• Σχόλιο Αγοράς

    Ευρωαγορές: Απώλειες στα χρηματιστήρια της Ευρωζώνης, ανοδικά έκλεισε το Λονδίνο

    • NewsRoom
    ευρωαγορές DAX


    Με ήπιες απώλειες έκλεισαν τα περισσότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων βάρυνε τις αγορές.

    Είναι χαρακτηριστικό πως η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου ξεπέρασε για πρώτη φορά το 2,5% μέσα στην ημέρα, με την αγορά να περιμένει την ερχόμενη εβδομάδα τη νέα αύξηση των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ. Παράλληλα τα βλέμματα παραμένουν στραμμένα στη Βρετανία και στη μάχη για τη διαδοχή στους Τόρις, η οποία αναμένεται και αυτή να ολοκληρωθεί στις 28 Οκτωβρίου.

    Ο νέος πρωθυπουργός της χώρας θα πρέπει να αντιμετωπίσει ένα βαρύ οικονομικό κλίμα, με τις επιπτώσεις του Brexit να βαραίνουν πλέον για τα καλά την οικονομική και εμπορική δραστηριότητα στη χώρα, την ενεργειακή κρίση να ενισχύει τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό  και τον αντίκτυπο των αποτυχημένων κινήσεων της διακυβέρνησης Τρας να επιβαρύνει το κρίσιμο ζήτημα των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων, τα οποία έχουν εκτοξευθεί στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008.

    Την ίδια ώρα, οι ηγέτες της ΕΕ συνέχισαν τη συζήτηση για το πώς να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση στο μπλοκ, αφού η Γερμανία έδωσε το πράσινο φως για συζητήσεις γύρω από ένα ανώτατο όριο τιμών.

    Η στερλίνα πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σε επίπεδα χαμηλότερα έναντι του δολαρίου, αν και επέστρεψε σε θετικό έδαφος αργά το βράδυ. Ο  FTSE 100, πάντως, παρά το πολιτικό χάος στη Βρετανία, καταφέρνει να κλείσει στις 6.969,73 μονάδες με άνοδο 0,37%.

    Αντίθετα, στη Φρανκφούρτη ο DAX  υποχώρησε στις 12.730,90 μονάδες κλείνοντας με απώλειες -0,29%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 ολοκλήρωσε την ημέρα στις 6.035,39 μονάδες με πτώση  -0.85%

    Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB έκλεισε στις 21.567,55 μονάδες με πτώση -0,62%, ενώ ο IBEX 35 υποχώρησε στις 7.545,60 μονάδες με βουτιά -1,29%.

    Ο πανευρωπαϊκός  δείκτης Stoxx 600 έκλεισε στις 396,29 μονάδες με απώλειες -0,62% με τους περισσότερους κλάδους και τα μεγάλα χρηματιστήρια να βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος. Οι μετοχές του λιανικού εμπορίου ηγήθηκαν των απωλειών, με πτώση 3% για τη συνεδρίαση.



    ΣΧΟΛΙΑ