• Οικονομία

    Morgan Stanley: Οικονομικό σοκ ο κορονοϊός για την Ελλάδα – Εκτιμήσεις θρίλερ για ύφεση 5,3%

    • NewsRoom


    Πότε θα ανακάμψει η ελληνική οικονομία

    Με την πανδημία του κορονοϊού να βρίσκεται στο απόγειό της, ιδιαίτερα στην Ευρώπη και την οικονομία να μοιάζει σαν να έχει πατήσει φρένο, ιδιαίτερα απαισιόδοξη είναι η αμερικανική τράπεζα Morgan Stanley σε ό,τι αφορά στους ρυθμούς ανάπτυξης της Ελλάδας, αλλά και της Ευρωζώνης γενικότερα.

    Πιο συγκεκριμένα, η Morgan Stanley προβλέπει για την Ευρώπη ύφεση που κυμαίνεται γύρω στο 5%, ενώ για την Ελλάδα η εκτίμηση της αμερικανικής τράπεζας είναι ότι φέτος θα παρουσιάσει ύφεση της τάξεως του 5,3%.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω εκτίμηση αποτελεί την χειρότερη που έχει γίνει μέχρι στιγμής για τη χώρα.

    Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στον πληθωρισμό, προβλέπει να μειώνεται εκ νέου στο 0% και το δημοσιονομικό έλλειμμα να κινείται στο -1,3%.

    Η Ελλάδα θα επανέλθει

    Μοναδική αισιόδοξη εκτίμηση σε όσα αναφέρει η Morgan Stanley για την Ελλάδα είναι ότι η ύφεση που θα παρατηρηθεί φέτος εξαιτίας του κορονοϊού δεν θα έχει περαιτέρω συνέπειες στην ανάπτυξη του 2021, έτος για το οποίο εκτιμά ότι θα υπάρξει ανάπτυξη της τάξεως του 6,3%.

    Αν τα αριθμητικά αυτά στοιχεία επιβεβαιωθούν, αυτό σημαίνει ότι η επίδοση της οικονομίας το 2021 θα υπερκαλύψει τη φετινή πτώση, σβήνοντας έτσι τις αρνητικές επιπτώσεις την χρονιά του κορονοϊού.

    Πιο συγκεκριμένα, το 2021 ο πληθωρισμός θα επανέλθει σε θετικό 0,3%. Τα δημόσιο χρέος από το 189,3% του ΑΕΠ θα μειωθεί και πάλι στο 174,3% το 2021.

    Η Morgan Stanley αναφέρει, επιπροσθέτως, ότι περιμένει απότομη πτώση των δεικτών υπευθύνων προμηθειών (PMI), στοιχείο που υποδηλώνει μια βαθιά ύφεση, λόγω των αποτελεσμάτων του Covid-19 και της κοινωνικής απομόνωσης.

    Όπως είναι φυσικό, η αναστολή λειτουργίας της αγοράς εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού προκαλεί ολέθριες συνέπειες και στους δείκτες PMI.

    Όπως αναφέρει η Morgan Stanley, αναμένεται απότομη πτώση των δεικτών υπευθύνων προμηθειών (PMI), στοιχείο που υποδηλώνει μια βαθιά ύφεση, λόγω των αποτελεσμάτων του Covid-19 και της κοινωνικής απομόνωσης.

    Συνολικά, η Morgan Stanley αναμένει τώρα μια συρρίκνωση 5% φέτος, με κίνδυνο περαιτέρω μείωση της εκτίμησης, που ενδέχεται να σηματοδοτηθεί από τις πρωτοφανείς πτώσεις στους δείκτες PMΙ Μαρτίου και πιθανώς σε χαμηλότερα επίπεδα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης (GFC).

    Χαρακτηριστικά, για τις ευρωπαϊκές χώρες, η πτώση κυμαίνεται από 2,3% έως 5,8%.

    Για την Ιταλία, η οποία βιώνει τη μεγαλύτερη πίεση από τον κορονοϊό, η ύφεση φέτος αναμένεται σε 5,8% και αναπήδηση το 2021 6,7%.

    Για την Πορτογαλία, που επίσης έχει ο τουριστικός τομέας συμβολή περίπου στο 20% του ΑΕΠ της, προβλέπει 5,3% φετινή ύφεση και 5,2% άνοδος το 2021.

    Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας στην έκθεση της τράπεζας για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, «χάνεται για εφέτος κάθε πιθανότητα ανάπτυξης, οφείλουμε όμως να είμαστε έτοιμοι και για την επόμενη ημέρα της πανδημίας, με τις τράπεζες όρθιες για μια δυναμική επανεκκίνηση».

    Όπως ανέφερε η ΤτΕ στην έκθεση της, το 2020 η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από τις επιπτώσεις της εξάπλωσης του κορονοϊού στην παγκόσμια και την ευρωπαϊκή οικονομία.

    Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, η μεγαλύτερη πρόκληση για τη ζώνη του ευρώ σήμερα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και η διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής, καθώς και η έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων στην οικονομία και κοινωνία από την εξάπλωση του κορονοϊού.



    ΣΧΟΛΙΑ