Σχόλιο Αγοράς

Εμπρησμός από τους πωλητές στο Χρηματιστήριο

  • Στ. Κ. Χαρίτος


Αναπόσπαστο μέρος του παγκόσμιου sell off αποτελεί η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.

Η Wall Street κατακρημνίζεται, ενώ ανάλογη εικόνα αναμένεται και για σήμερα. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έχουν παραδοθεί στις φήμες για ύφεση της γερμανικής οικονομίας, στην πιθανότητα ενός άτακτου Brexit, δημοσιονομικών προβλημάτων στην Ιταλία εν μέσω εκλογών και στις απειλές του Τραμπ για νέους δασμούς. Η Κίνα έχει υποτιμήσει 10% το νόμισμά της για να αντέξει τους δασμούς των ΗΠΑ και στην ίδια περιοχή προκαλούνται αναταραχές για πολιτική αλλαγή με αιτήματα για περισσότερες ελευθερίες στο Χονγκ Κονγκ. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η Αργεντινή βρίσκεται για άλλη μία φορά στα πρόθυρα βαθιάς οικονομικής κρίσης, επιτείνοντας το κλίμα ανασφάλειας σε όλες τις αναδυόμενες -και όχι μόνο- αγορές. Επιστρέφοντας δε στην Ευρώπη και στην Γερμανία, δυσβάσταχτα πρόστιμα και συμβιβασμοί «τρέχουν» στους γερμανικούς πολυεθενικούς κολοσσούς Bayer, Deutsche Bank και VW.

Με μία λέξη… ο πλανήτης φλέγεται.

Εξέλιξη που προφανώς αναγκάζει την ελληνική κυβέρνηση ίσως και να αναθεωρήσει κάποιες από τις απόψεις της επί το ρεαλιστικότερο, ειδικά μετά τις πληροφορίες που έρχονται από το Βερολίνο ότι η Μέρκελ σε τούτη η φάση δεν συζητεί το ενδεχόμενο μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Την ίδια ώρα, μία εβδομάδα πριν από τη γενική συνέλευση της ΔΕΗ για αντικατάσταση της διοίκησης υπό τον κ. Γ. Στάσση, η κυβέρνηση δεν έχει κάποιο σχέδιο για την άντληση ρευστότητας. Η μετοχή υποχωρεί πάνω από 2,5%, στα 2,49 ευρώ.

Οι αποτιμήσεις στις τράπεζες, ειδικά σε Alpha και Eurobank, υπολείπονται αισθητά της απόδοσης του γενικού δείκτη φέτος, ενώ μετριάζονται τα κέρδη της χρονιάς σε Εθνική και Πειραιώς. Πάλι οι αγορές πιέζουν για την άμεση λήψη μέτρων ως προς τον περιορισμό των κόκκινων δανείων.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, επιτείνεται η αναδιάρθρωση των κεφαλαίων, μετά την αλλαγή στάθμισης σε περιφερειακές αγορές, όπως οι κινέζικες και της Σαουδικής Αραβίας.

Μόνο ξέγνοιαστο δεν το λες το φετινό καλοκαίρι, σημειώνουν με νόημα Έλληνες διαχειριστές, που προσπαθούν με ό,τι εντολές έχουν να ανακόψουν τις πωλήσεις με καθαρά, ζωντανά κομμάτια που έρχονται από το Λονδίνο και τη Citigroup.

Tεχνικά, όπως έχει τονιστεί από το mononews, τα επίπεδα των 805 – 810 μονάδων, αποτελούν το τελευταίο οχυρό για να μην τσακιστεί τελείως το κλίμα και το momentum.