• Σχόλιο Αγοράς

    Ήπιες απώλειες του χρυσού λόγω του ράλι του δολαρίου

    • NewsRoom
    ΡΑΥΔΟΙ ΧΡΥΣΟΥ


    Οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν την Τρίτη από το υψηλό μιας εβδομάδας, το οποίο είχε αγγίξει νωρίτερα στη συνεδρίαση, καθώς οι αποδόσεις του δολαρίου και του δημοσίου ανέβηκαν εν μέσω προσδοκιών για επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

    Ο χρυσός του Δεκεμβρίου σημείωσε πτώση 9,70 δολάρια ή 0,6% για να οριστεί στα 1.712,90 δολάρια την ουγγιά.  Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των αμοιβαίων κεφαλαίων της Fed τιμολογούνται τώρα με πιθανότητα 73% για αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης από τη Fed στη συνεδρίαση πολιτικής της 20-21 Σεπτεμβρίου.

    Πώς κινήθηκαν οι δείκτες

    • Ο χρυσός για παράδοση Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 9,70 δολ. ή 0,6%, για να διαμορφωθεί στα 1.712,90 δολ. ανά ουγγιά. Η τακτική διαπραγμάτευση μετάλλων έκλεισε τη Δευτέρα λόγω της αργίας της Εργατικής Πρωτομαγιάς.
    • Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργύρου Δεκεμβρίου ανέβηκαν 3 σεντς, ή σχεδόν 0,2%, στα 17,908 $ ανά ουγγιά. Οι τιμές σημείωσαν άνοδο 1,2% την Παρασκευή μετά από πέντε διαδοχικές απώλειες συνεδριάσεων.
    • Η πλατίνα  του Οκτωβρίου σημείωσε αύξηση 15,60 $ ή 1,9%, στα 833,90 $ ανά ουγγιά
    • Το παλλάδιο του Δεκεμβρίου έχασε 52,90 $ ή 2,6% στα 1.973,20 $ ανά ουγγιά.
    • Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χαλκού Δεκεμβρίου ανέβηκαν 5 σεντς, ή 1,4%, στα 3,462 δολάρια ανά λίβρα.

    Τι αναφέρουν οι αναλυτές

    Η εστίαση αυτή την εβδομάδα θα είναι στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη, όπου αναμένεται να επιτύχει αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης. «Υπάρχουν λίγες δυνάμεις που πιέζουν την αγορά, και όλα αυτά έχουν να κάνουν με τις προοπτικές για τη νομισματική πολιτική σε όλο τον κόσμο το επόμενο έτος», δήλωσε ο Daniel Ghali, στρατηγός εμπορευμάτων στην TD Securities.

    Το δολάριο εκτινάχθηκε σε υψηλό δύο δεκαετιών αφότου τα στοιχεία έδειξαν ότι ο κλάδος των υπηρεσιών στις ΗΠΑ ανέβηκε ξανά τον Αύγουστο, καθιστώντας τον χρυσό πιο ακριβό για τους ξένους αγοραστές. Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων αναφοράς αυξήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδά τους από τον Ιούνιο λόγω των προσδοκιών ότι η Federal Reserve θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια. Οι υψηλότερες αποδόσεις αυξάνουν το κόστος ευκαιρίας της κατοχής χρυσού χωρίς απόδοση.

    «Ο χρυσός έχει παρασυρθεί χαμηλότερα από το δολάριο και τις αυξανόμενες αποδόσεις των ομολόγων. Σε αυτό το περιβάλλον με αυτές τις δύο εξωτερικές αγορές να κάνουν αυτό που κάνουν, είναι πολύ δύσκολο για τον χρυσό να διατηρήσει οποιοδήποτε είδος ράλι», δήλωσε ο Bob Haberkorn, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής αγοράς της RJO Futures. «Θα μπορούσαμε να δούμε κάποιο κυνήγι ευκαιρίας που έρχεται εδώ σε αυτά τα επίπεδα. Αυτό θα πρέπει να κρατήσει έναν όροφο σε αυτή την αγορά. Ωστόσο, μην δείτε αυτήν την ουσιαστική ανοδική κίνηση εδώ που μερικές φορές αναζητούν οι άνθρωποι σε περιόδους αβεβαιότητας».

    Διαβάστε επίσης

    Η Γαλλία επανενεργοποιεί αγωγό για να στέλνει αέριο στην Γερμανία

    «Καμπανάκι» Equinor: Απειλείται με κατάρρευση η αγορά ενέργειας της Ευρώπης

    Intrum: Η κοινοπραξία των Καραμούζη-Brown Hotels-Λασκαρίδη προτιμητέος επενδυτής για τα 68 ξενοδοχεία



    ΣΧΟΛΙΑ