• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Στα χαρακώματα οι αγοραστές, βουτιά 5,4% για τις τράπεζες


    Τη στιγμή που το ελληνικό 10ετές χτυπάει νέο ρεκόρ με την απόδοση να διολισθαίνει σε 0,80%, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά βυθίζεται με απώλειες 2,16%, στις 637,39 μονάδες, και με τις συναλλαγές χωρίς κανένα αξιόλογο πακέτο (μόλις 100 χιλιάδες τεμάχια στον ΟΠΑΠ) να ξεπερνούν τα 40,1 εκατ. ευρώ.

    Η αιτία της σημερινής βουτιάς θα πρέπει να αναζητηθεί στα υπόγεια του άχαρου προεδρικού μεγάρου στην Άγκυρα της Τουρκίας. Η νέα δέσμευση με NAVTEX εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως του Καστελόριζου συνιστά μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με το καλοκαίρι, διότι αφορά έξι ναυτικά μίλια από τις ακτές του ακριτικού νησιού μας. Αν μία τέτοιου είδους εξέλιξη δεν συνιστά πρόκληση, προφανώς έχει χαθεί το νόημα των λέξεων.

    Και μόνο αυτήν η πληροφορία, που έγινε γνωστή ξημερώματα της Δευτέρας, προμήνυε μία άσχημη μέρα για την αγορά. Ο γενικός δείκτης ξεκίνησε πτωτικά τη Δευτέρα, με πράξεις στις 639 μονάδες, για να κλείσει τελικά χαμηλότερα, έχοντας υποχωρήσει ενδιάμεσα μέχρι την περιοχή των 636 μονάδων.

    Εκείνο που προβληματίζει τους Έλληνες επαγγελματίες της αγοράς, οι οποίοι μεταφέρουν την ενημέρωση και το κλίμα από τη χώρα μας στους ξένους brokers, είναι επίσης πως το διάστημα μέχρι την αλλαγή εξουσίας στην Ουάσινγκτον είναι τρεις μήνες, που σημαίνει ότι το νεκρό αυτό διάστημα η Τουρκία θα μπορούσε να προκαλέσει τετελεσμένα, ειδικά όταν η Ευρώπη, με εξαίρεση τη Γαλλία, δεν φαίνεται πολύ πρόθυμη για να επιβάλει κυρώσεις στη γειτονική χώρα.

    Ο τραπεζικός κλάδος γνώρισε απώλειες 5,4%, κλείνοντας και πάλι κάτω από τις 300 μονάδες, στις 297. Ισχυρή ήταν η πτώση για την Εθνική και την Eurobank που υποχώρησαν πάνω από 6,6% και 6% αντίστοιχα. Πάνω από 4,2% η βουτιά για την Alpha και πάνω από 3,8% για την Πειραιώς.

    Η σημερινή συνεδρίαση βεβαίως έκρυβε και μπόλικη… εξαέρωση έπειτα από την άνοδο άνω του 4% την περασμένη εβδομάδα και την ασταμάτητη πορεία κάποιων μετοχών, όπως η ΔΕΗ, ο Μυτιληναίος, η Ελλάκτωρ κ.ά. Κλείσιμο κάτω από τα 3 ευρώ για την Aegean ΑΡΑΙΓ 0,16% 12,54, στα 2,97 ευρώ, με πτώση 2,94%, πάνω από 4,2% η πτώση για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και 3,89% για την Βιοχάλκο, η οποία καλείται να αντιμετωπίσει και τη νέα πολιτική δασμών από τις ΗΠΑ. Πτώση άνω του 4% για την ΔΕΗ, κίνηση η οποία εκλαμβάνεται ως διόρθωση, αφού σε 12 συνεδριάσεις έχει διορθώσει 5 φορές. Αυτό σε συνδυασμό με την λάθος πληροφορία περί short  θέσεων ευρωπαϊκού fund, οι οποίες τελικά είναι  long και αφορούν στο 5% του μετοχικού κεφαλαίου της Επιχείρησης!

    Πιέσεις 3,86% στην Ελλάκτωρ, στο 1,47 ευρώ, πάνω από 4,4% οι απώλειες στην ΕΧΑΕ, κλείσιμο κάτω από τα 10 ευρώ για δεύτερη φορά μέσα σε δέκα μέρες για την ΜΟΗ, στα 9,92 αυτή τη φορά, στα 14,30 ευρώ η Jumbo με πτώση 1,72%, απώλειες 3,12% για τον Μυτιληναίο, στα 9,64 ευρώ, πάνω από 2,8% η πτώση για τον ΟΠΑΠ και 1,185% για την Τέρνα Ενεργειακή στα 11,76 ευρώ.

    Πλην, όμως, δεν πέρασε απαρατήρητο το +14,59% στον Παΐρη με περισσότερα από 30 χιλιάδες τεμάχια ή το +4,175% των Πλαστικών Κρήτης με κλείσιμο στα 15 ευρώ.

    Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 78 υποχώρησαν και 21 έκλεισαν με κέρδη.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ