• Σχόλιο Αγοράς

    Διψήφιες αποδόσεις για ΕΤΕ και Alpha από την αρχή του χρόνου, παρά το χθεσινό σοκ – Μέχρι ποια επίπεδα «αντέχουν» Eurobank και Πειραιώς

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Τράπεζες: Εθελούσιες με ονοματεπώνυμο

    Π. Μυλώνάς – Χρ. Μεγάλου – Β. Ψάλτης – Φ. Καραβίας


    Παρά τη σφοδρή διόρθωση του τραπεζικού δείκτη κατά 8,5%, οι μετοχές των τραπεζών εξακολουθούν να γράφουν διψήφια ποσοστά ανόδου, ειδικά η Alpha και η Εθνική από 12,6% και 12,5% αντίστοιχα και από 9,5%, Πειραιώς και  Eurobank. Η χθεσινή συνεδρίαση έδειξε ότι το Χ.Α. βρέθηκε στο στόχαστρο των ξένων επενδυτών σε μία μέρα που ήρθαν τα πάνω κάτω γεωπολιτικά και οικονομικά σε διεθνές επίπεδο. Στην αγορά οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 200 εκατ. ευρώ με τους ξένους να έχουν το πάνω χέρι στις πωλήσεις, έχοντας ως γνώμονα το γεγονός ότι από το Χ.Α. στα χαρτιά που έχουν πάρει θέση από το ξεκίνημα της χρονιάς καταγράφουν σημαντικές αποδόσεις. Κι αυτά είναι κυρίως οι τράπεζες.

    Οι ρευστοποιήσεις συνδέονται με την κατοχύρωση ρευστότητας μέσα στο διεθνές περιβάλλον αστάθειας που προκαλεί η βίαιη εισβολή της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας με την παρεπόμενη αντίδραση της Δύσης, απασφαλίζοντας την περόνη του παγώματος των ηλεκτρονικών συναλλαγών για τις τράπεζες που ελέγχονται από το καθεστώς Πούτιν. Ήδη, τα πρώτα κανόνια έσκασαν με πρώτη την Sberbank Europe, η οποία είδε να φυλλοροούν τα ATM της από αναλήψεις καταθέσεων.

    Μέσα στο περιβάλλον αυτό, στην αγορά έπαιξε ρόλο και το rebalancing λόγω MSCI, τελευταία μέρα του μήνα χθες, αν και δεν αφορούσε άμεσα το Χ.Α., αφού ούτε η ΕΤΕ ΕΤΕ -1,09% 7,26  μπήκε, αλλά ούτε και το Jumbo, όπως φημολογείτο, αποχώρησε.

    Η δυναμική των εντολών πώλησης ήταν τέτοια που πριν από τα call auctions στο κλείσιμο, η ΕΤΕ πάτησε τα 3,21 ευρώ, η Eurobank ΕΥΡΩΒ -0,56% 1,78 τα 0,93, η Alpha ΑΛΦΑ -1,21% 1,63 το 1,17 και η Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,31% 3,88 το 1,37, για να κλείσουν τελικά πιο ψηλά, στα 3,30, 0,976, 1,212 και 1,416 αντίστοιχα. Το ερώτημα που τίθεται είναι μέχρι ποια επίπεδα μπορεί να διατηρηθεί το momentum για τον τραπεζικό κλάδο. Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, θεωρούνται κρίσιμες οι στηρίξεις των 3,10 ευρώ για την μετοχή της Εθνικής, 1,15 ευρώ για την Alpha, 0,90 για την Eurobank και 1,34 ευρώ για την Πειραιώς.

    Εκτιμάται ότι τις επόμενες μέρες ανεξάρτητα από την έκβαση των εχθροπραξιών στην Ουκρανία θα επικρατήσει η λογική στις αγορές, αφού σύμφωνα με την Citigroup και την Goldman Sachs, είναι θετικό το γεγονός ότι οι τράπεζες της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης δεν έχουν μεγάλη έκθεση στην Ρωσία. Το ίδιο ισχύει και για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έχουν αποπεπενδύσεις από την εποχή του πρώτου μνημονίου από την Ανατολική Ευρώπη ευρύτερα.

    Υπενθυμίζεται ότι η Coca Cola ΕΕΕ 0,44% 29,50 , η οποία διαπραγματεύεται στα χαμηλά διετίας έχει χαρτοφυλάκιο έτσι κατανεμημένο περιλαμβάνοντας τις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης, όπου ανήκουν η Ρωσία, η Ουκρανία και η Λευκορωσία, το οποίο χαρακτηρίζει ως «αναδυόμενες αγορές» και με τζίρο περί το 1 δις. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    Χρηματιστήριο: Πώς τα call auctions έσωσαν από τα χειρότερα τις τράπεζες – Οι αγοραστές της τελευταίας στιγμής σε ΔΕΗ και ΟΠΑΠ

    Στη σκιά του πολέμου: 4,2 δισ. οι απώλειες της αγοράς σε 3 συνεδριάσεις – Coca Cola και τράπεζες χάνουν τα περισσότερα

    Τι λένε στο Λονδίνο για το deal HSBC – Παγκρήτιας, τι συμβαίνει με τον Μητσοτάκη και τον Δένδια, το black χιούμορ του εφοπλιστή Λογοθέτη και τι έγινε με το SKYLINE της Alpha Bank



    ΣΧΟΛΙΑ