• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Κλείσιμο στα χαμηλά μέρας για τον δείκτη με… 35 εκατ. ευρώ τζίρο – Διαφοροποίηση Coca Cola

    • NewsRoom
    Aναστάσιος Δαυίδ, Πρόεδρος της Coca Cola HBC

    Aναστάσιος Δαυίδ, Πρόεδρος της Coca Cola HBC


    Η γεωπολιτική ένταση σε συνδυασμό με τις αυξήσεις των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον υψηλό πληθωρισμό οδηγούν σε επιβράδυνση των οικονομιών και πιέσεις σε ομόλογα και μετοχές.

    Το ελληνικό χρηματιστήριο κινείται σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα με το κάτω μέρος της στήριξης να εντοπίζεται στις 795 μονάδες και το πάνω μέρος της αντίστασης στις 820 μονάδες. Εδώ και 10 μέρες ο γενικός δείκτης κινείται στην περιοχή αυτή και, σύμφωνα με την αγορά, θα έρθει ο χρόνος που η εκτόνωση θα γίνει, είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω. Αυτό σημαίνει, στην ανοδική κίνηση, αντίδραση μέχρι τις 850 μονάδες και στην πτωτική, κάτω από τις 779 μονάδες που ήταν και τα επίπεδα της αγοράς στις 6 Ιουλίου (χαμηλά έτους).

    Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε στις 808 μονάδες (χαμηλά μέρας) με απώλειες 0,69% και 35,47 εκατ. ευρώ τζίρο.

    Νευρική διάθεση και σήμερα για τον τραπεζικό κλάδο καθώς, πτωτικά έκλεισαν Πειραιώς -1,39%, Alpha Bank -1,03% και Eθνική -0,34% ενώ η Eurobank κατάφερε να κλείσει με θετικό πρόσημο +0,09% από χαμηλό ενδοσυνεδριακό -1,94%.

    Στα μη τραπεζικά blue chips, στα χαμηλά της ημέρας έκλεισαν Motor Oil -2,7%, Jumbo -2,21%, Viohalco -1,69% …ενώ ανοδικά ξεχώρισε μόνο ο Sarantis +1,97%.

    Στην αγορά ομολόγων συνεχίζονται οι πωλήσεις με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 4,94%, το Ιταλικό ομόλογο στο 4,73% και το γερμανικό ομόλογο στο 2,34%.

    Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις ανακοινώσεις για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ κατά τον Σεπτέμβριο 2022, που αναμένονται την Πέμπτη 14/10.

    Στο επίκεντρο βρίσκεται το κατά πόσο η αύξηση των βασικών επιτοκίων της ομοσπονδιακής τράπεζας της χώρας (Fed) έχει συγκρατήσει την άνοδο των τιμών, με τα στοιχεία να προσφέρουν και σημάδια για το εάν η Fed θα «αφήσει το γκάζι» από τον τρέχοντα ρυθμό αύξησης των επιτοκίων ή εάν θα προχωρήσει σε ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις το επόμενο χρονικό διάστημα.

    Επίσης, αν και οι αγορές έχουν ήδη στοιχηματίσει ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αύξηση του επιτοκίου κατά 75 μονάδες βάσης.

    Από την άλλη, η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde έχει επισημάνει ότι μια ύφεση δεν θα αποσπάσει την προσοχή από το καθήκον της να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%, από 10% τον περασμένο μήνα.

    Εν τω μεταξύ, την παρέμβαση της στην αγορά ομολόγων διεύρυνε -εκ νέου- η Bank of England, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει αυτό που -όπως προειδοποίησε- ήταν «δυσλειτουργία» στην αγορά, μια μέρα μετά το sell off στα κρατικά ομόλογα του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Στο Χ.Α. μετρημένες στα δάχτυλα ήταν οι μετοχές που σημείωσαν διαφοροποίηση. Η Coca Cola στο +1,3%, στα 22,10 ευρώ, παρά το γεγονός ότι ενδοσυνεδριακά είχε φτάσει να ενισχύεται πάνω από 2%.

    Χαμηλός όγκος στη ΔΕΗ με 263 χιλιάδες κομμάτια, την Alpha Bank με 2 εκατ. , στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με 33 χιλιάδες, σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ με κάτι παραπάνω από 350 χιλιάδες.

    Διαβάστε επίσης:

    Ανάπτυξη 1,8% για το 2023 προβλέπει το ΔΝΤ – Στο 9,2% ο πληθωρισμός φέτος

    Goldman Sachs: Έλλειμμα 8 δισ. στην Credit Suisse μέχρι το 2024



    ΣΧΟΛΙΑ