• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Συνεχίζεται το «μάζεμα» πάνω από τις 890 μονάδες – Ποια small caps ξεχώρισαν και γιατί

    Wall Street


    Με τις συναλλαγές λίγο πάνω από τα 90 εκατ. ευρώ, η αγορά δεν κράτησε τις 901 μονάδες που ήταν και τα υψηλότερα ενδοσυνεδριακά επίπεδα, κλείνοντας χαμηλότερα στις 894,70 μονάδες και μικρές απώλειες 0,15%.

    Όμως, από τη σημερινή συνεδρίαση οι επενδυτές κρατούν α) τη συσσώρευση που συντελείται πάνω από τις 890 μονάδες, η οποία μπορεί να οδηγήσει στις 920, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, από τη στιγμή που οι διορθώσεις φαίνονται «ελεγχόμενες», β) ότι επιβεβαιώνεται η στροφή του ενδιαφέροντος σε εισηγμένες που εμφανίζουν πολύ καλά οικονομικά αποτελέσματα ή «κρύβουν» κάποιο story. Κι αυτές οι περιπτώσεις εντοπίζονται στα  small caps.

    Τα Πλαστικά Θράκης έκλεισαν με άνοδο σχεδόν 15%, μετά την ανακοίνωση των μεγεθών πρώτου τριμήνου, σύμφωνα με τα οποία τα καθαρά κέρδη εκτοξεύτηκαν στα… 23 εκατ. ευρώ από 3 εκατ. ευρώ πέρσι!

    Η Άβαξ για δεύτερη συνεχόμενη μέρα συνεχίζει σφόδρα ανοδικά μετά τις φήμες που θέλουν τον κατασκευαστικό όμιλο να βρίσκεται σε συζητήσεις για την πώληση της ενεργειακής εταιρείας του, την Voltera.

    Το Πλαίσιο έκλεισε με άνοδο 7,5% μετά τις δηλώσεις της διοίκησης για πολύ καλή απόδοση της εταιρείες πληροφορικής του πρώτου τετραμήνου του 2021.

    Αίσθηση προκάλεσε το γύρισμα στον ΟΤΕ, παρά την άνοδο των μεγεθών στο πρώτο τρίμηνο, κάτι που πιθανώς σχετίζεται με το ότι δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα το συνολικό ύψος μερίσματος. Η μετοχή υποχώρησε οριακά στα επίπεδα των 14,41 ευρώ.

    Από εκεί και πέρα κάποιες από τις πιέσεις που βγήκαν στις τράπεζες και σε άλλα  blue chips, συνδέονται, όπως εξηγούν οι επαγγελματίες του χώρου για να μπουν σε μετοχές που ήδη διαπραγματεύονται στον MSCI και βεβαίως στην Eurobank, που ανέβηκε κατηγορία μετά τις χθεσινοβραδινές ανακοινώσεις. Η Eurobank, ωστόσο, υποχώρησε στα 0,81 ευρώ.

    Μεγάλες οι απώλειες πάνω από 4% για την ΕΤΕ που δεν επιβεβαίωσε το καλό σενάριο υπαγωγής στον MSCI. Αμετάβλητη στο 1,58 ευρώ για την Πειραιώς και οριακά τα κέρδη για την Alpha που ανέκαμψε στο 1,278 ευρώ.

    Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως, ότι το κλίμα το οποίο διαμορφώνεται στις αγορές δεν είναι και το ιδανικό. Παρά το γεγονός ότι τα ξένα χρηματιστήρια βρέθηκαν σε ιστορικά υψηλά, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που διαμορφώνεται στα υψηλότερα επίπεδα από την κρίση του 2008 (Lehman Brothers) «ξυπνούν» σενάρια αύξησης των επιτοκίων. Κάτι που αν συμβεί, επανέρχεται στην επιφάνεια η αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους. Προς το παρόν, πρόκειται για σενάρια και… δικαιολογίες για κατοχύρωση κερδών μετά την άνοδο των διεθνών χρηματιστηρίων. Σε ότι μας αφορά το PEPP είναι προγραμματισμένο μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο και απομένουν άλλα 14 δισ. ευρώ επαναγορά ελληνικού χρέους από την ΕΚΤ.

    Κατά τα άλλα, αντίδραση βγήκε στη ΔΕΗ και το Jumbo που έκλεισαν με άνοδο πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα. Λιγότερο, ενισχύθηκαν Coca Cola, Ελλάκτωρ, που φαίνεται ότι υπάρχει δυσκολία πάνω από το 1,35 ευρώ, ΕΧΑΕ, στα 4,18, ΜΟΗ στα 13,50, ΟΛΠ στα 20,65 ευρώ.  Πάνω από τα 12 ευρώ επιστρέφει η Τέρνα Ενεργειακή.

    Κατά τα άλλα, η μη είσοδος του Μυτιληναίου στον MSCI ενεργοποίησε πωλητές, με τη μετοχή να υποχωρεί στα 14,90 ευρώ και πτώση πάνω από 2,4%. Απώλειες στα 12,15 ευρώ για τον ΟΠΑΠ, στα 8,35 ευρώ «διόρθωσε» η ΕΥΔΑΠ, στα 6,09 ευρώ υποχώρησαν τα ΕΛΠΕ με πτώση 1,3% εν αναμονή της 20ης Μαΐου που θα ανακοινωθεί ο εταιρικός μετασχηματισμός του ομίλου.

    Διαβάστε επίσης:

    Wall Street: Νέες ισχυρές πιέσεις στο άνοιγμα της Τετάρτης, μετά τα υψηλά 13 ετών στον δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ

    Eurobank: Πάνω από 130 εκατ. ευρώ εισροές φέρνει η αναβάθμιση στον MSCI Greece

    Εύσημα Ρέγκλινγκ (ESM) για το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» – Μητσοτάκης: Ικανοποίηση για την ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς



    ΣΧΟΛΙΑ