• Σχόλιο Αγοράς

    ΔΕΗ: Αυτοί που τζόγαραν τη μετοχή – Mονά, ζυγά… δικά τους

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    ΔΕΗ: Αυτοί που τζόγαραν τη μετοχή - Mονά, ζυγά... δικά τους

    Γιώργος Στάσσης, επικεφαλής ΔΕΗ


    Κέρδη και στην πτώση μοιράζει η ΔΕΗ κι αυτό φάνηκε ξεκάθαρα από τα πρώτα λεπτά της χθεσινής συνεδρίασης. Και μάλιστα με διάφορες χρηματιστηριακές μεθόδους.

    Στη χρηματιστηριακή αργκό θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι ακολουθήθηκε η πάγια πρακτική μετά από αυξήσεις κεφαλαίου ιδιαίτερα πετυχημένες, όπως της ΔΕΗ, να οδηγηθούν σε πωλήσεις παλαιότερων θέσεων (σ.σ. γνωστές ως… μάνες), διατηρώντας τις νέες που απέκτησαν μέσα από την αύξηση κεφαλαίου που εν προκειμένω αυτές αποκτήθηκαν στα 9 ευρώ (σ.σ. γνωστές και ως… κόρες)!

    Χρηματιστηριακές πηγές θεωρούν ότι πίσω από τις εντολές πώλησης χθες βρέθηκαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία Έλληνες ιδιώτες επενδυτές, αλλά και Έλληνες θεσμικοί.

    Ειδικά για τους δεύτερους, στην αγορά ακούστηκαν διάφορα πικρόχολα σχόλια, αφού επιδόθηκαν στη διαδικασία του hedging για μία μετοχή που ήδη κινείται πάνω από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, έχοντας στη μετοχική της σύνθεση πια γνωστά ονόματα διεθνών θεσμικών επενδυτών, όπως CVC, Oak Hill, EBRD, BlackRock, Fidelity, Wellington, , Helikon, Covalis, GAMA, Discovery, Zimmer, Kayne Anderson, T Rowe, Millennium Partners, Hengistbury Inv. Partners, Light Sky, JNE Partners, Ghisallo Capital, Fiera Capital, Schronfeld Strategic Advisors.

    Ενώ λοιπόν, έχουν τοποθετηθεί στη ΔΕΗ μέσω της αύξησης κεφαλαίου στα 9 ευρώ χθες ήταν εμφανές ότι9 άνοιξαν short θέσεις και μάλιστα με χαμηλό ημέρας, όπως φάνηκε στο παράγωγο λήξεως του επόμενου μήνα, στα 10 ευρώ. Που σημαίνει ότι μόνο τυχαίο γεγονός δεν ήταν κατά το άνοιγμα της συνεδρίασης ότι η μετοχή έγραψε χαμηλά στα 10 ευρώ και μάλιστα με 74 χιλιάδες τεμάχια στα πρώτα 20 λεπτά!

    Οι επενδυτές στην περίπτωση αυτή είτε θα κερδίσουν από τη διαφορά της τιμής της θέσης short με την τιμή της αύξησης κεφαλαίου. Επίσης, θα μπορούσαν να αφήσουν να κλείσουν τα συμβόλαια που άνοιξαν στη ΔΕΗ, οπότε θα τους έμεναν τα συμβόλαια και ο αριθμός των μετοχών που αυτά εκπροσωπούν, εκμεταλλευόμενοι από την ερχόμενη Τρίτη και μετά την όποια άνοδο της μετοχής, αφού η τιμή εισαγωγής των νέων μετοχών θα γίνει στα 9 ευρώ. Μονά ζυγά, δικά τους.

    Η μετοχή της ΔΕΗ πάντως, έχει αλλάξει κατηγορία. Το 85% (127.500.000 μετοχές από τα 150 εκατ. μετοχές) κατανεμήθηκαν στους επενδυτές που συμμετείχαν στη Διεθνή Προσφορά (Ιδιωτική Τοποθέτηση).

    Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, στην Διεθνή Προσφορά (Ιδιωτική Τοποθέτηση), το 29,96% των Νέων Μετοχών κατανεμήθηκαν στον  Cornerstone Επενδυτή Selath Holdings S.à r.l. (CVC). Το 9,21% των Νέων Μετοχών κατανεμήθηκαν στην ΕΕΣΥΠ (Υπερταμείο). Το υπόλοιπο 60,83% των Νέων μετοχών κατανεμήθηκαν σε λοιπούς επενδυτές.

    Τα συνολικά κεφάλαια που άντλησε η Εταιρεία μέσω της Συνδυασμένης Προσφοράς ανέρχονται, πριν την αφαίρεση των δαπανών έκδοσης, σε €1.350.000.000,00 (Δημόσια Προσφορά €202.500.000 και Διεθνής Προσφορά €1.147.500.000).

    Διαβάστε επίσης

    ΜSCI: Rebalancing 120 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ την ερχόμενη Τρίτη

    Στον MSCΙ μπαίνει η ΔΕΗ

    Υπεραξίες 255 εκατ. ευρώ για τους νέους μετόχους της ΔΕΗ – Τρεις παράγοντες που θα κρίνουν την πορεία της τιμής



    ΣΧΟΛΙΑ