• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Συνάχι που… πέρασε – Σε υψηλά 5ετίας ο ΓΔ


    Παρά το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 928 μονάδες, τελικά η διαφορά έγινε. Ή μάλλον, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά έδειξε ότι ξεπερνάει το… συνάχι που προκλήθηκε στο άνοιγμα, μετά τη φημολογία του μεταδοτικού ιού που έπληξε τα ασιατικά χρηματιστήρια, δίδοντας το πάτημα για διόρθωση και στην Ευρώπη.

    Ο γενικός δείκτης έκλεισε σε νέα υψηλά 5ετίας και μάλιστα διατήρησε το «συν» για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση.

    Ο γενικός δείκτης τερμάτισε τις συναλλαγές κοντά στα ενδοσυνεδριακά υψηλά (943 μονάδες), κλείνοντας στις 942,27 και με κέρδη 0,22%. Και μάλιστα αυτό έγινε με τζίρο, ο οποίος ανήλθε στα 120,5 εκατ. ευρώ, αλλά με 61,85 εκατ. ευρώ πακέτα, που σημαίνει ότι οι καθαρές συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 58,5 εκατ. ευρώ.

    Το «πακέτο» που έκλεψε την παράσταση ήταν αυτό της Καράτζης. Ο κ. Α. Καράτζης απέκτησε το 38,4% που κατείχε η αδερφή του Μαρία, σε μία συναλλαγή ύψους 54,6 εκατ. ευρώ. Η δημόσια πρόταση αφορά στο υπόλοιπο των μετοχών στην τιμή των 10 ευρώ. Επίσης, στα 3,04 ευρώ άλλαξαν χέρια 500 χιλιάδες κομμάτια στην Εθνική.

    Η μετοχή που έκανε τη διαφορά ήταν αυτή της ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, σημειώνοντας άνοδο 5,7% και κλείνοντας σε νέα υψηλά στα 8,35 ευρώ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η μετοχή ευνοείται από την υπόθεση του καζίνο στο Ελληνικό με την πλάστιγγα να γέρνει οριστικά πια στην κοινοπραξία που έχει συστήσει ο όμιλος του κ. Γ. Περιστέρη. Ταυτόχρονα, αναμένεται νέα έκδοση ομολογιακού με την απόδοση κοντά στο 2%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς.

    Νέα κούρσα ανόδου για την ΕΧΑΕ που έπιασε τα 5 ευρώ, κίνηση στα 11,54 ευρώ για τον ΟΠΑΠ, στα 3,31 ευρώ για την Πειραιώς, που έκλεισε σε νέα υψηλά.

    Το άσχημο κλίμα ενδοσυνεδριακά που επηρέασε αρνητικά την Aegean δεν κράτησε πολύ και μάλλον αποτέλεσε ευκαιρία για νέες τοποθετήσεις, αφού το χαρτί έκλεισε στο «συν», πάνω από τα 9 ευρώ, επίπεδα που αποτελούν νέα υψηλά.

    Σταθεροποίηση στα 10,33 ευρώ για τον Μυτιληναίο και ανοδική αντίδραση, αλλά υποτονικά για την ΔΕΗ στα 4,24 ευρώ.

    Όσο περνούν οι μέρες η αγορά προεξοφλεί τα καλά νέα που μάλλον θα έρθουν την ερχόμενη Παρασκευή από την Fitch, ενώ οι θεσμοί που βρίσκονται στην Αθήνα δηλώνουν ικανοποιημένοι από τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

    Από την άλλη πλευρά, ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, κ. Δ. Τζάνας, σημειώνει στο σχόλιό του ότι «το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει να είναι εξαρτημένο σε σημαντικό βαθμό από το διεθνές περιβάλλον. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις της Μ. Ανατολής, αλλά και της Α. Μεσογείου συντηρούν υψηλό βαθμό αβεβαιότητας σε σχέση με απρόβλεπτες εξελίξεις που μπορεί να συμβούν. Επιπλέον, ο αριθμός των θυμάτων από τον αποκαλούμενο «κοροναϊό της Κίνας» αποτελεί ένα ακόμη μαύρο κύκνο που προκαλεί αναταραχές στις διεθνείς αγορές, που ωστόσο συνεχίζουν την ανοδική τους κίνηση σημειώνοντας ιστορικά ρεκόρ, ιδιαίτερα στη Wall Street ελέω των εντυπωσιακών επιδόσεων των επενδυτικών τραπεζών (J.P.Morgan, Morgan Stanley κυρίως). Με το ΔΝΤ να αναφέρεται στους υφιστάμενους κινδύνους με αναφορά στη συνεχιζόμενη απειλή νέου κύματος εμπορικών κυρώσεων αλλά και του υψηλού κόστους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, που αποτελεί άλλωστε το κεντρικό θέμα στην ατζέντα του forum στο Νταβός που ξεκινά σήμερα».



    ΣΧΟΛΙΑ