• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: ΤΕΝΕΡΓ, ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ κάλυψαν τις απώλειες των περασμένων ημερών

    Χρηματιστήριο: ΤΕΝΕΡΓ, ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ κάλυψαν τις απώλειες των περασμένων ημερών

    Γιώργος Περιστέρης-Παύλος Μυλωνάς-Μιχάλης Τσαμάζ-Γιαν Κάρας


    Mε 35 εκατ. ευρώ καθαρές συναλλαγές, η αγορά αναρριχήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση πριν από τα Χριστούγεννα στις 890 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 0,76%.

    Κλειδωμένη στο limit down έκλεισε η Attica Bank με ανεκτέλεστα 4,3 εκατ. τεμάχια καθώς σήμερα 23/12 εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 1,2 δισ. νέες μετοχές από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

    Οι κινήσεις μέχρι και την επόμενη Παρασκευή αναμένεται ότι θα είναι τελείως περιορισμένες. Πέρα από την ωραιοποίηση των αποτιμήσεων ενόψει της νέας χρονιάς, η αγορά από τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου αναμένεται να δώσει το στίγμα για τις προκλήσεις στις οποίες καλείται να ανταποκριθεί το 2022.

    Κι αυτές δεν είναι άλλες από την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας και της καλύτερης πορείας των τραπεζικών μετοχών.

    Παρά τις αποκλίσεις που εμφανίζουν οι εκθέσεις των ξένων οίκων που δημοσιεύτηκαν τις προηγούμενες μέρες, όπως της Βank of America και της Axia, όπου στην μεν πρώτη η τιμή στόχος για την ΕΤΕ, για παράδειγμα, είναι τα 3,30 ευρώ και στην μεν δεύτερη τα 6 ευρώ (σχεδόν 70% διαφορά), όλοι οι εμπλεκόμενοι περί τα χρηματιστηριακά συνομολογούν ότι η τάση για τις τράπεζες θα είναι ανοδική την επόμενη χρονιά.

    Ήδη, κατά την Axia, επανέρχεται η προοπτική της κερδοφορίας και όχι μόνο αυτό, αλλά και η συνεπαγόμενη διανομή μερίσματος κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά εδώ και 13 χρόνια, όπου η Eurobank και η ΕΤΕ θα διανείμουν μερίσματα για τη χρήση του 2022 και η Alpha Bank από τη χρήση του 2023.

    Στο μεσοδιάστημα θα έχει ανάψει και η συζήτηση για τη μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου μέσω του ΤΧΣ, ειδικά στην ΕΤΕ που η συμμετοχή ξεπερνάει το 40%.

    Σε χρηματιστηριακούς όρους, η Beta Χρηματιστηριακή σημειώνει σε ανάλυσή της ότι η ελληνική αγορά δεν είναι ακριβή σε σχέση με το εξωτερικό, παρουσιάζει ωστόσο σημαντικές διαφοροποιήσεις στις επιμέρους αποτιμήσεις.

    Ο λόγος των εταιρικών κερδών προς την κεφαλαιοποίηση βρίσκεται στις 17 φορές, ενώ με τις προσαρμογές των εκτάκτων διαμορφώνεται στις 14,7 φορές.

    Οι τράπεζες διαπραγματεύονται 0,53x την ενσώματη καθαρή τους θέση εμφανίζοντας έκπτωση 20% σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.

    Αν κάτι μπορεί να κρατήσει κανείς από τη συνεδρίαση της Πέμπτης είναι η γρήγορη επαναφορά των μετοχών, επιλεγμένων μετοχών, σε σχέση με την πτώση των προηγούμενων ημερών.

    Η Τέρνα Ενεργειακή ανέκαμψε στα 13,40 ευρώ, ο ΟΤΕ βρέθηκε κοντά στα υψηλά μηνός, στα 13,45 (13,65 ο μήνας), ο ΟΠΑΠ στα 12,61, καλύπτοντας το χαμένο έδαφος στην εβδομάδα, που έφτασε μέχρι τα 11,83 ευρώ, η Coca Cola στα 30 ευρώ, επίπεδα τα οποία έχει να δει από τις 17/11, η ΕΥΔΑΠ στα 7,70 ευρώ 9υψηλά μηνός τα 7,80).

    Κατά τα άλλα, μη πειστική η αντίδραση που βγήκε στην Alpha Bank, στο 1,067 ευρώ, στην  Τράπεζα Πειραιώς στο 1,29, στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 9,38 ευρώ με ούτε 20 χιλιάδες κομμάτια.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ