• Σχόλιο Αγοράς

    Συνθήκες που θυμίζουν Μεγάλη Ύφεση στα χρηματιστήρια – Ξανά σε limit down τα futures της Wall Street (upd)

    • NewsRoom
    Wall Street


    Σε τροχιά υποχώρησης κινούνται και σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την προσωρινή, όπως αποδείχθηκε, ανάπαυλα της Τρίτης.

    Ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 υποχωρούσε κατά 3%, παίρνοντας τη σκυτάλη από την Ασία, αλλά και στον ρυθμό των αμερικανικών futures. Ο μοναδικός κλάδος που σημείωνε άνοδο ήταν αυτός των τηλεπικοινωνιών.

    Ο δείκτης Stoxx 600 έχει χάσει 35% από τα τέλη Φεβρουαρίου, καθώς η ανησυχία για τον αντίκτυπο της πανδημίας στην ανάπτυξη και στην κερδοφορία επισκιάζει μέχρι στιγμής τα μέτρα που λαμβάνονται από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων.

    Στο μεταξύ, νέα υποχώρηση έδειχναν σήμερα τα futures των αμερικανικών χρηματιστηριακών δεικτών, που υποχώρησαν και πάλι σε limit down, ενεργοποιώντας εκ νέου τους «κόφτες» που αποτρέπουν περαιτέρω απώλειες. Την ίδια ώρα, η ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απαγόρευσε το short selling, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών αγορών, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την κερδοσκοπία την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος με την πανδημία του κορονοϊού.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) για τους δείκτες S&P 500, Nasdaq 100 και Dow Jones Industrial Average υποχώρησαν όλα στο χαμηλότερο επιτρεπτό επίπεδο που ορίζει καθημερινά το Χρηματιστήριο του Σικάγου (Chicago Mercantile Exchange). Τα futures του S&P 500 έφτασαν να χάνουν έως 3,7%, στις 2.393,5 μονάδες, 4,4% για τον Nasdaq 100 και 3,9% για τον Dow Jones Industrial Average.

    Όλα αυτά, μετά την προειδοποίηση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, ότι ο κορονοϊός μπορεί να οδηγήσει την ανεργία στη χώρα του έως και στο 20% αν δεν υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση.

    Να σημειωθεί πως ο δείκτης S&P 500 σημείωσε άνοδο 6% την Τρίτη.

    Καταστάσεις Μεγάλης Ύφεσης

    Η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά είναι τις τελευταίες ημέρες έρμαιο της μεταβλητότητας, με τον βασικό δείκτη αναφοράς να σημειώνει κατά μέσον όρο διακυμάνσεις 7,7% στις τελευταίες επτά συνεδριάσεις, κάνοντας το Bloomberg να επισημαίνει ότι τόσο βίαιες κινήσεις είχαμε να δούμε από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης.

    Με την αγορά να μην ξέρει τι να περιμένει, δεδομένου ότι η πανδημία που αντιμετωπίζει αυτήν την περίοδο η ανθρωπότητα είναι πρωτόγνωρη, οι κινήσεις που καταγράφονται στις αγορές είναι ακραίες και αντιφατικές. Με το μεγάλο ερώτημα να είναι πλέον το κατά πόσον κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις θα καταφέρουν να αντισταθμίσουν με τα μέτρα που λαμβάνονται, σε κάποιο βαθμό τουλάχιστον, τις δραματικές συνέπειες που θα έχει το lockdown τόσων οικονομιών και η διαταραχή των κοινωνικών επαφών στην παγκόσμια οικονομία.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα, Τετάρτη, τα συμβόλαια άνοιξαν με υποτονικές κινήσεις στην Ασία, μετά από μία κερδοφόρο συνεδρίαση την προηγούμενη ημέρα, η οποία με τη σειρά της ακολούθησε τη χειρότερη ημέρα που έχει ζήσει η Wall Street από το 1987.

    «Όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, καθώς είναι άγνωστο πόσο θα διαρκέσει αυτή η κατάσταση και ποιες θα είναι οι συνέπειες», ανέφερε στο Bloomberg ο JJ Kinahan, επικεφαλής στρατηγικής στην TD Ameritrade στο Σικάγο. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε πως η μεταβλητότητα δεν θα παραμείνει αυξημένη για τις επόμενες δύο με τέσσερις εβδομάδες», ανέφερε χαρακτηριστικά.



    ΣΧΟΛΙΑ