• Σχόλιο Αγοράς

    Ευρωαγορές: Πρώτες απώλειες για το 2023, στο -0,2% έκλεισε ο Stoxx 600

    • Ράνια Παπαδοπούλου
    Ευρωαγορές


    Με απώλειες έκλεισαν σήμερα, Πέμπτη, οι ευρωαγορές, σπάζοντας το σερί των κερδών που κατέκτησαν στις τρεις πρώτες συνεδριάσεις του έτους, καθώς το πτωτικό άνοιγμα της Wall Street «έσβησε» την ανοδική αντίδραση που επιχειρήθηκε στη μέση της ημέρας.

    Οι επενδυτές επηρεάστηκαν από τη χθεσινή δημοσιοποίηση των πρακτικών της Fed, η οποία εμφανίζεται  αποφασισμένη να συνεχίσει τη σφιχτή νομισματική της πολιτική, με νέες αυξήσεις των επιτοκίων της και στόχο τη μείωση τoυ πληθωρισμού. Εξάλλου, αντίστοιχη πολιτική αναμένεται να συνεχίσει και η ΕΚΤ.

    Οι απώλειες στις Ευρωαγορές σημειώνονται παρά το γεγονός ότι τα πρόσφατα στοιχεία της S&P Global, έδειξαν ότι για τον μήνα Δεκέμβριο μετριάστηκαν οι υφεσιακές πιέσεις στην Ευρωζώνη. Ο σύνθετος δείκτης PMI που συνδυάζει μεταποίηση και υπηρεσίες σκαρφάλωσε σε υψηλό πέντε μηνών, παραμένοντας ωστόσο, κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων που αποδεικνύει τη συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

    Ωστόσο, τα στοιχεία για την πορεία της ανεργίας στις ΗΠΑ που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη επιβεβαίωσαν πως η αγορά εργασίας στην Αμερική παραμένει ισχυρή, δίνοντας περιθώριο στη FED να συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων. Ταυτόχρονα, στη Γερμανία οι εξαγωγές κατέγραψαν απροσδόκητη πτώση τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

    Παράλληλα, οι επενδυτές συνεχίζουν να μένουν με το βλέμμα στραμμένο στην Κίνα και να ανησυχούν, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων της Covid-19 αλλά και όλων των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζουν ολοένα και περισσότερες χώρες της Ευρώπης, αλλά και της Αμερικής για τους ταξιδιώτες από και προς την Κίνα.

    Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με ήπιες απώλειες 0.20% στις 439, 33 μονάδες.

    Από τις μετοχές του δείκτη τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Wizz Air Holdings PLC (12.84%) και  Thyssenkrupp AG (7.34%), ενώ η μεγαλύτερη πτώση καταγράφεται στις Uniper SE (-8.42%) και Pearson PLC (-5.87%).

    Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 7.633, 45 μονάδες με ήπια άνοδο 0.64%.

    Πτωτική ήταν και η πορεία του γερμανικού DAX, ο οποίος έκλεισε στις 14.436, 31 μονάδες με ήπιες απώλειες 0.38%. Ο γαλλικός CAC 40  έκλεισε στις 6.761, 50 μονάδες με απώλειες 0.22%.

    Υπενθυμίζουμε ότι τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την περασμένη Τρίτη από τη Γερμανία έδειξαν περαιτέρω επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 9,6% για τον μήνα του Δεκεμβρίου. Επίσης, τα στοιχεία από τη Γαλλία έδειξαν υποχώρηση των τιμών μετά το ρεκόρ του Νοεμβρίου, στο 6,7% τον Δεκέμβριο, πολύ χαμηλότερα από την εκτίμηση αναλυτών στο 7,2%.

    Τέλος, ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB έκλεισε στις 24.832, 70 μονάδες με ήπιες απώλειες 0.11%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε με ήπια άνοδο 0,56% στις 8.607, 60 μονάδες.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Επιστροφή πάνω από τις 950 μονάδες – Κέρδη 5,81% για τις τράπεζες την πρώτη εβδομάδα του 2023



    ΣΧΟΛΙΑ