• Διεθνής πολιτική

    Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία – Νέα NAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά στην Αν. Μεσόγειο

    • NewsRoom


    Η Τουρκία, λίγες ώρες μετά την συνάντηση των ηγετών της MED7,  κλιμακώνει εκ νέου την ένταση αφού πριν από λίγο εξέδωσε νέα NAVTEX, με την οποία δεσμεύει περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για άσκηση με πραγματικά πυρά.

    Οι ηγέτες των MED7 στήριξαν εξ ολοκλήρου την Ελλάδα και την Κύπρο, καταδικάζοντας την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, γεγονός που προκάλεσε εκνευρισμό στην γειτονική χώρα.

    Οι συντεταγμένες της τουρκικής NAVTEX

    TURNHOS N/W : 1134/20 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 11-09-2020 16:24)
    TURNHOS N/W : 1134/20
    MEDITERRANEAN SEA
    1. GUNNERY EXERCISE, BETWEEN 12-14 SEP 20 FROM 0500Z TO 1400Z IN AREA BOUNDED BY SADRAZAMKÖY AREA:
    35 36.55 N – 032 29.80 E
    35 11.82 N – 033 00.85 E
    35 26.50 N – 033 18.23 E
    35 50.73 N – 032 46.80 E
    CAUTION ADVISED.
    2. CANCEL THIS MESSAGE 141500Z SEP 20.

    Ο εκνευρισμός της τουρκική πλευράς για την διακήρυξη που διατύπωσαν χθες από την Κορσική οι ηγέτες της MED7, φάνηκε ευθύς εξ αρχής. Πρώτος έλαβε τη σκυτάλη ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος αναφερόμενος στις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ότι η Τουρκιά δεν αποτελεί πλέον εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο, τον αποκάλεσε ανίκανο και αποτυχημένο, λέγοντας πως θέλει να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα και την Κύπρο για τους αποικιοκρατικούς του σκοπούς.

    Εν συνεχεία ανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος από μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, εξαπέλυσε κατηγορίες εναντίον της Ελλάδας αλλά και την Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει δικαιοδοσία σε ό,τι αφορά τα θαλάσσια σύνορα και ότι θα πρέπει να μείνει αμερόληπτη στη διαμάχη της Τουρκίας με την Ελλάδα. Ο Τσαβούσογλου, επίσης είπε ότι «οι Έλληνες και οι Ελληνοκύπριοι προσπαθούν να δημιουργήσουν συμμαχίες εναντίον της Τουρκίας απομονώνοντας εμάς και τους Τουρκοκύπριους», αναφέροντας ενδεικτικά τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί με τη Γαλλία και το Ισραήλ. Κατηγόρησε επίσης την Ελλάδα ότι «παρενόχλησε» το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, ότι στρατιωτικοποιεί τα νησιά και ότι παρενοχλεί την «τουρκική» (όπως την αποκάλεσε) μειονότητα της Θράκης.

    Νωρίτερα σήμερα η Άγκυρα, μέσω του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, υποστήριξε ότι η διακήρυξη που αποφάσισαν οι ηγέτες της MED7 δεν έχει καμία νομική βάση, καταγγέλοντάς το ως «προϊόν προκατάληψης» ενώ κάλεσε την Αθήνα να αποσύρει τα πολεμικά πλοία γύρω από το Oruc Reis.

    Ο εκνευρισμός αυτός που εκφράστηκε με την πληθώρα ανακοινώσεων, δείχνει ξεκάθαρα την ενόχληση της Τουρκίας για την στήριξη που λαμβάνει η Ελλάδα αλλά και η Κύπρος από την «γειτονιά» της νοτιοανατολικής Ευρώπης και την οδήγησε στο να αυξήσει και πάλι την ένταση, εκδίδοντας νέα NAVTEX και μάλιστα με πραγματικά πυρά.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ