• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Το πακέτο στην Lamda και οι επιλεκτικές ρευστοποιήσεις σε Coca Cola και ΓΕΚ Τέρνα

    Πίνακας στο Χρηματιστήριο

    Χρηματιστήριο


    Παραφωνία η σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α. με τον γενικό δείκτη να κλείνει με πτώση 0,52%, στις 658,55 μονάδες, αλλά κέρδη 2,5% στην εβδομάδα.

    Ανάλογο ήταν το κλίμα και στις ευρωπαϊκές αγορές, με τον Dax στην Φρανκφούρτη να υποχωρεί κατά 0,35 και τον γαλλικό Cac πάνω από 1%, ως συνέπεια των άσχημων αποτελεσμάτων στις δημοτικές εκλογές για το κόμμα Μακρόν.

    Κέρδη, έστω και οριακά, στη Wall Street, αν και οι αγορές έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις εξελίξεις για το εμβόλιο ενάντια του Covid.

    Υπό τα δεδομένα αυτά, η αγορά σπεύδει σε υποτονικές και βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα κινήσεις, με τους επενδυτές να μην αναλαμβάνουν περαιτέρω ρίσκο. Άλλωστε ο τζίρος, μόλις που ξεπέρασε τα 30 εκατ. ευρώ, αν και η αγορά επηρεάστηκε από το πακέτο της Λάμδα, 723 χιλιάδων τεμαχίων στα 6,30 και 6,31 ευρώ για να κλείσει η μετοχή στα 6,08 ευρώ. Σημειωτέον ότι την Παρασκευή ο πρωθυπουργός και το μισό υπουργικό συμβούλιο έσπευσαν στο Ελληνικό να εγκαινιάσουν τα πρώτα έργα αναδόμησης της περιοχής. Στα καλά νέα της ημέρας, σε ό,τι αφορά το ελληνικό 10ετές, η απόδοσή του διαμορφώθηκε στο 1,15%, ενδεικτικό της εμπιστοσύνης των αγορών απέναντι στην ελληνική οικονομία.

    Πάντως, σε ό,τι μας αφορά η εμπιστοσύνη στην οικονομία έρχεται κυρίως από την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση. Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τη Ν.Δ. πρώτο κόμμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και το πρωθυπουργό κ. Κ. Μητσοτάκη καταλληλότερο έναντι του προκατόχου του κ. Αλ. Τσίπρα. Για την ιστορία και μόνο, στην εκκαθάριση της μισθοδοσίας του Ιουνίου οι εργαζόμενοι είδαν αυξήσεις στις πραγματικές του αποδοχές μετά την μείωση μέρους των ασφαλιστικών εισφορών για; Τις οποίες αναμένεται συνέχεια τους επόμενους μήνες.

    Αγοραστές βγήκαν στην Jumbo, την Μότορ Όιλ, την ΕΥΔΑΠ, τη ΔΕΗ και την Βιοχάλκο. Από αυτές μόνο η Motor Oil και η ΕΧΑΕ έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα του 2%. Αγορές για την Βιοχάλκο στα 2,45, την ΔΕΗ, στα 3,68 ευρώ την ΕΥΔΑΠ, στα 7,08 ευρώ και το Jumbo στα 16,80 ευρώ.

    Πιέσεις πάνω από 2% για την Alpha και την Ελλάκτωρ και πάνω από 1% για την Aegean, την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, την Coca Cola, την Εθνική, και την Πειραιώς. Πιέσεις για Μυτιληναίο και ΟΠΑΠ. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 49 υποχώρησαν και 48 ενισχύθηκαν.



    ΣΧΟΛΙΑ