τα ιστορικά χαμηλά των 470 μονάδων κατά 10 μονάδες, στις 480 και με απώλειες 2,4%.

    Και πάλι καλά θα μπορούσε να πει κανείς όταν τα futures στην Wall δείχνουν μια ακόμα πτωτική μέρα με απώλειες 4%, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να υποχωρούν αυτή την ώρα από 5%, Dax, Cac, FTSE, και πάνω από 6% ο Eurostoxx.

    Ο εφιάλτης συνεχίζεται και όσο η Ιταλία ή η Ισπανία, από τις μεγαλύτερες χώρες με συμβολή στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ, πλήττονται από τον κορονοϊό με ανυπολόγιστες ζημιές, θύματα και κρούσματα.

    Οι αγορές προεξοφλούν ότι αυτό που θα αφήσει ο κορονοϊός, μετά το πέρασμά του, θα έχει σαρώσει την ευρωπαϊκή οικονομία και δυνητικά αδύναμες (οικονομίες), όπως η ελληνική.

    Δεν είναι τυχαίο ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έχει πάρει εντυπωσιακά την ανηφόρα, αγγίζοντας το υψηλό του 4,14%, κινούμενο αυτή την ώρα, στα επίπεδα του 3,97%.

    Ο τραπεζικό κλάδος υποχωρεί πάνω από 6% με την αγορά να ανησυχεί για τη δημιουργία νέων στρατιών κόκκινων δανείων. Πλέον η Alpha Bank ξύνει τον πάτο, στα 0,59 ευρώ, η ΕΤΕ υποχωρεί κατά 9,5%, στα 0,90, η Eurobank 4,12%, στα 0,32 ευρώ και η Πειραιώς 2%.

    ΔΕΗ και ΟΤΕ, όπως τονίστηκε και πιο πάνω, σηκώνουν στους ώμους τους την αγορά, η οποία δεν ξεφεύγει σφοδρά προς τα κάτω, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό και παρά τις εκεί απαγορεύσεις short selling.

    Η βουτιά της Aegean υπερβαίνει το 13%, λόγω της απαγόρευσης πτήσεων.

    Νέα βουτιά πάνω από 6,7% για την Coca Cola, στα 15,85 ευρώ, σχεδόν 7% οι απώλειες στην Μότορ Όιλ, ενώ λιγότερο μέχρι λίγο πάνω από 3% υποχωρούν μετοχές, όπως ο ΟΠΑΠ, Jumbo, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕΕΛΠΕ και Βιοχάλκο.



    ΣΧΟΛΙΑ