• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Sell off στην Ευρώπη μετά τη Fed, τα απόνερα στη Λεωφόρο Αθηνών

    τραπεζες_Eurobank Equities: Toπ επιλογή η Εθνική Τράπεζα, buy για Πειραιώς, hold για Alpha Bank

    Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνική Τράπεζας, Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank και Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank


    Οι αγορές σείονται και μαζί τους η Λεωφόρος Αθηνών, μετά την αύξηση των επιτοκίων από την Fed κατά 0,75%.

    Το ανησυχητικό όμως, δεν είναι αυτό. Σημασία έχουν οι δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα συνεχίζονται, μέχρι ο πληθωρισμός να πέσει στο 2%, ακόμα κι αν αυτό στοιχίσει στην αμερικανική οικονομία νέα ύφεση και απώλεια θέσεων εργασίας.

    Στο πλαίσιο αυτό η απόδοση του 10ετούς διαμορφώνεται στο 3,5%, στη Γερμανία αγγίζει το 1,90% και στην Ελλάδα το 4,46%, όταν ο αντίστοιχος ιταλικός τίτλος διαμορφώνεται σε 4,16%.

    Σημειωτέον, ότι τα προβλήματα για τις αγορές δεν τελειώνουν εδώ. Την Κυριακή διεξάγονται οι εκλογές στην Ιταλία. Ανάδειξη τυχόν ανίσχυρης κυβέρνησης εν μέσω ενεργειακής θύελλας και χρέους στο 150% του ΑΕΠ, κοντά στα 3 τρισ. ευρώ, ενδεχομένως να προκαλέσει μία ακόμα εστία ανασφάλειας αν δεν ληφθούν μέτρα. Σε τέτοιο βαθμό, που να απομακρύνει την Ελλάδα από τον στόχο της επενδυτικής βαθμίδας.

    Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. ξαναβλέπει για δεύτερη φορά μέσα στον μήνα την περιοχή κάτω των 820 μονάδων, τις 819, με τη στήριξη να εντοπίζεται περί τις 815.

    Ο δείκτης των τραπεζών διολισθαίνει στη νέα στήριξη των 540 μονάδων και ήδη τα χαρτιά βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα.

    Στο ξεκίνημα, οι απώλειες για την Πειραιώς ΠΕΙΡ -0,79% 3,75 ξεπερνούν το 2%, στο 1,13 ευρώ, πάνω από 1% οι απώλειες για την Alpha Bank ΑΛΦΑ 0% 1,59 στο 0,87, στο 1,5% η πτώση στην ΕΤΕ και στο 1,6% στην Eurobank.

    Συνεχίζεται δηλαδή, η πτώση που άρχισε χθες, ενώ πρώτα ο κλάδος μέσα στον Σεπτέμβριο, είχε καταφέρει να μειώσει τις απώλειες από το ξεκίνημα της χρονιάς στο 1,5%.

    Ως προς τα άλλα blue chips, η ΔΕΗ ΔΕΗ -0,71% 11,16 υποχωρεί στα 5,17, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 8,89, στα όρια των 11 ευρώ ο Τιτάνας, μετά την αναλαμπή που έδωσε η μετοχή τον περασμένο Αύγουστο με κίνηση πάνω από τα 13 ευρώ, μεικτή η τάση σε ΕΛΠΕ και ΜΟΗ, αλλά νέες απώλειες στο Jumbo, αλλά και στον Μυτιληναίο, με τη μετοχή στα 14,15 ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Ελλάκτωρ: Τι κερδίζει από την επαναγορά του 74,18% του ακριβού ομολόγου, ο ρόλος Μπουλούτα και τι ακολουθεί



    ΣΧΟΛΙΑ