• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Βουτιά 6,5% – Μέχρι τις 18.00 παρατείνεται η συνεδρίαση


    Στις 6 θα κλείσει η συνεδρίαση τη Δευτέρα, μετά την καθυστέρηση στην έναρξη των συναλλαγών.

    Σε περίπου 3 ώρες υπολογίζεται ο καθαρός χρόνος των συναλλαγών μετά από 4 ώρες και 15 λεπτά καθυστέρηση, εξαιτίας του τεχνικού προβλήματος που παρουσιάστηκε στο ΟΑΣΗΣ, το σύστημα συναλλαγών.

    Η κινητοποίηση στην ΕΧΑΕ, την εταιρεία που διαχειρίζεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, ήταν μεγάλη. Εκεί που άπαντες έπρεπε να δουλεύουν από τα σπίτια τους, επέστρεψαν σχεδόν άπαντες προκειμένου να εκκινήσουν εκ νέου το αυτόματο σύστημα συναλλαγών.

    Η συνεδρίαση που επρόκειτο να ξεκινήσει στις 10.30 δεν ξεκίνησε… ποτέ και στη συνέχεια δόθηκε νέος χρόνος έναρξης συνεδρίασης στις 12.30. Ούτε αυτός ο χρόνος τηρήθηκε όμως και στη συνέχεια υπήρξε νέα αναβολή στις 14.45, όπου, τελικώς, το ΟΑΣΗΣ πήρε μπροστά.

    Δεν είναι και λίγοι εκείνοι οι χρηματιστές πάντως που διαμαρτύρονται για τις συνθήκες εργασίας, αφού δεν φαίνεται πολύ εύκολο να περνούν από τα σπίτια τους εντολές της τάξης των 100 χιλιάδων ευρώ και περιορίζονται σε μικρότερες. Από την άλλη, υπάρχει χρηματιστηριακή που βρίσκεται σε καραντίνα και το προσωπικό εργάζεται από την κατοικία του πολύ πριν ληφθούν τα κυβερνητικά μέτρα, ενώ πολύ καλά ενημερωμένες πηγές κάνουν λόγο και για μία ακόμα χρηματιστηριακή που επίσης το προσωπικό της βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, επειδή ένας υπάλληλος βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό.

    Η συνεδρίαση την Δευτέρα ξεκίνησε στις 14.50, δηλαδή και πέντε λεπτά μετά τον χρόνο που είχαν δώσει οι αρχές για δεύτερη φορά. Που σημαίνει ότι ο καθαρός χρόνος συναλλαγών θα είναι 2,5 ώρες μαζί με τις δημοπρασίες.

    Οι συναλλαγές μόλις που ξεπερνούν τα 26,48 εκατ. ευρώ και ο γενικός δείκτης υποχωρεί πάνω από 6,5%, στις 518 μονάδες.

    Το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, πάντως, τείνει να βελτιωθεί καθώς επίκεινται ανακοινώσεις στο Ecofin για τις αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ, των ελληνικών συμπεριλαμβανομένων.

    Η Fed στις ΗΠΑ, πάντως, τίναξε και πάλι την μπάνκα στον αέρα.

    Σε ό,τι μας αφορά προβληματίζει η ανάλυση της Morgan Stanley για ύφεση 5,3% στην Ελλάδα φέτος και δημοσιονομικό έλλειμμα 1,3%.

    Ως προς την κίνηση των μετοχών, πάνω από 6% η βουτιά για την Aegean, τα ΕΛΠΕ, την ΕΧΑΕ, την ΕΥΔΑΠ και την Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ -1,04% 18,11.

    Υπό έλεγχο οι απώλειες στις τράπεζες, με την Alpha στο -3,4%, την ΕΤΕ στο -3,8%, την Eurobank στο -2,4% και την Πειραιώς να υποχωρεί ούτε μισό τοις εκατό.

    Πτώση 4% για τον Μυτιληναίο, 3,2% για τον ΟΤΕ, 7,2% για τον ΟΠΑΠ, 3,3% για την Ελλάκτωρ και 4,5% για την Βιοχάλκο.



    ΣΧΟΛΙΑ