• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Ψάχνει την άνοδο με ΕΤΕ, ΟΤΕ και ΕΛΠΕ

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ), Μιχάλης Τσαμάζ (ΟΤΕ), Ανδρέας Σιάμισιης (ΕΛΠΕ)

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ), Μιχάλης Τσαμάζ (ΟΤΕ), Ανδρέας Σιάμισιης (ΕΛΠΕ)


    Ανοδικά ξεκίνησαν οι ευρωπαϊκές αγορές και το Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.) την Παρασκευή, σε μία προσπάθεια να αλλάξουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά προς στο καλύτερο την τελευταία ημέρα του τρίτου τριμήνου και του 9μήνου.

    Με σωρευτικές απώλειες πάνω από 11% για το Χ.Α. αλλά εμφατική πτώση 25% για τον S&P, 21% για τον Dow Jones και 27% για τον γερμανικό DAX, οι επενδυτές θα ήθελαν σχετικά καλύτερες αποτιμήσεις για το τέταρτο τρίμηνο, το τελευταίο μιας δύσκολης χρονιάς.

    Πληθωρισμός, Ουκρανικό, αύξηση επιτοκίων, ενέργεια, ακρίβεια και άνοδος του κόστους μεταφοράς των προϊόντων, συνθέτουν το σκηνικό της τέλειας καταιγίδας με επιστροφή στην ύφεση.

    Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ, όπως μεταδίδουν τα ξένα οικονομικά μέσα θέλουν να περιφρουρήσουν τους αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης, κάτι που είναι δύσκολο να συμβεί μέχρι τέλος του χρόνου.

    Άλλωστε, η βουτιά στην ύφεση μέσα από την άνοδο των επιτοκίων, αποτελεί μονόδρομο για να πέσουν οι τιμές και να υποχωρήσει ο πληθωρισμός, αναφέρει η Fed, τη στιγμή που η Ρωσία, ούσα στον κόσμο της αναγνωρίζει σήμερα την ανεξαρτησία των εδαφών που λέει ότι έχει καταλάβει στην Αν. Ουκρανία, όταν ο Ζελένσκι συνεχίζει να εξοπλίζεται από τη Δύση.

    Στο πλαίσιο αυτό, δικαιολογημένη η αντίδραση που βγαίνει στις αγορές την Παρασκευή με τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων να υποχωρούν στη Γηραιά Ήπειρο, με το ελληνικό στα επίπεδα του 4,8%, θέλοντας να απομακρυνθεί από τα απαγορευτικά επίπεδα του 5% +.

    Κίνηση προς τις 795 μονάδες και πάλι για την αγορά για τρίτη φορά μέσα στην εβδομάδα, με τις τράπεζες να ενισχύονται οριακά, στις 515 μονάδες και 0,57%.

    Νέες πιέσεις για την Eurobank ΕΥΡΩΒ -0,56% 1,78 κατά 0,38%, σχεδόν 1% η αντίδραση στην ΕΤΕ ΕΤΕ -0,27% 7,32 0,8% στην Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,57% 3,89 και 1,22% στην Alpha Bank ΑΛΦΑ -1,21% 1,63.

    Μετοχές που βρέθηκαν σε ιστορικά χαμηλά, όπως ο ΑΔΜΗΕ χθες, στο 1,63, επιχειρείται κίνηση απόδρασης και διαφυγής προς το 1,65.

    Στα 5,185 ευρώ με οριακή άνοδο η ΔΕΗ, πάνω από 1% τα κέρδη στην Coca Cola, αλλά 1,9% ενισχύονται τα ΕΛΠΕ, 1,6% η Lamda Development, πάνω από 2% ο ΟΤΕ και 1,25% ο ΟΠΑΠ.

    Κοντά στο 1% τα κέρδη για τον Μυτιληναίο ΜΥΤΙΛ -0,17% 35,78 και πάνω από 1% για την Τέρνα Ενεργειακή.

    Πτώση 1,8% στο Jumbo, ενώ στο +8% και σήμερα η Δομική Κρήτης μετά τις φήμες περί εξαγοράς από τον Δημήτρη Κούτρα.

    Διαβάστε επίσης:

    Το bitcoin γίνεται όλο και πιο ενεργειακά επιβαρυντικό – Γιατί καταναλώνει περισσότερο ρεύμα από όσο όλη η Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ