• Σχόλιο Αγοράς

    Ήπιες απώλειες κατέγραψε ο χρυσός

    • NewsRoom
    ΡΑΥΔΟΙ ΧΡΥΣΟΥ


    Η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση την Δευτέρα, παραμένοντας στο χαμηλότερο επίπεδο 29μηνών. Ο λόγος της μείωσης της τιμής είναι ότι το δολάριο διατηρήθηκε σε υψηλό επίπεδο, λόγω των προσδοκιών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα επιτύχει απότομη αύξηση των επιτοκίων κατά τη συνεδρίαση αυτή την εβδομάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το δολάριο σημείωσε τιμή κοντά στα υψηλά δύο δεκαετιών.

    Πιο συγκεκριμένα, το συμβόλαιο εκπλήρωσης Δεκεμβρίου του χρυσού έχασε 5,30 δολάρια ή 0,3% για να καθοριστεί η τιμή στα 1.678,20 δολάρια την ουγγιά. Από την άλλη, οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου αναφοράς των ΗΠΑ αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 ετών.

    Παρόμοια ήταν η τάση και στο ασήμι που σημείωσε απώλειες 0,2% στα 19,35 δολ. η ουγγιά. Αντίθετα, η πλατίνα ενισχύθηκε 2% στα 918,8 δολ. το παλλάδιο πραγματοποίησε άλμα 5,2% στα 2.223,5 δολ., ενώ ο χαλκός έχασε 0,25% στα 3,508 δολ. η λίβρα.

    Τι ανέφεραν οι αναλυτές

    Σύμφωνα με τους αναλυτές, η Fed, στο τέλος της διήμερης συνεδρίασης της, την Τετάρτη, αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης προκειμένου να πετύχει την πτώση του πληθωρισμού, με τις αγορές να βλέπουν ακόμη και 20% πιθανότητα για άνοδο 100 bps.

    Οι ανησυχίες για τον αυξανόμενο πληθωρισμό ώθησαν επίσης άλλες κεντρικές τράπεζες να αυστηροποιήσουν τη νομισματική πολιτική. Ακόμη, ένας αναλυτής ανέφερε ότι οι επενδυτές είναι διστακτικοί καθώς δεν έχουν πειστεί ότι όταν η Fed σταματήσει, αυτό θα εγγυάται ότι σταμάτησαν να αυξήσουν τα επιτόκια.

    ″ Ο χρυσός εξακολουθεί να σημειώνει χαμηλές τιμές λόγω της αναμονής της ανακοίνωσης της Fed την Τετάρτη», δήλωσε ο Daniel Pavilonis, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής αγοράς στην RJO Futures, προσθέτοντας ότι οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων πιέζουν ακόμα περισσότερο τις τιμές.

    Διαβάστε επίσης

    Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές με το βλέμμα στη Fed

    Χρηματιστήριο: Ο δεύτερος χαμηλότερος τζίρος του 2022 με την ΔΕΗ και την ΕΤΕ να φρενάρουν τον δείκτη πάνω από τις 830 μον.

    Σε μνημονιακά επίπεδα το 10ετές – ΜΟΗ, ΕΛΠΕ, Jumbo πιέζουν τον δείκτη κάτω από τις 830 μονάδες

     



    ΣΧΟΛΙΑ