• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Σε νέα χαμηλά για φέτος Πειραιώς, Alpha, ισχυρός όγκος στον Μυτιληναίο από την Δευτέρα, πάρτι στην Coca Cola λόγω αποτελεσμάτων

    Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς) - Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) - Ευάγγελος Μυτιληναίος (Mytilineos) - Αναστάσιος Δαυίδ (Coca Cola HBC)

    Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Ευάγγελος Μυτιληναίος (Mytilineos) – Αναστάσιος Δαυίδ (Coca Cola HBC)


    Ο τρόμος για επιστροφή στην ύφεση της γερμανικής οικονομίας από το δεύτερο εξάμηνο προκαλεί ισχυρούς κλυδωνισμούς στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και όχι μόνο.

    Η Ευρώπη είναι αυτή που πρώτη πληρώνει το μάρμαρο του πολέμου στην Ουκρανία με τη διχογνωμία των κρατών μελών

    α) που δεν συμφωνούν σε μία κοινή πολιτική αντιμετώπισης της Ρωσίας,

    β) που δυσκολεύονται να απεξαρτηθούν από το ρωσικό αέριο. Επιπρόσθετα, πονοκεφάλους δημιουργεί η φιλοδοξία της Φιλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ,  εξέλιξη που οδηγεί στα άκρα την κρίση της Δύσης και βεβαίως της Ευρώπης που είναι η άμεσα πληττόμενη με τη χώρα του Πούτιν. Στο πλαίσιο αυτό, οι αγορές καταρρέουν με εξαίρεση ίσως τα ομόλογα που οι αποδόσεις βελτιώνονται αφού λόγω αύξησης των επιτοκίων επιλέγονται από τους επενδυτές ως «ασφαλή» επενδυτικά καταφύγια προς ώρας. Ακόμα και το ελληνικό 10ετές «βλέπει» την απόδοσή του να υποχωρεί στο 3,3% από 3,7 πριν από δύο μέρες, το γερμανικό βρίσκεται στο 0,8 και το Ιταλικό στο 2,74% από σχεδόν 3,3% στις αρχές της εβδομάδας.

    Η πτώση στα χρηματιστήρια είναι σφοδρή, με τις μεγάλες αγορές, όπως της Φρανκφούρτης να υποχωρούν στις 13.717 μονάδες, τον Dow να εκκινεί πτωτικά και την Πέμπτη, στις 31.752 μονάδες και ο S&P να ακολουθεί στις 3.926 μονάδες, χάνοντας και τη στήριξη των 4.000 μονάδων.

    Από το πάρτι των «βρυκολάκων» δεν θα μπορούσε να απουσιάσει το Χρηματιστήριο της Αθήνας, που έκλεισε πολύ κοντά στα ενδοσυνεδριακά χαμηλά, στις 846 μονάδες και με απώλειες 1,8% (βρέθηκε και στις 844). Οι συναλλαγές δείχνουν διάθεση για αποχώρηση από τη χρηματιστηριακή δραστηριότητα, αν και η προσφορά απορροφάται, με τον τζίρο να ξεπερνάει και σήμερα τα 101 εκατ. ευρώ.

    Σε νέο χαμηλό έτους βρίσκονται η Πειραιώς ΠΕΙΡ -0,50% 3,98 με την Alpha, ενώ πολύ κοντά στα χαμηλά της διαπραγματεύεται η Βιοχαλκο ΒΙΟ -1,57% 5,64 , η οποία βρέθηκε χθες στο μάτι των κερδοσκόπων διακινώντας φήμες περί εισόδου στρατηγικού επενδυτή.  Ο τζίρος της Alpha ΑΛΦΑ -0,61% 1,62 ήταν σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με χθες, στα 17,1 εκατ. τεμάχια με τη μετοχή να υποχωρεί πάνω από 5%, στα 90 λεπτά. Πτώση 3,95 για την ΕΤΕ, στα 3,20 ευρώ, 3,8% οι απώλειες για την Eurobank ΕΥΡΩΒ -1,49% 1,99  στα 0,867 ευρώ και 45 η βουτιά για την Πειραιώς, παρά τα κέρδη των 520 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε σήμερα για το ά 3μηνο. Η Alpha έκλεισε με περισσότερα από 758 χιλιάδες κομμάτια πωλητές και η Πειραιώς με περισσότερα από 683 χιλιάδες.

    Από εκεί  και πέρα, παρά τα καλά αποτελέσματα για το ά 3μηνο του ΟΤΕ ΟΤΕ 0,77% 14,39 , η μετοχή υποχώρησε, αλλά λιγότερο από 1%, στα 17,75, 1,1% οι απώλειες για τα ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ 0,12% 8,29 , στα 7 ευρώ, 4,8% η πτώση για τον Τιτάνα μετά τα ισχνά κέρδη του ά 3μήνου (λίγο πάνω από 1 εκατ. ευρώ). Πάνω από 2,5 εκατ. τεμάχια συναλλαγές έχουν γίνει στον Μυτιληναίο ΜΥΤΙΛ -0,52% 38,10 από την περασμένη Δευτέρα, με την μετοχή στα 15,74 ευρώ, ενώ σήμερα ο MSCI αποφασίζει για το ποιες μετοχές και αν θα τις συμπεριλάβει στους δείκτες του. Η Coca Cola ΕΕΕ -0,14% 29,46 ήταν αυτή που ξεχώρισε με κέρδη 4,8%, καθώς ανακοίνωσε ισχυρά αποτελέσματα για το ά 3μήνο, δίνοντας την αίσθηση ότι ξεπερνά την κρίση που δημιούργησε το μπλοκάρισμα των αγορών της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

    Διαβάστε επίσης

    Χρηματιστήριο: Sell off στα ξένα χρηματιστήρια, μάχη στις 850 μονάδες, και πάλι πάρτι στην Ιντρακάτ

    Χρηματιστήριο: Ευκαιρία διαφυγής μέσω MSCI και αποτελεσμάτων ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, Πειραιώς, Coca Cola και Τιτάν



    ΣΧΟΛΙΑ