• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Τρικλοποδιά από ΕΤΕ, CCHB πάνω από τις 1.390 μονάδες στον δείκτη

    Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνική Τράπεζα

    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας


    Πάνω από τις 1.390 μονάδες ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών( Χ.Α.), εν μέσω αναταράξεων, καθώς η ΕΤΕ δεν δείχνει να κρατάει την περιοχή άνω των 7,11 ευρώ, ενώ σε αρνητικό πρόσημο κινούνται ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή και Coca Cola.

    Με ελαφρώς αρνητικό πρόσημο, αλλά στα υψηλά ημέρας έκλεισε την Παρασκευή ο γενικός δείκτης με τους ευρωπαϊκούς δείκτες, από την άλλη, να κλείνουν έντονα αρνητικά, ενώ σήμερα η εικόνα αυτή αλλάζει και οι αγορές κινούνται και πάλι ανοδικά.

    Στις ΗΠΑ, τα πολύ καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία της αγοράς εργασίας έδωσαν ώθηση στις μετοχές εκεί, καθώς φαίνεται ότι η αγορά θεωρεί σχεδόν δεδομένη την πρώτη μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο.

    Ωστόσο, την εβδομάδα που ξεκινά και συγκεκριμένα την Τετάρτη θα έχουμε τα στοιχεία πληθωρισμού Μαρτίου στις ΗΠΑ, αλλά και τα πρακτικά της FED το ίδιο απόγευμα.

    Την Πέμπτη, έχουμε την συνεδρίαση της ΕΚΤ, όπου δεν αναμένεται μείωση επιτοκίων, αλλά οι πληροφορίες που θα δοθούν θα λάβουν αυξημένη βαρύτητα από την επενδυτική κοινότητα.

    Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο τέλος της εβδομάδας δημοσιεύονται τα πρώτα εταιρικά αποτελέσματα α’ τριμήνου 2024 για τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού όπως Wells, Fargo, JP Morgan, Goldman Sachs, Blackrock, Citigroup.

    Στο εσωτερικό, αναμένουμε τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων δ’ τριμήνου από ΔΕΗ και Φουρλή (Τρίτη μ.σ.) και ΑΔΜΗΕ την Πέμπτη π.σ.).

    Σύμφωνα με την Depolas Sec. ο γενικός δείκτης κράτησε τις κρίσιμες στηρίξεις του, αλλά η μεταβλητότητα θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

    Στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανεβαίνουν οι εντολές αγορών στις τράπεζες με την ΕΤΕ ΕΤΕ -0,39% 7,67 να σκαρφαλώνει πάνω από τα 7,11, η Eurobank ΕΥΡΩΒ -0,50% 2,01 να πλησιάζει το 1,80 ευρώ, η Πειραιώς ΠΕΙΡ -2,01% 3,90 να πραγματοποιεί άνοδο σχεδόν 1,5% στο ξεκίνημα, στα 3,78 ευρώ και 1,90% να ενισχύεται η μετοχή της Alpha ΑΛΦΑ -1,82% 1,62 στο 1,583 ευρώ.

    Υπενθυμίζεται ότι οι αποδόσεις των ελληνικών τραπεζικών μετοχών υστερούν σε σχέση με τις ευρωπαϊκές, οι οποίες σημειώνουν ράλι πάνω από 40% από την αρχή του χρόνου.

    Εντολές αγορών βγαίνουν και στα μη τραπεζικά blue chips.

    Κέρδη 3,47% στο ξεκίνημα για την ΑΒΑΞ, κοντά στο 1% ενισχύεται η Βιοχάλκο, 1,15% η άνοδος για τη ΔΕΗ ΔΕΗ -1,22% 11,34 3,43% ενισχύεται η Ελλάκτωρ, 1,35% η μετοχή των ΕΛΠΕ, πάνω από 2% η αντίδραση που βγάζει η Quest, κοντά στο 1% τα κέρδη στον Μυτιληναίο.

    Ενδιαφέρον και για κάποια από τα small caps.

    Άνοδος 2,80% για τον Πετρόπουλο, καθώς στην επικείμενη γενική συνέλευση θα προταθεί μέρισμα 0,80 ευρώ.

    Και πάλι ανοδικά η CPI, πάνω από 2% τα κέρδη για την Ευρωσύμβουλοι, +1,5% η Ίλυδα, +1,4% η Ιντραλότ.

    Πιέσεις σε ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ -3,47% 15,85 ΟΛΠ (και πάλι), Λάμδα και Coca Cola.

    Διαβάστε επίσης:

    Ebury: Τα νομίσματα των βασικών εμπορευμάτων σε υψηλά επίπεδα

    Helleniq Energy: Buy με τιμή στόχο τα €10.00/μετοχή

    Τα κέρδη των εισηγμένων ελληνόκτητων ναυτιλιακών εταιρειών υπερέβησαν τα 2,3 δισ. δολάρια



    ΣΧΟΛΙΑ