• Σχόλιο Αγοράς

    Η έκθεση του ΔΝΤ «έριξε» τους ευρωπαϊκούς δείκτες

    • NewsRoom


    Πτώση για πέμπτη συνεχόμενη μέρα στις ευρωαγορές λόγω των ανησυχιών που διατυπώθηκαν στην έκθεση του ΔΝΤ. Στο outlook συμπεριλήφθηκαν οι δείκτες της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και η ανά χώρα επιρροή του πολέμου στην Ουκρανία.

    Με βάση αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 διαπραγματεύεται με απώλειες 1% που τον φέρνουν στις 382,1 μονάδες, δεχόμενος πίεση κυρίως από τον κλάδο των πρώτων υλών που υποχωρεί κατά 2,7%.

    Τι ανέφεραν οι αναλυτές

    Γενικότερα, πέρα από τις διατηρούμενες ανησυχίες για τις διαρκείς αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες ανά τον πλανήτη και τον αντίκτυπό τους στην οικονομική ανάπτυξη, οι αγορές στην Ευρώπη παρακολουθούν επίσης τις εξελίξεις στην Ουκρανία όπου δείχνει να κλιμακώνονται περαιτέρω οι ρωσικές επιθέσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι το ΔΝΤ εκτιμά ότι περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας θα δει τουλάχιστον δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης φέτος και το επόμενο έτος, ενώ υπολογίζει ότι μέχρι το 2026 θα έχουν χαθεί 4 τρισεκατομμύρια δολάρια από την παγκόσμια παραγωγή.

    Κατά τα άλλα, η προσοχή των επενδυτών παγκοσμίως αναμένεται να εστιάσει την τρέχουσα εβδομάδα στα νέα στοιχεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ που θα δημοσιευθούν την Πέμπτη, ενώ ξεκινά και η σεζόν ανακοινώσεων εταιρικών κερδών χωρίς όμως μεγάλες προσδοκίες. Ενδεικτικά, αναλυτές των Goldman Sachs και Morgan Stanley, προειδοποίησαν ότι οι εταιρείες βρίσκονται ενόψει μιας δύσκολης περιόδου ανακοίνωσης αποτελεσμάτων, καθώς εντείνονται οι μακροοικονομικοί κίνδυνοι όπως η επιβράδυνση της ζήτησης και τα αυξανόμενα κόστη,

    Νωρίτερα σήμερα, με αρνητικά πρόσημα είχαν κινηθεί και αγορές της περιοχής Ασίας – Ειρηνικού, με τον χρηματιστηριακό δείκτη στην Ταϊβάν να καταγράφει βαριές απώλειες της τάξης του 4% καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν τον αντίκτυπο των νέων αμερικανικών κανονισμών που επηρεάζουν τις εταιρείες κατασκευής μικροτσίπ.

    Πώς κινήθηκαν οι υπόλοιποι δείκτες

    Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX χάνει 0,95% κινούμενος στις 12.137 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 0,9% στις 5.787 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που βρίσκεται στις 6.869 μονάδες με -1,3%.

    Παρόμοια είναι η εικόνα και στις αγορές της περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB σημειώνει πτώση 1,7% στις 20.546 μονάδες, όπως και ο ισπανικός IBEX 35 που υποχωρεί κατά 1,1% στις 7.335 μονάδες.

    Με τη σημερινή κίνηση οι δείκτες βρίσκονται σε πορεία για την πέμπτη διαδοχική πτωτική τους συνεδρίαση, εν μέσω έντονης μεταβλητότητας που δείχνει να επιβαρύνει την επενδυτική διάθεση.

    Διαβάστε επίσης

    Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Πρόστιμο μαμούθ 700.000 ευρώ σε χρηματιστηριακή

    Χρηματιστήριο: Κλείσιμο στα χαμηλά μέρας για τον δείκτη με… 35 εκατ. ευρώ τζίρο – Διαφοροποίηση Coca Cola

    Alpha Bank: Τιμή στόχος στα 1,4 ευρώ από JP Morgan



    ΣΧΟΛΙΑ