• Σχόλιο Αγοράς

    Δεν το αφήνουν ν’ αγιάσει! Νέα βουτιά, πάνω από 8% οι απώλειες στις τράπεζες σε δύο μέρες

    Wall Street


    Όπισθεν ολοταχώς για τον γενικό δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, τις κεφαλαιοποιήσεις, μικρές και μεγάλες, τραπεζών και όλων των υπολοίπων κλάδων, αφού οι αγορές δεν μπορούν να πάρουν ανάσα.

    Από τη μία τα απογοητευτικά στοιχεία για τη μεταποίηση στις ΗΠΑ και σήμερα για τις υπηρεσίες, οι αναθεωρημένες προβλέψεις στη Γερμανία για επιβράδυνση της οικονομίας 0,5% και σήμερα η επιβολή δασμών σε μια σειρά από καταναλωτικά προϊόντα στην ΕΕ από τις ΗΠΑ, δεν αφήνουν τις αγορές και το Χ.Α. να πάρουν ανάσα.

    Οι απώλειες για τη Γερμανία ξεπερνούν την Πέμπτη το 2,8%, η Wall άνοιξε για τρίτη μέρα πτωτικά και το Χ.Α. έσπασε κάθε τεχνικό σενάριο, κλείνοντας στις 822,80 μονάδες και με απώλειες 1,53%.

    Το ανησυχητικό είναι ότι η πτώση συντελείται με μεγάλο τζίρο, που σήμερα άγγιξε τα 83 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,5 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα.

    «Έχουν σπάσει όλες οι κρίσιμες στηρίξεις για μια σειρά από δεικτοβαρείς μετοχές που θα καταστήσουν το σενάριο της ανάκαμψης, μάλλον δύσκολο», σημειώνει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Beta ΑΧΕΠΕΥ κ. Εμ. Χατζηδάκης.

    Σύμφωνα με τον αναλυτή, το πιθανότερο σενάριο είναι να βγουν ισχυρές στηρίξεις στην περιοχή των 800 μονάδων.

    Σημειώνει δε ότι δεν πρόκειται καθαρά για ελληνικό φαινόμενο, αλλά όλες οι αγορές βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα.

    Ο εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ με όλη την υφήλιο, οι απογοητευτικές εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην Ευρώπη, η προετοιμασία των κεντρικών τραπεζών να παρέμβουν, το ενδεχόμενο ενός «άτακτου» Brexit, που μέρα με τη μέρα μαζεύει όλο και πιο πολλές πιθανότητες, οδηγούν τους επενδυτές στο να μειώσουν την έκθεσή τους στα χρηματιστήρια και τις μετοχές.

    Σε ό,τι μας αφορά, οι επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου ή πωλήσεις μετοχών που έχει το κράτος σε εισηγμένες όπως τα ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ 0,12% 8,20 και μάλιστα σε discount, όπως έχει επισημάνει από την πρώτη στιγμή το mononews.gr, αναγκάζει τους εμπλεκόμενους περί τα χρηματιστηριακά να διακρατούν ρευστότητα. Εκεί αποδίδεται ο μεγάλος τζίρος των τελευταίων ημερών, που πλησιάζει πλέον τα 200 εκατ. ευρώ!

    Η Εθνική ΕΤΕ 0,28% 7,09  διαπραγματεύεται πλέον στα χαμηλότερα επίπεδα μηνός, στα 2,46 ευρώ και μάλιστα με πτώση 5,23%.

    Το ίδιο ισχύει και για την Αlpha που υποχώρησε κατά 3,8%, στο 1,544 ευρώ. Διακινώντας 5,7 εκατ. τεμάχια.

    Χαμηλά μηνός και για την Πειραιώς, που έκλεισε στα 2,7 και με πτώση 3,4%.

    Βιοχάλκο, Coca Cola, Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ, Jumbo και ΟΠΑΠ έκλεισαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 ημερών. Πρόκειται για μετοχές που βρίσκονται στην μεγάλη κεφαλαιοποίηση και θα απαιτηθεί μεγάλη προσπάθεια και ενδιαφέρον από τους ξένους επενδυτές.

    Σημειωτέον, ότι η ύφεση που ενσκύπτει πάνω από την Γηραιά Ήπειρο αφορά σε μεγάλο βαθμό και την Ελλάδα, κάτι που προβληματίζει τους επενδυτές. Υπό την έννοια ότι κινδυνεύουν τα ενθαρρυντικά σενάρια για ανάπτυξη της οικονομίας μεταξύ 2%-3% την ερχόμενη χρονιά.



    ΣΧΟΛΙΑ