• Οικονομία

    Οριακή ύφεση 0,4% στη ρωσική οικονομία το α’ εξάμηνο

    • NewsRoom


    Συρρίκνωση 0,4% εμφάνισε η οικονομία της Ρωσίας κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2022, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, με τις επενδύσεις κεφαλαίου ωστόσο -έναν από τους βασικούς μοχλούς οικονομικής ανάπτυξης- να σημειώνουν αύξηση κατά 7,8%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία Rosstat της χώρας την Τετάρτη.

    Η εξαρτώμενη από τις εξαγωγές ρωσική οικονομία βυθίζεται σταδιακά σε ύφεση υπό το βάρος των σαρωτικών κυρώσεων που έχουν υποβάλει στη Μόσχα οι χώρες της Δύσης για την εισβολή της στην Ουκρανία, την οποία το Κρεμλίνο χαρακτηρίζει “ειδική στρατιωτική επιχείρηση”. Ωστόσο, το οικονομικό πλήγμα στη ρωσική οικονομία δεν είναι μέχρι στιγμής τόσο ισχυρό όσο αναμενόταν αρχικά, όπως μεταδίδει το Reuters.

    Συρρικνώνεται η ρωσική οικονομία

    Στο σύνολο του τρέχοντος έτους, η ρωσική οικονομία εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί λιγότερο από 3%, σύμφωνα με όσα δήλωσε αυτήν την εβδομάδα κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος της χώρας. Η εκτίμησή του έρχεται σε αντίθεση με την προηγούμενη πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών της Ρωσίας που είχε προειδοποιήσεις για ύφεση άνω του 12% – η οποία θα ήταν η μεγαλύτερη μετά την ύφεση που προκάλεσε η κρίση στα μέσα της δεκαετίας του 1990, σε συνέχεια της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης.

    Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, οι επενδύσεις κεφαλαίου σημείωσαν σημαντική αύξηση κατά 7,8% στο α΄εξάμηνο του έτους. Πιο συγκεκριμένα, στο β’ τρίμηνο, οι επενδύσεις κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 4,1% σε ετήσια βάση, ενώ είχε προηγηθεί αύξηση 12,8% κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της Rosstat. Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης κατά το πρώτο μισό του έτους οφείλεται στους τομείς της εξόρυξης και της μεταποίησης.

    Διαβάστε επίσης

    Πτώση στις ευρωαγορές μετά το νέο ρεκόρ πληθωρισμού στην Ευρωζώνη

    Ν. Παπαθανάσης: Μη εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας θα σημαίνει πτώχευση

    Σε άνοδο οι αποδόσεις των ομολόγων – Πιέσεις στην ΕΚΤ μετά την εκτίναξη του πληθωρισμού



    ΣΧΟΛΙΑ