• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Συνεδρίαση «σεμνά και ταπεινά»

    • Στ. Κ. Χαρίτος


    Ο κίνδυνος δεν έχει περάσει ακόμα για το Χρηματιστήριο Αθηνών. Η πτώση των ευρωπαϊκών ομολόγων έχει καθηλώσει για δεύτερη μέρα το 10ετές ομόλογο στα επίπεδα του 1,96%-1,97%, με τους επενδυτές να μην επιλέγουν να τοποθετηθούν στα χρηματιστήρια, αλλά στα ομόλογα, ακόμα κι αν πληρώνουν για να «φυλάξουν» τα χρήματά τους έναντι απειλών.

    Επιλέγουν, για παράδειγμα, να τοποθετηθούν στα γερμανικά ομόλογα, ή στα ελβετικά, που έχουν αρνητικές αποδόσεις, αντί των χρηματιστηρίων, καθώς ο εμπορικός πόλεμος Τραμπ προς κάθε οικονομική οντότητα σε Ευρώπη και Κίνα δεν επιτρέπει εφησυχασμούς.

    Στο πλαίσιο αυτό βλέπουμε να κατρακυλούν οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων σε επίπεδα πρωτοφανή για την οικονομική ιστορία μας, εξέλιξη που μάλλον μας συμφέρει. Κι αυτό διότι, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έκλεινε το τέταρτο μνημόνιο, ο υπολογισμός του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% είχε γίνει με μέση εκτίμηση επιτοκίου των ελληνικών ομολόγων στο 5% και τώρα αυτά διαπραγματεύονται σε ιστορικά χαμηλά.

    Και όχι μόνο αυτό, αλλά υπάρχει το ενδεχόμενο κατάκτησης πιστοληπτικής βαθμίδας από τους οίκους αξιολόγησης, εξέλιξη που θα παρασύρει ανοδικά αγορές, ομόλογα, χρηματιστήριο, τράπεζες, αποτιμήσεις.

    Με την στήριξη σε τούτη τη φάση όπως εδώ και δύο μέρες επιμένει το mononews στα επίπεδα των 840 – 845 μονάδων, κλείσιμο κάτω από εκεί ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για χαμηλότερα επίπεδα. Ποια θα μπορούσαν να είναι αυτά; Οι 805 – 810 μονάδες και μέσα στον Αύγουστο που οι διαχειριστές έχουν κουνήσει μαντίλι για την Ίμπιζα και τη… Μύκονο!

    Οι συναλλαγές διαμορφώνονται μόλις στα 13 εκατ. ευρώ, ενδεικτικό της επιφυλακτικότητας. Alpha και Εθνική καταγράφουν ανεπαίσθητα κέρδη, με τους short να βρίσκονται με το όπλο παρά πόδα, μικρές διακυμάνσεις στο 0,74 ευρώ για την Eurobank και κάποια λίγα κέρδη για την Πειραιώς, στα 2,67 ευρώ.

    Ο Μυτιληναίος δεν προήχθη στους δείκτες του MSCI, αλλά η μετοχή αντιδρά, στα 10,26 και ο ΟΤΕ εξαργυρώνει στο ταμπλό την εμπιστοσύνη των επενδυτών, μετά τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου αγγίζοντας τα 12,37 ευρώ και κέρδη λίγο πάνω από τη μία ποσοστιαία μονάδα.

    Ο Ελλάκτωρας ψάχνει και πάλι την έκπληξη, αγγίζοντας τα 2,13 ευρώ και με κέρδη 1,6% διακινώντας πάνω από 70.000 τεμάχια. Από τα small caps η Αλουμύλ επιστρέφει στα «θεαματικά» rebounds με κέρδη 5,8%, στο 1,53 ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ