• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Στις τράπεζες το 72% του τζίρου

    Τράπεζες: Η νέα απειλή, μετά τα «κόκκινα» δάνεια, είναι η κλιματική αλλαγή

    Φ. Καραβίας – Χ. Μεγάλου – Β. Ψάλτης – Π. Μυλωνάς


    Μπορεί η Moody’s να μην έδωσε τον χρησμό της για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και το αξιόχρεο, όμως από τα πρώτα λεπτά των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο, γίνεται σαφές το ενδιαφέρον για τον τραπεζικό κλάδο.

    Μέχρι αυτή την ώρα και με τον τζίρο στα 3 εκατ. ευρώ, το 72% έχει γίνει στις τραπεζικές μετοχές, τάση, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς.

    Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. ενισχύεται οριακά, λίγο πάνω από τις 918 μονάδες, τη στιγμή που ο χρηματιστηριακός περίγυρος, οι υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης καλούνται να προεξοφλήσουν από τα υψηλά τους τις συνέπειες των νέων lock downs και τις επιπτώσεις από την αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών.

    Σε ότι μάς αφορά, η αγορά θα ήθελε για σήμερα, ή τέλος πάντων στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, κλείσιμο πάνω από τις 923 μονάδες. Είναι πιο εύκολος, όπως αναφέρουν οι αναλυτές ο στόχος διάσπασης των 932 που αποτελούν τα προηγούμενα υψηλά, για να δοθεί στη συνέχεια κίνηση προς τις 950 και μέχρι τέλος του χρόνου, έως τις 1.000 – 1.030 μονάδες.

    Τέτοια κίνηση όμως, θα πρέπει να έρθει συντονισμένα με οδηγό όμως, τον τραπεζικό κλάδο. Αυτή την ώρα, η Εθνική  ΕΤΕ 3,31% 7,81 δείχνει να χτίζει νέα βάση πάνω από τα 2,82 ευρώ, η Alpha ΑΛΦΑ 0% 1,59 “θέλει” να σταθεροποιηθεί περί το 1,15 ευρώ, συσσώρευση στα 0,96 ευρώ για την Eurobank και περί το 1,45 ευρώ για την Πειραιώς.

    Η κάθε τραπεζική μετοχή έχει το δικό της στοίχημα, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, με τους ξένους επενδυτές να στρέφονται στις μετοχές εκείνες που κινούνται στη σφαίρα της διανομής μερίσματος έπειτα από 11 πέτρινα χρόνια.

    Πτώση 0,75% για το Jumbo ΜΠΕΛΑ 1,03% 29,48, λόγω της αποκοπής του μερίσματος των 0,30ευρώ. Αντίδραση βγαίνει στον ΟΠΑΠ με τη μετοχή να ενισχύεται οριακά 0,54%, οριακή η άνοδος 0,13% για τον Μυτιληναίο και 0,43% για την Μότορ Όιλ ΜΟΗ 0,22% 27,22.

    Πάνω από 2,45% τα κέρδη για την Βιοχάλκο, λόγω της ανάληψης νέων εργασιών και παραγγελιών για τις θυγατρικές της.

    Διαβάστε επίσης

    Οι τρεις λόγοι για το «play» των τραπεζών στο Χρηματιστήριο



    ΣΧΟΛΙΑ