• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Τι συνέβη σε Lamda, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίο και ΜΟΗ

    Πίνακας στο Χρηματιστήριο

    Χρηματιστήριο


    Αποφεύχθηκαν τα χειρότερα και ο γενικός δείκτης του Χ.Α. μπορεί να πλησίασε τις 660 μονάδες (χαμηλό 661), αλλά έκλεισε πιο ψηλά, στις 665,01 μονάδες και με απώλειες 1,63%.

    Η εικόνα της αγοράς μας ήταν καλύτερη από τα διεθνή χρηματιστήρια και κυρίως τα ευρωπαϊκά. Οι απώλειες σε Παρίσι και Φρανκφούρτη ξεπερνούν το 2%, ενώ πτωτικά ξεκίνησε και η Wall. Οι προβλέψεις του ΔΝΤ ότι η παγκόσμια οικονομία θα σημειώσει ύφεση 4,9% και πως ο κορωνοϊός θα στοιχίσει 12 τρισ. δολάρια ανησυχεί τους επενδυτές που στρέφονται στο ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο του χρυσού, απογειώνοντας την αξία του πολύτιμου μετάλλου μέχρι τα 1796 δολάρια την ουγγιά. Απώλειες ταυτόχρονα για το αμερικανικό αργό που υποχωρεί στα 39 δολάρια το βαρέλι και το τύπου μπρεντ στα 41 δολ. το βαρέλι.

    Ενδιαφέρον υπάρχει επίσης και για το ελληνικό 10ετές που υποχωρεί στο 1,24%, όταν του αντίστοιχο 10ετές της Ιταλίας υποχωρεί στο 1,33%. Αυτό το νέο οδηγεί εισηγμένες, όπως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Lamda Development, να εκμεταλλευτούν την θετική συγκυρία και να προχωρήσουν σε ομολογιακές εκδόσεις 500 και έως 320 εκατ. ευρώ αντίστοιχα η κάθε μία. Πάντως, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υποχώρησε 2,6%, στα 6,23 ευρώ και πάνω από 2% η μετοχή της Lamda στα 6,02 ευρώ. Δεν αποκλείεται οι επενδυτές να πωλούν για να σπεύσουν να κατοχυρώσουν ρευστότητα προκειμένου να συμμετάσχουν στις εκδόσεις που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα.

    Ο Ελλάκτωρας ΕΛΛΑΚΤΩΡ -0,38% 2,63 κατέγραψε απώλειες μεγαλύτερες από 5%, πιέζοντας το χαρτί στα όρια του 1 ευρώ. Πάνω από 5,6% η πτώση για την Μότορ Όιλ ΜΟΗ 1,40% 27,62 και πάνω από 4,3% για τον Μυτιληναίο, μετοχές από τις οποίες αποκόπηκε σήμερα το δικαίωμα στο μέρισμα.

    Πιέσεις πάνω από 4,2% βγήκαν στην Εθνική και πάνω από 3% στην Alpha, ενώ ηπιότερη ήταν η πτώση σε Πειραιώς και Eurobank με απώλειες 2,7% και 1,15% αντίστοιχα.

    Στο μάτι του κυκλώνα και η Βιοχάλκο που υποχώρησε πάνω από 2% και πάνω από 1% η ΔΕΗ, η Coca Cola, η ΕΥΔΑΠ, ο ΟΛΠ και ο ΟΤΕ.  Από τα blue chips χαρακτήρα «κράτησαν» η Jumbo που έκλεισε με κέρδη 1,9%, στα 16,26 ευρώ, ο ΟΠΑΠ και η Aegean, αλλά με κέρδη κάτω από μισό τοις εκατό.

    Σήμερα η αγορά απομακρύνθηκε από την στήριξη των 680 μονάδων ότι κι αν σημαίνει αυτό για την βραχυπρόθεσμη τάση. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το τέλος του μήνα πλησιάζει και τα funds αναμοχλεύουν τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν στο δεύτερο εξάμηνο, που, όπως φαίνεται από τις τοποθετήσεις στο χρυσό, προβαίνουν στην κατοχύρωση ρευστότητας από τα χρηματιστήρια.

    Ταυτόχρονα, οι αγορές καλλιεργούν κλίμα για λύση ως προς την χρηματοδότηση της ευρωζώνης από το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ, για το οποίο εξελίξεις αναμένεται να υπάρξουν στις 18 Ιουλίου, όπου και η προγραμματισμένη Σύνοδος Κορυφής.

    Οι συναλλαγές στο Χ.Α. δεν έφτασαν καν τα 50 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που διακινήθηκαν 34 έκλεισαν με κέρδη και 63 υποχώρησαν.



    ΣΧΟΛΙΑ