• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Περιμένοντας το ραντεβού των Ολλανδών στην Ελλάκτωρ – Δοκιμάζει πάνω από τις 700 μονάδες ο δείκτης

    Στον κυκλώνα της αύξησης των τιμών στις πρώτες ύλες οι εισηγμένες – Ποιες ανησυχούν – Τι κινήσεις κάνουν


    Σε Ελλάκτωρ, Πειραιώς και MIG, θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι στραμμένο το βλέμμα της αγοράς από τα πρώτα κιόλας λεπτά της συνεδρίασης της Πέμπτης.

    Ακόμα και σήμερα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, αναμένεται να βρεθούν στην Αθήνα για την οριστικοποίηση του deal με τους αδελφούς Καλλιτσάντση, εκπροσώπων του ολλανδικού κατασκευαστικού fund.  Οι πληροφορίες ομιλούν για ένα αναίμακτο «διαζύγιο», με προετοιμασία σημαντικής αύξησης κεφαλαίου προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η Άκτωρ και ο τομέας των κατασκευών, που φαίνεται να εστιάζουν οι Ολλανδοί. Διόλου τυχαία η συγκυρία, αφού μόλις χθες έφυγε για τις Βρυξέλλες το draft για τα έργα που θα ενταχθούν στο ευρωπαϊκό ταμείο ανάπτυξης, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οδικοί άξονες σε Στερεά Ελλάδα και Κρήτη, αλλά και μια σειρά άλλων οικιστικών projects.

    Η μετοχή ΕΛΛΑΚΤΩΡ -1,53% 2,57 σημειώνει άνοδο πάνω από 5,3%, στο 1,425 ευρώ, διακινώντας ως αυτή την ώρα, περισσότερα από 300 χιλιάδες τεμάχια.

    Ως προς την MIG ΜΙΓ 0,26% 3,91 αναμένονται άμεσα εξελίξεις για την Vivartia και την SingularLogic, ενώ η Πειραιώς, όπως έχει επισημανθεί εδώ και μέρες αναμένεται να αποτελέσει το τραπεζικό play της επόμενης χρονιάς, καθώς ανοίγει το παιχνίδι ιδιωτικοποίησής της μετά την τυπική διαδικασία κρατικοποίησης που επιφέρει η άρνηση του SSM να δεχθεί πληρωμή των CoCos με μετρητά.

    Ταυτόχρονα, στο ταμπλό, το κλίμα αλλάζει με τον γενικό δείκτη να επιστρέφει με φόρα πάνω από τις 700 μονάδες. Π τζίρος δεν κινείται με τους ίδιους ρυθμούς των περασμένων ημερών, αγγίζοντας τα 8 εκατ. ευρώ, όταν αντιστοίχως την ίδια ώρα χθες οι συναλλαγές προσέγγιζαν τα 15 εκατ. ευρώ.

    Ας μη ξεχνάμε ότι σε λίγη ώρα, η κυβέρνηση δίνει στη δημοσιότητα τον προϋπολογισμό του 2021, βάσει του οποίου προβλέπεται νέα αιμοδότηση της οικονομίας από το κράτος, τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο εξαιτίας της πανδημίας. Η ανάπτυξη θα είναι συντηρητική 4,5 – 5%, το έλλειμμα 3%, ενώ για φέτος η ύφεση προβλέπεται να σπάσει και το 10%.

    Η MIG ενισχύεται πάνω από 3% και η Πειραιώς σχεδόν 4%, στο 1,039 ευρώ.

    Από εκεί και πέρα, οι αγοραστές επιστρέφουν συγκρατημένα, αλλά με το δάχτυλο στην σκανδάλη στην Aegean, έπειτα από δύο μέρες πτώσης, πάνω από 1% τα κέρδη στα ΕΛΠΕ και την ΕΤΕ, ενώ λιγότερο ενισχύονται ΔΕΗ, στα 5,92 ευρώ, ΜΟΗ, στα 10,32, Jumbo στα 14,75, ΟΠΑΠ στα 8,61 και Τέρνα Ενεργειακή στα 11,92 ευρώ.

    Οι διακυμάνσεις πάντως και οι εναλλαγές προσήμου δεν λείπουν. Προς το παρόν με λελογισμένες απώλειες κάτω από 1% υποχωρούν BIOXALKO, ΓΕΚ/TEΡNA, EYΔAΠ, Εurobank, EXAE και ΟΤΕ.

    Κέρδη για 42 μετοχές και απώλειες για 22.



    ΣΧΟΛΙΑ