• ΑΓΟΡΕΣ

    Ηλεκτρονικό μάτι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για όσους χειραγωγούν τις μετοχές σε real time

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Βασιλική Λαζαράκου, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

    Βασιλική Λαζαράκου, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς


    Σε πραγματικό χρόνο θα πιάνει μέσα στο 2022 το ηλεκτρονικό μάτι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς τους κερδοσκόπους.

    Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, ένα από τα πρώτα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 12,5 εκατ. ευρώ (16 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ) πρόκειται προκηρυχθεί το επόμενο διάστημα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προκειμένου να βρεθεί ο ανάδοχος που θα κληθεί να αναλάβει την τοποθέτηση ειδικού συστήματος το οποίο θα παρακολουθεί τις συναλλαγές, στήνοντας μάλιστα ηλεκτρονικές «παγίδες» προκειμένου να εντοπίζει όσους επίδοξους κερδοσκόπους κάνουν κατάχρηση αγοράς.

    Κι αυτό, σε  real time.

    Ήδη, ο μηχανισμός που υπάρχει, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, είναι ελλιπής και χρονοβόρος μέχρι να καταλήξει η Επιτροπή στα πρόστιμα. Κατά το παρελθόν, όπως το μεσοδιάστημα στις διπλές εκλογές του 2012, τα funds που χειραγώγησαν τις τράπεζες με τις ανοικτές πωλήσεις, δέχθηκαν τα πρόστιμα της Εποπτικής Αρχής το… 2017 (!), ενώ «καμπάνες» δεκάδων χιλιάδων ευρώ έπεφταν και κατά τη διάρκεια του 2019! Δηλαδή, επτά χρόνια μετά η Επιτροπή ασχολείτο με περιπτώσεις υποτιμητικής κερδοσκοπίας που οδήγησαν σε ζημιές χιλιάδες χαρτοφυλάκια τότε.

    Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ηλεκτρονικό σύστημα  της Κεφαλαιαγοράς είναι απαίτηση όχι μόνο της εγχώριας εποπτικής Αρχής, αλλά του συνόλου των κεφαλαιαγορών της ευρωζώνης και του ΕSMA στην οποία μετέχει.

    Ήδη υπάρχουν υπόνοιες, που διερευνώνται την περίοδο αυτή για τις περίεργες διακυμάνσεις προ των αυξήσεων κεφαλαίου σε Πειραιώς, Alpha και ΔΕΗ. Πρόκειται για μία διαδικασία που κρατάει ακόμα, αφού τα  funds που ενεπλάκησαν σε συγκεκριμένες εντολές που κίνησαν το ενδιαφέρον της Επ. Κεφαλαιαγοράς προέρχονται από το εξωτερικό, που σημαίνει ότι εκκρεμεί η αποστολή στοιχείων από τις εποπτικές αρχές των χωρών προέλευσής τους.

    Σε κάθε περίπτωση αυτό που θα γίνει θα είναι ενοποίηση όλων των ηλεκτρονικών συστημάτων των Κεφαλαιαγορών της Ευρώπης, παρεμβαίνοντας άμεσα και με… πρόστιμα όταν και όπου χρειάζεται.

    Ταυτόχρονα, η Επ. Κεφαλαιαγοράς αναμένει από το ΕΣΠΑ επιπλέον 1,5 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων ηλεκτρονικών συστημάτων της.

    Κι ενώ οι μηχανές θα μπορούν στο κοντινό μέλλον να εντοπίζουν τους κερδοσκόπους, η Επ. Κεφαλαιαγοράς ενόψει της ψήφισης του νέου θεσμικού πλαισίου για την λειτουργία της έχει ζητήσει την περαιτέρω στελέχωσή της.

    Ήδη, η πρόεδρός της κυρία Βασιλική Λαζαράκου, η οποία έχει κάνει σημαία τη διαφάνεια στην αγορά, μετά την τραγική αποκάλυψη του σκανδάλου της Folli Follie με πρωτεργάτη την ίδια την οικογένεια Κουτσολιούτσου, βρίσκεται σε συνεννόηση με τα υπουργεία Εσωτερικών (Μάκης Βορίδης) και Οικονομικών (Χρήστος Σταϊκούρας) για την πρόσληψη τουλάχιστον 15 στελεχών που θα περάσουν στη νέα διεύθυνση αξιολογήσεων η οποία θα είναι αρμόδια για την αξιολόγηση των υποθέσεων, που χειρίζονται οι διευθύνσεις ή οι μονάδες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όταν έχει ξεκινήσει διαδικασία επιβολής κυρώσεων για παραβάσεις της νομοθεσίας για την κεφαλαιαγορά.

    Σύμφωνα με πληροφορίες πάντα, η διεύθυνση αξιολογήσεων διερευνά τα αποτελέσματα και τα πορίσματα των εισηγήσεων ελέγχου και έναρξης διαδικασίας επιβολής κυρώσεων που της υποβάλλονται από τις αρμόδιες διευθύνσεις, για τη διαπίστωση παραβάσεων της νομοθεσίας της κεφαλαιαγοράς και εισηγείται σχετικά στο Διοικητικό Συμβούλιο. Αυτή είναι που θα εισηγείται στο Δ. Σ. κυρώσεις ή διοικητικά μέτρα, σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση της νομοθεσίας για την κεφαλαιαγορά.

    Διαβάστε επίσης

    Χρήστος Σταϊκούρας: «Δώρο Πάσχα» στους ευάλωτους αν το επιτρέψει ο προϋπολογισμός

    Goldman Sachs και JPMorgan σκουπίζουν τις τράπεζες μέσω Βερολίνου – Καθαρός πωλητής στο Χ.Α. το City του Λονδίνου

    Κοντά στo υψηλό 13 ετών το αλουμίνιο



    ΣΧΟΛΙΑ