• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Γιατί η MIG έκλεισε στο +19,4%

    Πίνακας στο Χρηματιστήριο

    Χρηματιστήριο


    Για δεύτερη μέρα η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου παρουσιάζει καλύτερη απόδοση από το ιταλικό. Το ελληνικό 10ετές παραμένει κάτω από το 1,5%, στο 1,49%, και το αντίστοιχο ιταλικό έχει σκαρφαλώσει στο 1,56%.

    Αισιόδοξα, αν μη τι άλλο, εμφανίζονται και τα πρώτα στοιχεία για αύξηση των προσλήψεων στις ΗΠΑ, εξέλιξη που αποτελεί την κινητήριο δύναμη ανόδου για τον δείκτη Dow Jones που ενισχύεται πάνω από 1%. Οι δε ευρωπαϊκές αγορές σημειώνουν άνοδο, λες και ο κορονοϊός αποτελεί παρελθόν. Τρίτη ημέρα κούρσας για τις ευρωπαϊκές αγορές λοιπόν, με τον Dax στην Φρανκφούρτη να ενισχύεται πάνω από 3%, τον Cac του Χρηματιστηρίου του Παρισιού 2,9%, τον ισπανικό δείκτη να καταγράφει άνοδο σχεδόν 2,5% και 3% να ενισχύεται ο αντίστοιχος δείκτης του ιταλικού.

    Το κλίμα στο Χ.Α. ήταν ανοδικό μεν, όχι ενθουσιώδες δε, όπως στα ξένα χρηματιστήρια. Ο γενικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,46%, στις 674,07 μονάδες και με τις συναλλαγές για μία ακόμα συνεδρίαση πάνω από τα 80 εκατ. ευρώ (87,74 εκατ. για την ακρίβεια). Η αξία των πακέτων ξεπέρασε τα 5 εκατ. ευρώ, με πλέον αξιόλογα δύο πακέτα στην Eurobank 32,041 εκατ. τεμαχίων συνολικά, στα 0,40 ευρώ, σε ελαφρύ premium σε σχέση με τα 0,39 ευρώ όπου έκλεισε (κέρδη πάνω από 1,9%).

    Κάποιες πιέσεις βγήκαν σε ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Jumbo, OΛΠ και OTE, περιορίζοντας τα αρχικά κέρδη, που είχαν οδηγήσει τον δείκτη μέχρι τις 677 μονάδες. Προφανώς, η αντίδραση επιχειρείται σταδιακά, δεδομένου ότι ο δείκτης δεν έχει διασπάσει ακόμα τα επίπεδα των 686 μονάδων, που ήταν και τα μεγαλύτερα από τότε που η χώρα ενεπλάκη στην πανδημία. Ταυτόχρονα, την Πέμπτη η αγορά περιμένει με αγωνία τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του ΑΕΠ στο πρώτο 3μηνο. Κέρδη πάνω από 5,8% για την Alpha ΑΛΦΑ -1,21% 1,63 και 5,4% για την Εθνική και 3,5% για την Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,31% 3,88.

    Με εξαίρεση το +2% της ΕΧΑΕ, τα υπόλοιπα blue chips κατέγραψαν άνοδο κοντά στην μία ποσοστιαία μονάδα ή και πιο κάτω. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, ο Μυτιληναίος ενισχύθηκε στα 7,75 ευρώ, με την τιμή στόχο από την Edison να ανεβαίνει πάνω από τα 12 ευρώ. Στα 15,8 ευρώ ενισχύθηκε η Μότορ Όιλ, στα 6,46 ευρώ τα ΕΛΠΕ,, η Ελλάκτωρ έπιασε το 1 ευρώ, κάτι που έχει να συμβεί από τις 4/3, κέρδη 1,6% για την Βιοχάλκο και 1,79% για την Aegean στα 4,26 ευρώ.

    Στο μεταξύ, συγκινήσεις χαρίζει η μετοχή της MIG καθώς αναμένονται εξελίξεις γύρω από την προσφορά που φέρεται να κατέθεσε το βρετανικό fund Comer για την εξαγορά των δανείων της εταιρείας. Όπως έγραφε προχθες το mononews.gr και η στήλη Wiseman, το πιθανότερο είναι πως τις επόμενες ημέρες η Τράπεζα Πειραιώς θα λάβει τις σχετικές αποφάσεις. Τα κέρδη για τη μετοχή ανήλθαν σήμερα στο +19,4%.  Επιπρόσθετα στο τέλος του μήνα λήγει το έκτακτο δάνειο των 150 εκατ. ευρώ που έλαβε η MIG πριν από 5 μήνες από την τράπεζα Πειραιώς. Η  διοίκηση του Θανάση Παπανικολάου έχει ζητήσει παράταση και το πιθανότερο είναι ότι θα εγκριθεί.

    Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 57 ενισχύθηκαν και 36 υποχώρησαν.



    ΣΧΟΛΙΑ