• Σχόλιο Αγοράς

    Eυρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ανοδική αντίδραση ενόψει των ανακοινώσεων της FED την Τετάρτη

    Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

    Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια


    Ανοδικά έκλεισαν την Τρίτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ανακτώντας μέρος από  τις απότομες απώλειες της Δευτέρας, την ώρα που το ενδιαφέρον των επενδυτών παραμένει στραμμένο στα εταιρικά κέρδη αλλά και τις βασικές αποφάσεις νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο.

    Την περασμένη εβδομάδα, τα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης έφτασε σε νέο υψηλό ρεκόρ 7,5% τον Απρίλιο, συσσωρεύοντας περαιτέρω πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να αυξήσει τα βασικά της επιτόκια, σύμφωνα και με τις πιο επιθετικές θέσεις που έχουν πάρει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Τράπεζα της Αγγλίας.

    Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν απότομα χαμηλότερα τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές αφομοίωσαν τα αδύναμα οικονομικά δεδομένα από την Κίνα και τη Γερμανία αλλά και ένα ξαφνικό κραχ στον σουηδικό δείκτη OMX 30.

    Αυτή την εβδομάδα το ενδιαφέρον των επενδυτών θα στραφεί στις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες. Η  Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται, μάλιστα, να ανακοινώσει αύξηση μισής ποσοστιαίας μονάδας στο βασικό της επιτόκιο την Τετάρτη.

    Οι φόβοι της αγοράς έχουν αυξηθεί ως προς το πόσο επιθετικοί θα πρέπει να είναι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προκειμένου να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό. Πάντως, το θετικό άνοιγμα της Wall Street την Τρίτη βοήθησε τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να κλείσουν σε θετικό έδαφος.

    Οι παγκόσμιοι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν επίσης τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις γεωπολιτικές του επιπτώσεις, με τους ηγέτες της ΕΕ να εργάζονται για ένα ρωσικό εμπάργκο πετρελαίου αυτή την εβδομάδα.

    Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις  7.561,33 μονάδες με άνοδο 0,22%.

    Στην Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε στις  14.039,47 μονάδες σημειώνοντας άνοδο  0,72% και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε στις  6.476,18 μονάδες με άνοδο  0,79%.

    Στο Μιλάνο ο FTSE MIB έκλεισε στις  24.242,25 μονάδες με άνοδο  1,61% και στην Μαδρίτη ο IBEX 35 έκλεισε στις  8.590,20 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,83%.

    Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε στις 446,20 μονάδες με άνοδο 0,53%.

    Από τις μετοχές του δείκτη, την καλύτερη απόδοση είχε δανέζικη εταιρεία παροχής υπηρεσιών διαχείρισης εγκαταστάσεων, ISS A/S, που έκλεισε με άνοδο 13,62%.

    Στον αντίποδα την χαμηλότερη απόδοση είχε η μετοχή της βρετανικής εταιρείας επενδύσεων και ανάπτυξης ακινήτων, Segro, που έκλεισε με πτώση -10,32%.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ