• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Πτώση 1,27% στην εβδομάδα που έστειλε την αγορά σε χαμηλά 5μήνου – Σε 13 συνεδριάσεις, μία ανοδική για Motor Oil

    Χρηματιστήριο: Πως “χάθηκε” εντολή πώλησης 350 χιλ. τεμαχίων στην Eurobank, focus σε ΟΠΑΠ και ΜΟΗ

    Χρηματιστήριο


    Μικρή αναλαμπή για τον γενικό δείκτη του Χ.Α. που ενισχύθηκε για… τρίτη φορά από τις 9 Οκτωβρίου, κατά 0,56%, στις 612,32 μονάδες και τζίρο 33,70 εκατ. ευρώ. Ισχυρότερη πάντως, ήταν η αντίδραση που βγήκε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον Dax στην Φρανκφούρτη και τον CAC στο Παρίσι να συνεχίζουν ανοδικά, παρά τα λιγοστά κέρδη στην Wall Street.

    Σε επίπεδο εβδομάδας, η αγορά κατέγραψε πτώση 1,27% και από την αρχή του χρόνου οι απώλειες ξεπέρασαν το 33%.

    «Η απότομη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα και την Ευρώπη δεν άφησε πολλά περιθώρια αισιοδοξίας οδηγώντας την αγορά σε χαμηλά πέντε μηνών», σημειώνει στο σχόλιό του ο υπεύθυνος αναλύσεων της Beta Χρηματιστηριακή κ. Μάνος Χατζηδάκης. «Όσο ο αριθμός των κρουσμάτων δεν αποκλιμακώνεται, το σκηνικό της αναμονής στην εγχώρια αγορά δεν φαίνεται να μπορεί να αλλάξει. Τα νέα περιοριστικά μέτρα πρόσθεσαν ένα ακόμα στοιχείο ρίσκου στην οικονομική δραστηριότητα, διατηρώντας το σκηνικό επιφυλακτικότητας στο Χρηματιστήριο το οποίο αποτυπώνεται εμφατικά στον συναλλακτικό τζίρο. Οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές έχουν περιοριστεί τον Οκτώβριο στα 38,5 εκατ. ευρώ, επίδοση που αντιστοιχεί σε καλοκαιρινούς μήνες όπου η πλειονότητα των εμπλεκομένων απουσιάζει σε διακοπές.

    Μάλιστα, το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών κατευθύνεται σχεδόν μονότονα σε συγκεκριμένο αριθμό εταιριών κάνοντας ακόμα πιο ισχνή την συναλλακτική δραστηριότητα των υπόλοιπων μετοχών. Παρόλα αυτά η σημαντική υπερκάλυψη της έκδοσης του εταιρικού ομολόγου του ΟΠΑΠ σε μια όχι και τόσο εύκολη συγκυρία δείχνει ότι υπάρχει αρκετή ρευστότητα εκτός Αγοράς που βρίσκεται σε αναμονή περιμένοντας κάποιο ουσιαστικό σινιάλο είτε από την πορεία των δοκιμών του εμβολίου είτε από το γεωπολιτικό μέτωπο.

    Τα τεχνικά δεδομένα γέρνουν πλέον υπέρ των πωλητών οι οποίοι μετά από έξι μήνες συσσώρευσης δείχνουν να ξαναπαίρνουν το πάνω χέρι. To τελευταίο οχυρό των αγοραστών βρίσκεται στις 585 μονάδες όπου εντοπίζεται ανοδικό χάσμα διαφυγής από τον φετινό Απρίλιο όταν σταδιακά άρχιζαν να ανακαλούνται τα περιοριστικά μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Οι ταλαντωτές δεν έχουν εισέλθει ακόμα σε υπερπωλημένες περιοχές στα ημερήσια διαγράμματα, έχουν ωστόσο αποκτήσει δυναμική με κατεύθυνση χαμηλότερα. Η εικόνα θα αλλάξει προς το καλύτερο μόνο αν υπάρξει άμεση απάντηση των αγοραστών με κάλυψη του καθοδικού κενού της περασμένης Πέμπτης (617- 619 μονάδες) που θα επαναφέρει τον χαρακτήρα της συσσώρευσης στην Αγορά. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γενικός Δείκτης ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει καθοδική διαφυγή, ανάλογη εικόνα είχε παρατηρηθεί και στα μέσα Σεπτεμβρίου και στις αρχές Αυγούστου όταν ο Γενικός Δείκτης είχε επιστρέψει στα τρέχοντα επίπεδα από τα οποία είχαν ενεργοποιηθεί κάποια ανοδικά αντανακλαστικά μικρού ωστόσο όπως αποδείχθηκε βεληνεκούς. Οι τρεις αυτές χρονικές στιγμές έχουν ένα κοινό παρονομαστή: Η τεχνική ανάλυση του αριθμού των… κρουσμάτων βρίσκεται σε βραχυπρόθεσμα υπερτιμημένες ζώνες τιμών (74) επίπεδο το οποίο είχε παρατηρηθεί για πρώτη φορά στις 9 Αυγούστου (78) όταν οι ημερήσιες καταγραφές κρουσμάτων είχαν υπερβεί απότομα τις 200 και εν συνεχεία στις 10 Σεπτεμβρίου όταν τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 300. Η αντιστρόφως ανάλογη ακολουθία των δύο ταλαντωτών δείχνει και τον υψηλό αρνητικό βαθμό συσχέτισης που έχει η χρηματιστηριακή αγορά, ειδικά σε νέα τοπικά υψηλά κρουσμάτων όπου αυξάνονται και οι πιθανότητες τοπικών lockdown. Στο σενάριο των επόμενων ημερών αναμένεται αύξηση της μεταβλητότητας καθώς η δυναμική των κρουσμάτων δεν δείχνει ακόμα σημάδια κορεσμού, στοιχείο το οποίο θα έχει τον κυρίαρχο ρόλο στην διαμόρφωση της τάσης».

    Ταμπλό

    Σε κάθε περίπτωση καθόλου πειστική δεν ήταν η κίνηση που βγήκε ενδοσυνεδριακά την Παρασκευή. «Κράτημα» στο ταμπλό από την Μότορ Όιλ που από τις 7/10 βρίσκεται μονίμως στο κόκκινο, με εξαίρεση τη συνεδρίαση της 19ης Οκτωβρίου. Δηλαδή σε 13 συνεδριάσεις, η μετοχή έχει σημειώσει άνοδο μόνο μία φορά.

    Προσπάθεια διαφυγής από τα χαμηλά για τα ΕΛΠΕ, στα 4,49 ευρώ (που μετρούν σε 10 συνεδριάσεις 2 ανοδικές), διατήρηση των 50 λεπτών για την Alpha, αλλά κλείσιμο κάτω από τα 13 ευρώ για την Jumbo η οποία είδε τα 12,78 ευρώ για πρώτη φορά από τις 22/4 (τότε είχε κλείσει στα 12,65).

    Κατά τα άλλα, αντίδραση, που δεν πείθει όμως, βγήκε στην Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,53% 3,78, που παρέμεινε ωστόσο κάτω από το 1 ευρώ, στον ΟΤΕ που έκλεισε με κέρδη 1,8%, στα 11,85 ευρώ, ΟΠΑΠ με άνοδο 1,25%, στα 8,10 ευρώ, καθώς υπερκαλύφθηκε η έκδοση του ομολογιακού, Μυτιληναίος 1,8%, με αντανακλαστική κίνηση στα 9,75 ευρώ. Κάτω και από 0,5% τα κέρδη για ΕΤΕ και Eurobank, ενώ 1,9% ήταν η αντίδραση για την Coca Cola και 1,55% για την Βιοχάλκο.

    Κέρδη, τέλος, για 58 χαρτιά και πτώση για 34.



    ΣΧΟΛΙΑ