• Σχόλιο Αγοράς

    H FED έστειλε στο «κόκκινο» τη Wall Street και την κεφαλαιοποίηση της Apple ξανά κάτω από τα 2 τρισ. δολάρια

    Χρηματιστής στη Wall Street κρατά απογοητευμένος το κεφάλι του μπροσά από πίνακες που δείχνουν ισχυρή πτώση των μετοχών


    Απογοητευτικά ολοκληρώθηκε η Τετάρτη για τη Wall Street, καθώς η δημοσίευση των πρακτικών της Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς της FED απογοήτευσε τους επενδυτές και έστρεψε τα βλέμματα ξανά προς την πορεία της πανδημίας.

    Το θετικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί με τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα των εταιρειών λιανικού εμπορίου, τα νέα από τον χώρο των φαρμακοβιομηχανιών (εξαγορά της Momenta Pharmaceuticals από την Johnson & Johnson, συνεργασία Roche με Regeneron για πειραματική θεραπεία της Covid-19) και το ενδοσυνεδριακό σπάσιμο, για πρώτη φορά στην ιστορία, του ορίου των 2 τρισ. δολαρίων σε χρηματιστηριακή αξία από την Apple, εξαφανίστηκε, με την τελευταία μάλιστα να κλείνει μακριά από τα υψηλά της ημέρας και να βλέπει στο κλείσιμο την κεφαλαιοποίηση της να υποχωρεί ξανά στα 1,98 δισ. δολάρια.

    Σύμφωνα με τα πρακτικά από την FED, o κορονοϊός προκαλεί βαρύ πλήγμα στην αμερικανική οικονομία. Οι αξιωματούχοι της Fed διαπίστωσαν πως η συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση  «θα επηρεάσει σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα, την απασχόληση και τον πληθωρισμό στο εγγύς μέλλον και ενέχει σημαντικούς κινδύνους για τις οικονομικές προοπτικές μεσοπρόθεσμα». Μάλιστα, δηλώνουν πως υπάρχει ανάγκη για περισσότερη δημοσιονομική βοήθεια από το Κογκρέσο, με τις διαπραγματεύσεις για ένα νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, ωστόσο, να παραμένουν σε αδιέξοδο.

    Με δεδομένο το πλήγμα στην αμερικανική οικονομία, τα μέλη της FED αναμένουν πως το επιτόκιο δανεισμού θα διατηρηθεί στο εύρος του 0% – 0,25% έως ότου «είναι σίγουροι ότι η οικονομία έχει ξεπεράσει τα πρόσφατα γεγονότα και βρίσκεται σε πορεία για την επίτευξη των στόχων της επιτροπής για τη μέγιστη απασχόληση και τη σταθερότητα των τιμών».

    Πέρα από την Fed και το αδιέξοδο στο Κογκρέσο, οι επενδυτές ανησυχούσαν και για τα νέα προβλήματα στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, μετά και τις ανακοινώσεις Τραμπ ότι μπορεί να διακόψει τις συνομιλίες για επέκταση της εμπορικής συμφωνίας με το Πεκίνο.

    Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,31% στις 27.692,88 μονάδες, ο S&P 500 στις 3.374,85 μονάδες με πτώση -0,44%, ενώ ο  Nasdaq  στις 11.146,46 μονάδες, με απώλειες  -0,57%.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, μόλις 8 έκλεισαν με κέρδη, από τις οποίες η Nike ήταν η μόνη με άνοδο άνω του 1% (1,33%), ενώ την μικρότερη άνοδο σημείωσε η Apple με κέρδη μόλις 0,13% στα 462,83 δολάρια. Η μετοχή της εταιρείας του Τιμ Κουκ, η οποία νωρίτερα έφτασε μέχρι το ποσό των 468,65 δολαρίων, έπρεπε να ξεπεράσει την τιμή των 467,77 δολαρίων για να ξεπεράσει σε κεφαλαιοποίηση τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο η δημοσιοποίηση των πρακτικών της FED, μιάμιση ώρα πριν το τέλος της συνεδρίασης, οδήγησε σε υποχώρηση από τα υψηλά ημέρας.

    Από τις υπόλοιπες 22 μετοχές του δείκτη που έκλεισαν με απώλειες, τις χειρότερες απώλειες σημείωσε η μετοχή της Coca-Cola  (-2,17%).

    Τόσο ο Nasdaq όσο και ο S&P 500 δεν γλίτωσαν από την ψυχρολουσία που επιφύλασσε η FED. Ειδικότερα, οι δύο δείκτες που την Τρίτη έκλεισαν σε ιστορικά υψηλά, ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές ο μεν S&P 500 στις 3.374,85 μονάδες με απώλειες -0,44%, ο δε  Nasdaq στις 11.146,46 μονάδες με πτώση -0,57%.



    ΣΧΟΛΙΑ