• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Τι τράβηξε τους αγοραστές σε ΕΧΑΕ και Autohellas – Πτώση 0,51% στην εβδομάδα περιμένοντας την ομιλία Μητσοτάκη

    Χρηματιστήριο: Πως “χάθηκε” εντολή πώλησης 350 χιλ. τεμαχίων στην Eurobank, focus σε ΟΠΑΠ και ΜΟΗ

    Χρηματιστήριο


    Aν μπορεί να απαντηθεί το ερώτημα γιατί γύρισε για μία ακόμα φορά η αγορά, η απάντηση θα ήταν μία: ότι η Τουρκία κλιμακώνει με νέα NAVTEX την ένταση στην περιοχή. Το δε κλίμα επιβαρύνεται από το δημοσίευμα της Washington Post που καλεί την Ουάσινγκτον να συνετίσει τους Τούρκους και πως δέκα μέρες πριν η Ευρώπη αποφασίσει κυρώσεις εναντίον της «γείτονος», ο Ερντογάν συνεχίζει να προκαλεί.

    Ταυτόχρονα, λίγο πριν από το κλείσιμο στην Αθήνα, οι επενδυτές στη Φρανκφούρτη γύρισαν πτωτικά την αγορά τους, τη στιγμή που η Wall Street, μετά την χθεσινή πτώση, αντιδρά υποτονικά. Άρα λοιπόν, κατά μία έννοια, η αγορά μας δεν είναι αποκομμένη από τις ξένες αγορές.

    Οι ανησυχίες για επιβράδυνση των οικονομιών, αν και η Goldman Sachs προβλέπει ανάπτυξη 35% στις ΗΠΑ το τελευταίο τρίμηνο, στέλνουν συγκεχυμένα μηνύματα στις αγορές μετοχών. Μέσα σ’ αυτόν τον κυκεώνα, οι συναλλασσόμενοι αναμένουν με ενδιαφέρον την αυριανή παρουσίαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Θεσσαλονίκη.

    Τα ελληνοτουρκικά, η αμυντική συμφωνία με την Γαλλία, οι νέοι σύμμαχοι στο πλευρό της Ελλάδας, αλλά και η άσκηση της οικονομικής πολιτικής εν μέσω πανδημίας, το αν το πρωτογενές έλλειμμα θα ξεπεράσει το 10% όπως προβλέπουν οι αναλυτές και ο προϋπολογισμός ξεπεράσει τις αντοχές του, αποτελούν ζητήματα που δεν αφήνουν αδιάφορη την επενδυτική κοινότητα.

    Θετικό γεγονός αποτελεί ότι το Eurogroup «ζυμώνεται» για διευκόλυνση των δημοσιονομικών της κάθε χώρας μέλους, μεταξύ των οποίων ασφαλώς περιλαμβάνεται και η Ελλάδα. Πάντως, οι θεσμοί συνιστούν στην ελληνική κυβέρνηση να μην προβεί σε παροχές μόνιμου χαρακτήρα που θα στείλει λάθος μηνύματα στις αγορές.

    Το γύρισμα της αγοράς προήλθε την Παρασκευή από τις τράπεζες. Με ψαλιδισμένη τη χρηματιστηριακή τους αξία, εξακολουθούν να είναι τα μόνα «χαρτιά» αυξημένης εμπορευσιμότητας που γνωρίζουν οι ξένοι για το «μπες – βγες» τους στην Ελλάδα.

    Ενθαρρυντική εξέλιξη, η διατήρηση της αγοράς πάνω από τις 630 μονάδες, κάτι που έχει καταντήσει μονότονο να τονίζεται τους δύο τελευταίους μήνες… Πλην όμως χρήσιμη υπενθύμιση για τα καλά νέα που έρχονται όταν βελτιωθεί το κλίμα στο ταμπλό.

    Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 636,03 μονάδες και με απώλειες 0,30%, σε ένα περιβάλλον χαμηλού τζίρου και ενδιαφέροντος. Το όποιο ενδιαφέρον περιστράφηκε και την Παρασκευή γύρω από μεμονωμένα «χαρτιά» της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν λίγο πάνω από τα 30 εκατ. ευρώ…

    Σε επίπεδο εβδομάδας οι απώλειες διαμορφώνονται σε 0,51%.

    Απώλειες σχεδόν 1,5% για την Alpha που γύρισε στο 09,56 ευρώ, περί το 2% οι απώλειες στην Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,53% 3,76, στο 1,15, άνω της μίας ποσοστιαίας μονάδας, η υποχώρηση στην ΕΤΕ, στο 1,13 ευρώ και οριακές κινήσεις στο 0,379 ευρώ με οριακά θετική μεταβολή η μετοχή της Eurobank.

    Οι αγοραστές θυμήθηκαν την ΕΧΑΕ και ανέπνευσε με κέρδη την Παρασκευή, στην περιοχή των 2,835 ευρώ. Μετά την επιστροφή κεφαλαίου στις αρχές Αυγούστου, ξεκίνησε η πτώση από τα επίπεδα περίπου των 3 ευρώ.

    Έχασε το θετικό πρόσημο που έφερε στην αρχή η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τερμάτισε με απώλειες περί τα 6,30 ευρώ, διόρθωση και profit taking στην ΔΕΗ, στα 4,62. Ίδια κίνηση και στην ΕΥΔΑΠ που επίσης ξεκίνησε θετικά και υποχώρησε στη ζώνη του 6,83, ενώ περιορίστηκαν τα αρχικά κέρδη της Lamda και του Σαράντη. Σταθερός, όλη μέρα στα 8,75 ευρώ, ο Μυτιληναίος με στόχο να κλείσει το κενό της διόρθωσης της μετοχής που έφερε το 8μηνο της πανδημίας με κίνηση πάνω από τα 8,8 ευρώ. Κέρδη 6% για την Autohellas, κίνηση που μοιάζει περισσότερο αντανακλαστική μετά τη διολίσθηση της μετοχής στα 3,20 ευρώ.

    Πληροφορίες κάνουν λόγο για ρευστοποιήσεις από εγχώριο θεσμικό χαρτοφυλάκιο. Και, βεβαίως, συνεχίστηκε το «χεντζάρισμα» στην Jumbo που ενισχύθηκε στα 15,20 ευρώ.

    Δύναμη από την Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ 2,59% 17,85 που απορρόφησε τους κραδασμούς από την είσοδο των νέων μετοχών μετά την αύξηση κεφαλαίου. Κλείσιμο περί τα 11,56 ευρώ και ανεπαίσθητες απώλειες.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ